Θυμήθηκαν πάλι το “PIGS” για τον ευρωπαϊκό Νότο!

Νέος γύρος δημοσιευμάτων και εκθέσεων κατά της χώρας μας αλλά και αφορισμοί για Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία

«Η ελληνική κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχίες και για άλλες χώρες της Ευρώπης». Αυτή είναι εν ολίγοις η επωδός των αναλύσεων των περισσοτέρων διεθνών ΜΜΕ και των οίκων αξιολόγησης που συνεχίζουν και σήμερα ένα γαϊτανάκι εκθέσεων – συστάσεων για την χώρα μας, εκθέσεων που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσαν casus belli! Όχι όμως υπό τις τρέχουσες συνθήκες …

Μια γρήγορη ματιά στα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ώρες για την ελληνική οικονομία πείθουν για το ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά της ελληνικής χρηματαγοράς προφανώς δεν θα τελειώσει εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για παράλληλες επιθέσεις και στις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Αίφνης τα βρετανικά ΜΜΕ «θυμήθηκαν» την καθ’ όλα επαίσχυντη συντομογραφία που είχαν αποδώσει προ καιρού στις χώρες του Νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία – από τα αρκτικόλεξα στη λατινική γραφή προκύπτει το PIGS, ήτοι «γουρούνια» στην αγγλικήν!!!) και γράφουν πως αυτές είναι οι χώρες που οδηγούν το ευρώ σε κατάρρευση…

Επίσης οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι της Γηραιάς Ηπείρου, που όλως τυχαίως βέβαια διατηρούν μεγάλες θέσεις στην αγορά χρεογράφων συνεπώς αποκομίζουν εντέχνως κολοσσιαία κέρδη «παίζοντας κόντρα» τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά ομόλογα, δημοσιοποιούν επιλεκτικά εκθέσεις, μερικές με ημερομηνία δύο ή τριών ημερών πίσω. Έτσι, η Deutsche Bank έβαλε για ακόμη μία φορά στο στόχαστρό της την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ήδη χρεοκοπημένη. Έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει και την του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν ως «προάγγελο επικείμενης διάσωσης», ενώ «παίζει» ξανά και το σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ! Κατέληξε δε σε νέο report της να γράφει για «ελπίδες πως η Ελλάδα θα πετύχει το θαύμα και θα σωθεί» («Hoping for the Greek miracle»).

Τη σκυτάλη πήρε η ελβετική UBS που εκτιμά πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας «δεν περιλαμβάνει τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ότι «οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης είναι αρκετά αισιόδοξες» και γενικώς προβλέπει τα χειρότερα, όχι όμως και την οριστική χρεοκοπία της Ελλάδας κυρίως γιατί «διαβλέπει» στήριξη από την ΕΕ.

«Σημαντική πρόκληση για την Ευρωζώνη» χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τις προσπάθειες για την έξοδό της από την κρίση και η Goldman Sachs. Κι εδώ οι «σοφοί» του αμερικανικού οίκου «βλέπουν» έξωθεν οικονομική βοήθεια τους επόμενους μήνες, η οποία – όπως χαρακτηριστικά λένε – «δεν θα προέρχεται από τις αγορές». Δηλαδή «ποντάρουν» στην παρέμβαση της ΕΕ ή άλλου φορέα (ΔΝΤ;)

Τέλος, τόσο η γερμανική Commerzbank, όσο και η γαλλική BNP Paribas δηλώνουν δύσπιστες σχετικά με το κατά πόσον θα τα καταφέρει η Ελλάδα να βγει μόνη της από το αδιέξοδό της, αλλά καταλήγουν ομοίως στο συμπέρασμα πως την ύστατη ώρα θα μας δοθεί βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους – πιστωτές μας …

Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η σεναριολογία συντηρεί και επιτείνει τις πιέσεις τόσο στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όσο και στις αντίστοιχες της Ισπανίας και Πορτογαλίας, για τις οποίες επίσης υπάρχει πλέον διάχυτη η πεποίθηση ότι δεν θα … ξεμπλέξουν εύκολα με τα ελλείμματά τους. Στο ΧΑΑ «χάθηκαν» και οι 1900 μονάδες, πάνω από 2,5% έπεφτε νωρίτερα το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας και ανάλογη ήταν η εικόνα για το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Χειρότερα τα πράγματα στην αγορά ομολογιακών εκδόσεων. Στα ελληνικά το spread πέρασε πάνω κι από τις 370 μονάδες βάσης, σε επίπεδα παρόμοια με την εικόνα που παρουσίαζε η αγορά το 1997! Σε ιστορικό υψηλό τα spreads τόσο για τα πορτογαλικά, όσο και για τα ισπανικά 5ετή ομόλογα.

Κι έπεται συνέχεια …;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr