Παίρνουν φωτιά οι τιμές στα βασικά είδη

Εκκρεμούν ήδη αιτήματα για ανατιμήσεις – Δυσκολότερη η διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ – εργοδοτών αλλά και η προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλειμμάων και εξόδου από την ύφεση...

Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων πρόκειται να βρεθούν σύντομα οι πολίτες, καθώς η εξαγγελθείσα από τον πρωθυπουργό αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα θα πιέσει προς τα πάνω τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς σε ένα ευρύτατο φάσμα βασικών για την καθημερινότητα ειδών και υπηρεσιών.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας εκκρεμούν αιτήματα βιομηχανιών για αυξήσεις στα προϊόντα τους, ενώ η ίδια η κα Λούκα Κατσέλη έχει παραδεχθεί προ ημερών ότι ήδη εντός του Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί αυξήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν υπερβεί το ύψος του πληθωρισμού.

Οι δε τιμές των καυσίμων δείχνουν ανοδικές τάσεις πριν καν αυξηθεί ο ειδικός φόρος, ο οποίος τώρα είναι περίπου 36 λεπτα ανά λίτρο στην αμόλυβδη και αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 προ ΦΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο μέσος όρος της διεθνούς τιμής της αμόλυβδης είναι χαμηλότερος κατά 2% σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων, στα ρεζερβουάρ μας η τιμή έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1% στο ίδιο διάστημα, με την μέση τιμή στα 1,11 ευρώ.

Και τις τελευταίες ημέρες η διεθνής τιμή του αργού έχει κινηθεί από τα περίπου 72 προς τα περίπου 77 δολάρια ανά βαρέλι, με το ευρώ να έχει υποχωρήσει, λόγω των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας,  κάτω και από τα 1,40 δολάρια.

Ήδη οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για βέβαιη κίνηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν στο 2,6% τον Δεκέμβριο, πάνω από το 3% το επόμενο διάστημα σε μία οικονομία η οποία προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και στην διάρκεια της χρονιάς που ξεκίνησε.

Άλλωστε εδώ και αρκετούς μήνες η τάση στον δείκτη τιμών παραγωγού παραμένειο αυξητική, έστω και αν είχε μέχρι πρότινος αποδυναμωθεί κάπως.

Μια πληθωριστική αναζωπύρωση καθιστά δυσκολότερη και την διαπραγμάτευση ΓΣΕΕ – εργοδοτικών οργανώσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη.

Στο πλαίσιο, δε, των μέχρι τώρα επαφών, έχει διαφανεί η πρόθεση της εργοδοτικής πελυράς για την χορήγηση αυξήσεων μόνο στους βασικούς ανά κατηγορία εργαζομένων μισθούς.

Η άνοδος του πληθωρισμού δημιουργεί εκ των πραγμάτων προσκόμματα στην προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο κινείται στα όρια του 13%, ως γνωστόν.

Εκτιμήσεις από την αγορά επισημαίνουν ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε όλα τα επίπεδα μπορεί στην συνέχεια να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, σε μία τέτοια εξέλιξη η πτώση της ζήτησης σαφώς θα ενισχύσει το υφεσιακό καθεστώς για την οικονομία, με προφανείς τις παρενέργειες στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και στην εξυπηρετηση των ιδιαίτερα αυξημένων δανειακών αναγκών της χώρας.

Όλα αυτά σε μία περίοδο κατά την οποία οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη εξέρθει ή εξέρχονται σταδιακά από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έπληξε τον πλανήτη από το κραχ του 1929 και μετά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr