«Να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία τα ταμεία!»

Ούτε έξτρα φόρος, ούτε έξτρα πόρος θα θεσπιστεί υπέρ του κουμπαρά για την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων. Αντί της έξτρα χρηματοδότησης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των ταμείων για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών τους.

Ούτε έξτρα φόρος για να μην επιβαρυνθούν οι έντιμοι φορολογούμενοι, ούτε έξτρα πόρος θα θεσπιστεί υπέρ του κουμπαρά για την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων. Αντί της έξτρα χρηματοδότησης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των ταμείων για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατη η επιπλέον επιχορήγηση με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2010 θα εκτελεστεί υπό το άγρυπνο μάτι της Ε.Ε. χωρίς παρεκκλίσεις, στόχος που είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος τονίζοντας ότι η επιχορήγηση για τα ταμεία το 2005 ήταν 6,5 δισ ενώ το 2009 εκτοξεύτηκε στα 12 δισ, σημειώνοντας αύξηση 288%. Επίσης, οι πρωτογενείς δαπάνες το 2009 ήταν αυξημένες κατά 129%, την ω΄ρα που τα καθαρά έσοδα έφταναν μόλις στο 38%.

Για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα εξεταστεί στο μέλλον η θέσπιση διάφορων πόρων, όπως η αύξηση του ποσοστού από το ΦΠΑ, από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, από την ενδεχόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, από τον ειδικό φόρο για τα καύσιμα, από τα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα εξοικονομηθούν πόροι από τα νοσοκομεία και από τη μείωση των δαπανών για την υγεία.

Όπως σημείωσε, θα γίνουν έλεγχοι από ορκωτούς ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα προχωρήσει το σχέδιο για διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τους κλάδους σύνταξης στα ταμεία. Θα καθιερωθούν κοινοί μηχανισμοί είσπραξης φόρων και εισφορών. Όπως είπε ο  υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ήδη ελέγχθηκαν 400 επιχειρήσεις από μικτά κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας.

ΓΣΕΕ και ΣΕΒ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να μη θεσπίσει νέο φόρο, ενώ ο διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης εκτιμά ότι τα έσοδα από τους πόρους που προτείνει η κυβέρνηση δεν θα ξεπεράσουν το 1 δισ την ώρα που το σύστημα χρειάζεται 4 δισ ετησίως για να επιβιώσει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr