Ν.Νανόπουλος: “Η αποκατάσταση της εθνικής αξιοπιστίας είναι προτεραιότητα”

Ν.Νανόπουλος: “Η αποκατάσταση της εθνικής αξιοπιστίας είναι προτεραιότητα”

Ως μια από τις  κρισιμότερες στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, Νίκος Νανόπουλος, ο οποίος και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την χώρα την αποκατάσταση της εθνικής μας αξιοπιστίας...

Ν.Νανόπουλος: “Η αποκατάσταση της εθνικής αξιοπιστίας είναι προτεραιότητα”

Ως μια από τις  κρισιμότερες στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, Νίκος Νανόπουλος, ο οποίος και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την χώρα την αποκατάσταση της εθνικής μας αξιοπιστίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση για την ολοκλήρωση του συνεδρίου "ΣΒΒΕ – Eurobank EFG Βιομηχανία 2020: Περιφερειακή Ανάπτυξη - Καινοτομία – Εξωστρέφεια", ο κ. Νανόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "θα πρέπει όλοι μας να ξαναδούμε από την αρχή, θεμελιώδη ζητήματα ανάπτυξης, θεσμών, δομών, λειτουργιών σε επίπεδο κράτους, επιχειρηματικού τομέα, κοινωνίας ακόμα και σε ατομικό επίπεδο. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να διορθώσουμε χρόνιες αδυναμίες, και πιστεύω πως δεν θα πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη".  
 
Πρόσθεσε δε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία είναι αποτέλεσμα "των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών και προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες, υποσκάπτοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τελικώς την αξιοπιστία της".  
 
"Η διεθνής  οικονομική κρίση επιτάχυνε και όξυνε την εκδήλωση των προβλημάτων αυτών και τώρα, η ελληνική οικονομία  είναι παγιδευμένη σε συνθήκες ύφεσης, υψηλής ανεργίας, και οικονομικής αστάθειας.  Είναι προφανές ότι, ένα τέτοιο περιβάλλον χρειάζεται βαθιές τομές και ριζικές αλλαγές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η "αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας έναντι των εταίρων μας στην Ευρώπη αλλά και των αγορών που χρηματοδοτούν το τεράστιο δημόσιο χρέος μας, είναι σήμερα εθνική προτεραιότητα και καθοριστικός παράγοντας για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό, διότι από την δημοσιονομική εξυγίανση εξαρτάται το κόστος του χρήματος, η ρευστότητα και η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας μας".  
 
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας κινείται "στη σωστή κατεύθυνση", ενώ επισήμανε ότι η πρόκληση πλέον μετατοπίζεται "στην αποτελεσματική υλοποίησή του ΠΣΑ, καθώς και στην έγκαιρη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί, καθώς τα περιθώρια απόκλισης είναι μηδενικά".  
 
Επιπλέον ο κ. Νανόπουλος εστίασε Αναφέρθηκε στην ανάγκη -πέρα από τη συγκράτηση των δαπανών- δημιουργίας προϋποθέσεων μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. "Είναι ένα δύσκολο στοίχημα", σημείωσε χαρακτηριστικά, "καθώς δεν είναι εύκολο για μια οικονομία να πραγματοποιήσει μια τόσο δραστική δημοσιονομική προσαρμογή, και να αποφύγει την κλιμάκωση της ύφεσης, αλλά οι φαινομενικά αντικρουόμενοι αυτοί στόχοι θα πρέπει να επιδιωχθούν ταυτόχρονα.  Και υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα άλλων χωρών, όπου αυτό έχει επιτευχθεί". 
 
Ο κ. Νανόπουλος, τέλος, υπογράμμισε ότι παρά τις προκλήσεις των καιρών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει "υγιές και σταθερό", ενώ δεν έχει χάσει την "ικανότητά του να παίξει τον κρίσιμο ρόλο που του αναλογεί στην τεράστια προσπάθεια για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση και κυρίως, για τη θεμελίωση διατηρήσιμης αναπτυξιακής προοπτικής".
 
Ν. Καραμούζης: Η κρίση ανέδειξε τις χρόνιες αδυναμίες μας
 
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, Νικόλαος  Καραμούζης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση έκανε λόγο για ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περίπου, "πρότυπο που στηρίχθηκε, κυρίως, στη δημοσιονομική χαλαρότητα και δαπάνη, στην ταχύτατη ανάπτυξη της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης με τραπεζική χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη των επενδύσεων σε κατοικίες".
 
"Η κρίση απέδειξε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν κράτος και οικονομία να δαπανούν, δανειζόμενοι, πέρα από τις δυνατότητές τους, περισσότερα από όσα παράγουν στο διηνεκές", υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα,"ένα μεγάλο έλλειμμα διεθνούς αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, μια σημαντική δημοσιονομική εκτροπή, ένα διευρυμένο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και την απειλή να διολισθήσει σε παρατεταμένη οικονομική κρίση και ύφεση".
 
Η "βιαιότητα" της παγκόσμιας κρίσης ανέδειξε τις  χρόνιες αδυναμίες και τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας, υπογράμμισε. 
 
Έκανε λόγο παράλληλα για "πρωτοφανή, διεθνή, κερδοσκοπική επίθεση, που εδράζει, σε μεγάλο βαθμό, στο μέγεθος των ανισορροπιών, που εμείς δημιουργήσαμε, αλλά, κυρίως, στην πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν θα έχει τη δύναμη και τη θέληση να αναλάβει την ευθύνη για να βγει από το σημερινό αδιέξοδο".
 
Επισήμανε ότι οι πρόσφατες  πρωτοβουλίες της κυβέρνησης "κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ", ενώ υπογράμμισε ότι αν υλοποιηθούν με συνέπεια "θα αντιστρέψουν σταδιακά το σημερινό αφόρητο διεθνές κλίμα για τη χώρα μας".
 
"Η διεθνής κερδοσκοπία, ενθαρρυμένη από το ατελές ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο αλληλεγγύης και τον περιορισμένο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση τέτοιων κερδοσκοπικών φαινομένων, επεκτείνει την κερδοσκοπική επίθεση και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, γενικεύοντας την κρίση σε Κρίση της Ευρωζώνης και του Ευρώ, σε αμφισβήτηση του Ευρώ", συμπλήρωσε.
 
Υπογράμμισε παράλληλα ότι "ΕΚΤ και Ευρωζώνη οφείλουν να αντιδράσουν, γιατί η διεθνής κερδοσκοπία εκτιμά ότι, με το υπάρχον πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο στην Ευρωζώνη, οι συγκεκριμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης