«Ξέχασαν» πάλι τα πρόστιμα για γιατρούς - Φροντιστήρια που δεν δίνουν αποδείξεις

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, αντί να επανέλθουν τα αυτοτελή πρόστιμα 250-500 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων, διατηρείται το αναλογικό πρόστιμο (50% του διαφυγόντος ΦΠΑ) και μπαίνει απλώς ένα ελάχιστο όριο 250 ή 500 ευρώ, για να σταματήσει η εφορία να ασχολείται με... φραγκοδίφραγκα

«Κουτσή» αποδεικνύεται η διάταξη για την αυστηροποίηση των προστίμων σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων.
 
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, αντί να επανέλθουν τα αυτοτελή πρόστιμα 250-500 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων, διατηρείται το αναλογικό πρόστιμο (50% του διαφυγόντος ΦΠΑ) και μπαίνει απλώς ένα ελάχιστο όριο 250 ή 500 ευρώ, για να σταματήσει η εφορία να ασχολείται με... φραγκοδίφραγκα.
 
Και μπορεί αυτό να φαντάζει "αυστηρό" για τις περιπτώσεις όπως πχ μπαρ και εστιατόρια, που ως τώρα γλίτωναν με πρόστιμα λίγων δεκάδων ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα αφήνει και πάλι ατιμώρητους όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, αν οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ!
 
 
Όπως κατατέθηκε η διάταξη και αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την ψήφισή της (καθώς θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου) φαίνεται να ξεφεύγουν από τα πρόστιμα πχ γιατροί που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και φροντιστήρια ή επιχειρήσεις με τζίρους κάτω από 10.000 ευρώ που, βάσει νόμων, εξαιρούνται ολοκληρωτικά από τον ΦΠΑ και άρα δεν δεν υπάρχει βάση υπολογισμού (50% του ΦΠΑ) για να ισχύσει και κατώτατο όριο.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επίμαχη τροπολογία
 
«Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό....» (σσ: δηλαδή 50% του φόρου που θα πρέκυπτε και όχι «αυτοτελώς» για την παράβαση) «...δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία».
 
 
Ακόμα και η Αιτιολογική Έκθεση όμως που συνοδεύει την τροπολογία, ενώ μιλά μεν για «ένα ελάχιστον ύψος προστίμου για το σύνολο των παραβάσεων μη έκδοσης» αποδείξεων κλπ, είναι φανερό ότι αναφέρεται ξεκάθαρα σε «πρόστιμα ΦΠΑ», και όχι για διοικητικά ή αυτοτελή πρόστιμα που καταλαμβάνουν και εξαιρούμενους από ΦΠΑ.
 
Συγκεκριμένα η Αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις  επιχειρείται:
 
- «να επέλθει εξορθολογισμός των επιβαλλόμενων προστίμων ΦΠΑ για τις παραβάσεις της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων, μετά και την κατάργηση με τον ν. 4337/2015 (Α' 129) των σχετικών διαδικαστικών παραβάσεων και των αντίστοιχων προστίμων».

-«Η εν λόγω κατάργηση οδήγησε στην πράξη στην επιβολή προστίμων δυσανάλογα μικρού ύψους σε σχέση με τις παραβάσεις και στην συνακόλουθη απώλεια φορολογικών εσόδων, ενώ συνέβαλε και στην καλλιέργεια αίσθησης ατιμωρησίας στους φορολογούμενους».

- «Με την προτεινόμενη αντικατάσταση θα επιβάλλεται πλέον σε κάθε έλεγχο ένα ελάχιστο ύψος προστίμου για το σύνολο των παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων, ανά -φορολογικό έλεγχο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα θα προσαυξάνονται. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η φορολογική συμμόρφωση και αυξάνονται τα δημόσια έσοδα».

Υπενθυμίζεται ότι οι συνέπειες της κατάργησης των προστίμων για αποδείξεις, που τώρα ομολογεί η κυβέρνηση πως επήλθαν (βλ. την αιτιολογική έκθεση) είχαν επισημανθεί άμεσα από τον Τύπο και πριν καν την νομοθέτηση του μέτρου (Οκτώβριος 2015) αλλά από τότε μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι έλεγαν πως δεν διαπιστώνουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr