Στο προσκήνιο και πάλι οι καταγγελίες καταναλωτών για τράπεζες
Στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής τοποθετείται και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, σε μια περίοδο δύσκολη για το χρηματοπιστωτικό παγκόσμιο σύστημα, αλλά και με έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά στη χώρα μας.
Τη στιγμή που ο ρόλος των τραπεζών διευρύνεται και πλέον θεωρείται συμπληρωματικός της πολιτικής (βλέπε κινήσεις Βγενόπουλου στο ευαίσθητο εθνικά θέμα της τύχης του ΟΤΕ ή αυτές της Eurobank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της Γενικής Γραμματεί
Στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής τοποθετείται και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, σε μια περίοδο δύσκολη για το χρηματοπιστωτικό παγκόσμιο σύστημα, αλλά και με έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά στη χώρα μας.
Τη στιγμή που ο ρόλος των τραπεζών διευρύνεται και πλέον θεωρείται συμπληρωματικός της πολιτικής (βλέπε κινήσεις Βγενόπουλου στο ευαίσθητο εθνικά θέμα της τύχης του ΟΤΕ ή αυτές της Eurobank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, διοργανώνει σήμερα ημερίδα με αντικείμενο τις σχέσεις τραπεζών μα τους καταναλωτές.
Μάλιστα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν από τον πρόεδρο της GPO κ. Τάκη Θεοδωρικάκο τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα «Ελληνες και τραπεζικά προϊόντα: στάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ θα αναλυθούν εκτενώς τρόποι καλύτερης ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για την ανάπτυξη «κουλτούρας υπεύθυνου δανεισμού».
Από τη μεριά της κυβέρνησης είναι πλέον ξεκάθαρο πως τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο θα υπάρξουν πιέσεις, αν και επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Οι καταγγελίες
Θα πρέπει πάντως να τονίσουμε πως οι ενέργειες αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου τα παράπονα προς τον τραπεζικό μεσολαβητή αφορούσαν κατά 43,79% σε δάνεια, κατά 41,77% στα μέσα πληρωμών, κατά 9,25% στις καταθέσεις και κατά 1,92% στις επενδυτικές υπηρεσίες. Επίσης, το 32,75% αφορούσαν στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το 29,62% στην αμφισβήτηση συναλλαγών και υπολογισμών, το 16,83% στην τραπεζική πρακτική και 20,80% σε διάφορα άλλα θέματα (έξοδα, επιτόκια, δυσμενή στοιχεία κ.ά.). Σε μια αχτίδα ελπίδας, πάντως, το 79% των διαφορών για τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες που εξετάσθηκαν επιλύθηκε υπέρ των παραπονούμενων, είτε με πλήρη ικανοποίηση του αιτήματός τους είτε με αποδοχή συμβιβαστικής λύσης.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να θυμίσουμε και την πρόσφατη παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, που πέρυσι απηύθυνε σύσταση προς τις τράπεζες οι οποίες χορηγούν δάνεια σταθερού επιτοκίου, στις συμβάσεις των οποίων συχνά προβλέπεται όρος για καταβολή οικονομικής επιβάρυνσης από τον δανειολήπτη σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου, να τροποποιήσουν τις τυποποιημένες δανειακές συμβάσεις σταθερού επιτοκίου ως προς τον σχετικό όρο προς την κατεύθυνση του να προκύπτει από αυτόν η αιτία της επιβάρυνσης του δανειολήπτη, ο τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσής του και αναλυτικά τα κριτήρια βάσει των οποίων υπολογίζεται η επιβάρυνση αυτή, χάριν της αρχής της διαφάνειας που συνιστά θεμελιώδη αρχή της προστασίας του καταναλωτή. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή αποφάσισε ότι η σύσταση αυτή θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί, με στόχο την ταχύτερη και συνολική διευθέτηση του ζητήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr