Αυστηρότερο συντονισμό στην Ευρωζώνη ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Οι βουλευτές καλούν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να  εκμεταλλευτούν  τις σημερινές δυσκολίες στην Ευρωζώνη για να λάβουν αυστηρά μέτρα υπέρ ενός πιο δεσμευτικού συντονισμού των οικονομιών, καθώς και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί,  στο μέλλον, η ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι βουλευτές καλούν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να  εκμεταλλευτούν  τις σημερινές δυσκολίες στην Ευρωζώνη για να λάβουν αυστηρά μέτρα υπέρ ενός πιο δεσμευτικού συντονισμού των οικονομιών, καθώς και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί,  στο μέλλον, η ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Μιλώντας στη σύνοδο για τη δύσκολη νομισματική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου Diego López Garrido είπε ότι "η κατάσταση του δημόσιου ελλείμματος είναι ένα σαφές αποτέλεσμα της κρίσης σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική παρέμβαση από τις κυβερνήσεις για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ". Σχετικά με την νομισματική κατάσταση, είπε ότι "παρά την ένταση στο χρηματιστήριο, η ΕΕ έχει ενεργήσει καταλλήλως", και ότι "τα υφιστάμενα κίνητρα δεν θα πρέπει ακόμη να εγκαταλειφθούν". 

Τα φορολογικά μέτρα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός εποπτείας είναι "τα κλειδιά για να βρεθεί η λύση στην παρούσα κρίση" και που θα "θέσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη πορεία", δήλωσε ο Επίτροπος κ. Joaquin Almunia. Όσον αφορά την Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξη της Επιτροπής για το σχέδιο σταθεροποίησης που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά τους στόχους του προγράμματος αυτού καθώς και στις μεσοπρόθεσμες φορολογικές ρυθμίσεις.  Το μακροοικονομικό σενάριο είναι μάλλον αισιόδοξο, είπε, όπως επίσης και οι προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής εν καιρώ οικονομικής κρίσης".  Ο κ. Joaquin Almunia υποστήριξε επίσης, ότι η Eurostat θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες ελέγχου των στατιστικών στοιχείων των Κρατών Μελών.  Συμπερασματικά,  δήλωσε ότι η υποστήριξη των Κρατών Μελών δεν είναι "δωρεάν" και  ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες.
Μιλώντας εξ ονόματος του ΕΛΚ η Corine Wortmann-Kool (NL) δήλωσε ότι η πολιτική ομάδα της ήταν πλήρως υποστηρικτική στην προσέγγιση της Επιτροπής σε σχέση με την Ελλάδα, αν και η δράση αυτή άργησε μερικούς μήνες.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η  ευρωζώνη απαιτούν μια πιο αυστηρή προσέγγιση στην οικονομική διακυβέρνηση και μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.  

Ο στόχος του 2020, όπως ορίζεται από τον Πρόεδρο Barroso, είναι μια «αραιή σούπα», η οποία πρέπει επειγόντως να συμπληρωθεί με περισσότερο συντονισμό  των οικονομικών πολιτικών, είπε ο Udo Bullman (DE)  εκ μέρους της ομάδας των S&D. "Μην επιτρέπετε τον πανικό», προέτρεψε τα κράτη μέλη. Ο Κ. Bullman σημείωσε επίσης ότι "τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους", αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών "θα κάνει καλή δουλειά".  Υποστήριξε τέλος, ότι η ΕΕ "πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί κατά των επιθέσεων της αγοράς", χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά μέσα.   

"Τακτικό και στρατηγικό λάθος μας ήταν ότι δεν είχαμε παρέμβει αμέσως και ότι ακολουθήσαμε λανθασμένη προσέγγιση από την αρχή", ανάφερε ο Guy Verhofstadt (ALDE, BE), προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει την αποτυχία της στρατηγικής της Λισαβόνας.  Επέκρινε την "έλλειψη συνοχής,  εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης" και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη την παρέμβαση του ΔΝΤ για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης. 

Ο κ.Pascal Canfin (Πράσινοι, FR) προειδοποίησε ότι μέχρι πρόσφατα η Ισπανία συμμορφώθηκε πλήρως με τα κριτήρια σταθερότητας, αλλά  το δημόσιο χρέος της "εξερράγη" και δύο χρόνια μετά η κατάσταση είναι πολύ κακή, με υψηλό ποσοστό ανεργίας: " τα κριτήρια  σταθερότητας είναι σημαντικά, αλλά όχι  αρκετά... η στενή αντίληψη του  Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενέχει τον κίνδυνο να χάσουμε τη γενικότερη  εικόνα πράγμα που θα μας εμποδίσει να προβλέψουμε την επόμενη κρίση", υποστήριξε.

Η Key Swinburne (ECR, UK) δήλωσε ότι η εξάπλωση του δημόσιου χρέους οδηγεί την αγορά στην  κερδοσκοπία, αφήνοντας την ΕΕ  "εκτεθειμένη σε περιόδους κρίσης".  Πρότεινε ότι στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει την εποπτεία έκδοσης των σωρευτικών χρεών. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει μια βιώσιμη στρατηγική για την εξυπηρέτηση των χρεών αυτών, είπε. 

Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Αναφερόμενος στα σχέδια εξόδου από την κρίση, ο Νικόλαος Χουντής (GUE) είπε ότι πρέπει να επανεξεταστούν τα σημερινά μοντέλα και να μην τα ξαναχρησιμοποιήσουμε.  "Η στρατηγική της Λισαβόνας είναι μία από τις αιτίες της κρίσης που αντιμετωπίζουμε, πόσο μάλλον να μας προστατεύσει", τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της ΕΕ

Την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωζώνης από  κερδοσκοπικούς κύκλους, τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Νικόλαος Σαλαβράκος (EFD) και υποστήριξε ότι η Ε.Ε απέτυχε ή δε θέλησε να ασκήσει την ισχύ της οικονομικής της παρέμβασης και να θωρακίσει τα πληττόμενα μέλη της. Ζήτησε την λήψη άμεσων μέσων στήριξης της ευρωζώνης και των χωρών που πλήττονται.

Η φιλολογία περί κερδοσκοπικών πιέσεων στην Ευρωζώνη και το ευρώ και η κινδυνολογία περί κατάρρευσης των οικονομιών της Ελλάδας και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων υπερβολικού χρέους και ελλειμμάτων αξιοποιούνται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις για να επιταχυνθούν και επεκταθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μπάμπης Αγγουράκης  (GUE).  

Η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται στο επίκεντρο συντονισμένων κερδοσκοπικών πιέσεων με βασικό στόχο να πλήξουν το ίδιο το ευρώ και την οικονομική συνοχή της ευρωζώνης.  Δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, ισπανικό ή πορτογαλικό, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και είναι υποχρέωσή μας σήμερα να "θωρακίσουμε" το ευρώ και την ευρωζώνη έναντι των κερδοσκόπων, υπογράμμισε στην παρέμβασή της η κ. Άννυ Ποδηματά (S&D) .

Η Ελλάδα έχει προφανώς μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία όμως μπορεί η ίδια να τα αντιμετωπίσει.  Υπάρχει γι αυτό πλέον ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως του ελληνικού λαού τόνισε ο κ. Σκυλακάκης (ΕΛΚ).  Πρόσθεσε ότι το κυρίως πρόβλημα είναι η συνολική απώλεια ανταγωνιστικότητας και η διαρκώς διευρυνόμενες αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ βορρά και νότου που αποτελεί θανάσιμο μακροχρόνιο κίνδυνο για τη συνοχή της ευρωζώνης.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης δήλωσε ότι το ΕΚ αποδεικνύει στη σημερινή συζήτηση ότι ασκεί πλήρως το θεσμικό του ρόλο απαιτώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των χωρών της ευρωζώνης και για τη "θωράκιση" του ευρώ.  Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε, ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει συνολικές, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για τον περιορισμό του ελλείμματος.  Αναμένουμε, είπε, τις πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και την προστασία των θέσεων απασχόλησης, ώστε να υπάρξει πραγματική και βιώσιμη σύγκλιση εντός της ζώνης του ευρώ.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr