Οι εταίροι στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας

Πέρα από την παροχή εγγυήσεων για τα ελληνικά ομόλογα, θα υπάρξουν περιορισμοί για τον δανεισμό ομολόγων μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και για την αγορά CDS (ασφαλίστρων κινδύνου).

Ες  σήμερον  τα σπουδαία!

Στην έκτακτη  σύνοδο κορυφής θα υποβληθεί το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα στο οποίο φέρονται να κατέληξαν οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών τους των Οικονομικών και του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είχε συγκαλέσει το απόγευμα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παρά το γεγονός  πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τηρούν σιγήν ιχθύος για το τι διεμείφθη στις αλλεπάλληλες διασκέψεις τους, τα σενάρια που κυκλοφορούν συμφωνούν στο ότι σε κάθε περίπτωση θα εκδηλωθεί μια πρωτοβουλία στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ διαφέρουν μόνο ως προς την μέθοδο που θα ακολουθηθεί!

Τα ... επικρατέστερα  σενάρια κάνουν λόγο είτε για την  παροχή κρατικών εγγυήσεων τρίτων ευρωπαϊκών χωρών επί των ελληνικών ομολόγων, είτε για την δανειοδότηση της Ελλάδας διμερώς! 

Κι εδώ οι αναλυτές εκτιμούν πως με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την αγορά ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων από ξένες – κρατικά ελεγχόμενες – τράπεζες εξυπηρετούνται δύο στόχοι: και η Ελλάδα βρίσκει ρευστότητα παρακάμπτοντας τις αγορές που λυμαίνονται οι κερδοσκόποι, αλλά και εκπέμπεται στις αγορές ένα μήνυμα σταθερότητας και «υπεράσπισης» του ευρώ. 

Επιπλέον εξετάζεται να υπάρξει παρέμβαση και για την κερδοσκοπική δραστηριότητα των hedge funds μέσω του περιορισμού για τον δανεισμό ομολόγων μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και για την αγορά CDS (ασφαλίστρων κινδύνου).

Επίσης με την  χρηματοδότηση της Ελλάδας διμερώς, με την παροχή δανείων από τη Γερμανία, τη Γαλλία ή ενδεχομένως και την  Ισπανία που την ύστατη ώρα  δήλωσε – δια της υπουργού της  των Οικονομικών – πως θα συμμετάσχει  σε μια προσπάθεια στήριξης της χώρας  μας, παρακάμπτεται και το «νομικό κώλυμμα» που εμποδίζει την ΕΚΤ να παρέμβει για να διασώσει μια χώρα μέλος της ΟΝΕ.

Σε κάθε περίπτωση  αρκετά θα ξεκαθαρίσουν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου αναμένεται τουλάχιστον  μια επίσημη πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας. Νωρίτερα πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι ήδη μια «ένας αριθμός κρατών θα προχωρήσει αύριο σε δήλωση που θα επιβεβαιώνει ότι προτίθενται να βοηθήσουν την Ελλάδα». 

Eπίσης πληροφορίες της τελευταίας στιγμής έκαναν λόγο για μια σειρά τηλεφωνικών επαφών που είχε αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ενόψει της αυριανής Συνόδου ...

Πάντως δεν αποκλείεται το θέμα της «διάσωσής» μας να ξεκαθαρίσει και τυπικά στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως και να έχει η Αθήνα θα κληθεί να δεσμευθεί για τη λήψη – εφόσον χρειαστεί – ακόμα πιο σκληρών οικονομικών μέτρων και για περαιτέρω περικοπή των δαπανών.

Επίσης θεωρείται  σίγουρο πως οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν  σε κάποια κίνηση επειδή θέλουν να εκπέμψουν  το μήνυμα ενότητας της ζώνης του  ευρώ και επειδή έχουν ήδη αποκλείσει το σενάριο προσφυγής της χώρας  μας στο Διεθνές Νομισματικό  Ταμείο, κάτι που ακόμα συντηρούν ως προοπτική κύκλοι εκτός Ευρωζώνης (λέμε με Βρετανία!). 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το να αφεθεί η  Ελλάδα στην τύχη της δεν εξετάζεται πια ως εναλλακτική, ιδίως μετά την  χθεσινή παραδοχή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πως τα γερμανικά  κεφάλαια που διακυβεύονται (μέσω θέσεων γερμανικών τραπεζών σε ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις και σε μετοχικά κεφάλαια ελληνικών εισηγμένων) υπολογίζονται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

Τελικά ο δημοφιλέστερος χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 10.038 μονάδες.

Ανάλογη η εικόνα και στους άλλους χρηματιστηριακούς  δείκτες της Wall Street, ενώ νωρίτερα οι ευρωπαϊκές αγορές έκλειναν με κέρδη που ήταν 0,39% για το Λονδίνο, 0,63% στη Φρανκφούρτη και 0,69% στο Παρίσι.

Το ευρώ, πάντως, συνεχίζει να υποχωρεί, στα επίπεδα των 1,3730 δολαρίων, ενώ ενισχύθηκε κατά΄1% και πλέον το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου έκλεισε στα 74,50 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr