Λιγότεροι φόροι για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ

Πώς θα προκύψει το μεγαλύτερο όφελος από  τις αποδείξεις - Τι αλλάζει για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις – Ποιους πιάνει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Λιγότερο φόρο μέχρι και 350 ευρώ θα πληρώσουν οι πραγματικά χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, με εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, αλλά ακόμα περισσότερο όσοι έχουν εισοδήματα από περισσότερες πηγές ή αυτά φορολογούνταν ως τώρα αυτοτελώς, αλλά πλέον θα αθροίζονται και θα μπαίνουν στη νέα κλίμακα. 

Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός που το 2009 είχε ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο εφέτος 2.000 ευρώ. Εφόσον το εισόδημά του «πάγωσε» και παραμένει 20.000 ευρώ, το 2011 θα πληρώσει φόρο 1.680 ευρώ. θα έχει όφελος 320 ευρώ.

Για εισόδημα 40.000 ευρώ, θα πληρώσει φέτος 7.460 ευρώ, αλλά το 2011 θα πληρώνει 8.000 ευρώ (540 ευρώ περισσότερα).

Για εισόδημα 60.000 ευρώ όμως, θα πληρώσει φέτος 14.960 και το 2011 15.600, δηλαδή σχεδόν 640 ευρώ περισσότερο φόρο.

Αποδείξεις  και αφορολόγητο  όριο

Δημιουργείται νέο περιθώριο για «παζάρι» για  τη συλλογή αποδείξεων στις καθημερινές  συναλλαγές. 

Κάθε απόδειξη που δεν ζητάει κάποιος για  να την καταθέσει στην εφορία και  να δικαιολογήσει το αφορολόγητο όριό του (δηλαδή έως 1200 ευρώ για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ ή 30% του εισοδήματος για πιο υψηλόμισθους) θα αξίζει για τον ίδιο 10% της αξίας της, το οποίο θα πληρώσει κάποιος σαν ποινή στην εφορία. 

Ανάλογα, θα υπάρξει  όφελος 10% για το επιπλέον ποσό των αποδείξεων που θα προσκομιστούν και οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ για μία οικογένεια.

Υπάρχει όμως ο  φόβος αρκετοί να προτιμήσουν  να χάσουν το 10%, αφού «γλιτώνουν» το 19% του ΦΠΑ. 

Μεγάλοι κερδισμένοι  στην περίπτωση αυτή θα είναι φυσικά οι φοροφυγάδες που θα «παντελονιάζουν» και το 24%-40% της απόδειξης, που  θα το πλήρωναν σε φόρους εισοδήματος.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μαζεύουν αποδείξεις σχεδόν από τα πάντα. Δεν θα γίνονται όμως δεκτές δαπάνες για αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη κλπ), των τακτικών λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ αλλά και ιδιωτικών παρόχων (κινητής τηλεφωνίας, Διαδίκτυο κλπ) και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα, δίδακτρα κλπ).   

Ταμειακές και ΦΠΑ

Προβλέπεται η  επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή  απαλλάσσονται, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι συγγραφείς, οι συμβολαιογράφοι. Θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ μόνο  τα μπλοκάκια και όποια απασχόληση «υποκρύπτει» εξηρτημένη μισθωτή εργασία.

Την ίδια στιγμή, επεκτείνεται παντού και η χρήση των ταμειακών μηχανών. Με ειδικές διατάξεις θα επιβληθεί η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων και όπου αυτή σήμερα εξαιρείται, όπως τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, τους πωλητές των λαϊκών αγορών κλπ.

Φοροαπαλλαγές

Καταργούνται  όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία  εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων  με ειδικούς συντελεστές, όπως για εργαζόμενους «εκτός έδρας», δικαστές, βουλευτές κλπ. 

Εξαιρούνται μόνο οι  περιπτώσεις που αφορούν  ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ( άτομα  με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες,  η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.α.) αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο. Φαίνεται πως διατηρούνται οι εκπτώσεις για κατοίκους παραμεθορίων περιοχών. 

ΦΜΑΠ  για …άγαμους

Νέου τύπου  φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας επιβάλλει  το υπουργείο οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με αφορολόγητο όριο τις 400.000 ευρώ και εν όψει αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές, όπως προανήγγειλε ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας θα πρέπει να μπουν στο ΦΜΑΠ (για παράδειγμα όλα τα διαμερίσματα 100 τετραγωνικών και άνω στο Ψυχικό και τη Βουλιαγμένη, χωρίς να υπολογίζονται οι μονοκατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα).

Τα … καλά νέα είναι ότι το όριο θα ισχύει για τον καθένα ατομικά. Άρα οι έγγαμοι θα μπορούν να απολαμβάνουν διπλό αφορολόγητο (400.000 + 400.000= 800.000) ευρώ και έτσι θα μπορούν να μένουν αφορολόγητοι. Ερωτηματικό όμως παραμένει αν θα ισχύσει επιπλέον αφορολόγητο και για τα παιδιά - συνιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr