Συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Κρεσέντο υπέρ της χώρας μας από τον επικεφαλής των Πρασίνων στην Ευρωβουλή κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ...

Συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
Ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας ζήτησε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, εκτιμώντας ότι το «ελληνικό πρόβλημα» είναι «ζήτημα κοινής ανησυχίας της Ευρωζώνης», όπερ σημαίνει ότι υπάρχει μικρή μεν, όχι αμελητέα όμως πιθανότητα «μετάστασης» των ελληνικών προβλημάτων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, την παράσταση στο Ευρωκοινοβούλιο έκλεψε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής και αρχηγός των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Ντανιέλ Κον Μπεντί, ο οποίος εμφανίστηκε λάβρος κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσωπικά του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ υπερασπίστηκε με σθένος την χώρα μας! 

Ο μεσιέ Κον Μπεντίτ κατηγόρησε την Κομισιόν για μεγάλο μερίδιο στην κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα αλλά και για παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή της.
Κλείσιμο

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γάλλος ευρωβουλευτής απέδωσε μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας στην μη επίλυση του Κυπριακού (!) και ανέφερε χαρακτηριστικά : «ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα. Το 4,3% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στην άμυνα. Το πρόβλημα είναι η Κύπρος και οι σχέσεις με την Τουρκία».

Τόνισε δε ότι η Κομισιόν θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες «για να λυθεί το κυπριακό ώστε να ελαφρυνθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας». 

Έκκληση Αλμούνια

Εκείνο, πάντως, που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η έκκληση του κυρίου Αλμούνια προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι αυτή «απέδειξε πως έχει την πρόθεση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εξόδου από την κρίση και ανέλαβε σαφείς δεσμεύσεις έναντι των εταίρων-πιστωτών της».

Η έκκληση Αλμούνια φαίνεται πως εισακούστηκε από τους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters να κάνει λόγο για προκαταρκτική συμφωνία των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ να προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια στην Ελλάδα. Κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Πλην όμως η βοήθεια αυτή δεν θα ισοδυναμεί με «λευκή επιταγή». Το ξεκαθάρισαν εξάλλου τόσο ο ίδιος ο Χοακίν Αλμούνια, όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάγερ. Και οι δύο άνδρες τόνισαν πως μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα δεν μπορεί να έρθει χωρίς την υιοθέτηση, από τη χώρα μας, επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, για να μην «δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μελλοντικές κρίσεις». 

Ο κύριος Μάγερ – οι απόψεις του οποίου εικάζεται ότι αντικατοπτρίζουν και τη γενικότερη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, που μέχρι πρότινος αντιστεκόταν σθεναρά στο ενδεχόμενο «διάσωσης» της Ελλάδας ή όποιας άλλης «αδύναμης» χώρας του Νότου – επέμεινε ότι η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «εξαίρεση», για να μην δημιουργηθεί «δεδικασμένο», προηγούμενο για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες κατά τρόπο ώστε το ευρώ να αποδυναμωθεί πλήρως!

Την ίδια στιγμή και ο κύριος Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε πως μπορεί μεν η Τράπεζα να μην μπορεί να παρέμβει αυτόνομα για να διασώσει την Ελλάδα, πλην όμως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης «μεθόδων συνεργασίας με την Ελλάδα όσον αφορά στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά προγράμματα». 

Με δυο λόγια «φωτογράφισε» την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ή όποιο άλλο ευρωπαϊκό φορέα ή πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει την απαιτούμενη ρευστότητα που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες εξόδου της από το δημοσιονομικό τέλμα, χωρίς τους κινδύνους που ελλοχεύει η προσφυγή της στις αγορές όπου κυριαρχούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης