Στη Θεσσαλονίκη παροχές 3 δισ. -Στο Χίλτον τα μέτρα «εδώ και τώρα»

ΔΕΘ: Αναβάλλεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, «εάν και εφόσον» φοροελαφρύνσεις και συλλογικές συμβάσεις - Προ των πυλών το νομοσχέδιο για «πλαστικό χρήμα», συλλογή αποδείξεων και εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων - Ιδιωτικοποίησεις και εισπρακτικά μέτρα στο μενού των διαβουλεύσεων με την Τρόικα.

Νέο οδικό χάρτη για την Οικονομία παρουσίασε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Αντί όμως για επαναφορά του κατώτατου μισθού και της 13ης σύνταξης ή την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, φέτος περιορίστηκε σε μέτρα «ανακούφισης» (ύψους 246 εκατ. ευρώ) σε ευπαθείς ομάδες, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2017 (άρα η κατάργησή του αναβάλλεται για το 2018) με κάποιες έξτρα φοροαπαλλαγές εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, αλλά και την επίκληση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» στις διαπραγματεύσεις για τα Εργασιακά, με στόχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.
 
Οδικός χάρτης «Θεσσαλονίκη- Αθήνα»
 
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις εξαγγελίες πριν δύο χρόνια, είναι ότι επιστρέφοντας οι υπουργοί της κυβέρνησης από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, ρίχονται αμέσως στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών, στις συναντήσεις που ξεκινούν και πάλι μετά από τέσσερις μήνες στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Και άμεσα θα αρχίσουν να ξετυλίγουν τα μέτρα που απομένουν για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της α΄αξιολόγησης, με «κύριο πιάτο» τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, τις κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία, αλλαγές στις Τράπεζες και την Ενέργεια. Αμέσως μετά, από Οκτώβριο ή Νοέμβριο, «θα στρώσουν χαλιά» και για τα 43  μέτρα της β΄αξιολόγησης.
 
Οι συναντήσεις ξεκινούν το μεσημέρι, αρχικά με τους ευρωπαίους εκπροσώπους των δανειστών (Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νικολά Τζαμαριόλι του ESM) ενώ λόγω διαφοράς ώρας ενδέχεται να καταφτάσει λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.
 
Για περίπου μία εβδομάδα θα εξετάσουν τα 15 προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, θα συζητήσουν για το τρίμηνο «πάγωμα οφειλών» των ελευθέρων επαγγελματιών στα Ταμεία και θα προετοιμάσουν το έδαφος για την β΄ αξιολόγηση.
Το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί για τις 3.30 μετά το μεσημέρι  με τον υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Νίκο Παρασκευόπουλο για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς ενώ στις 4.30 θα γίνει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου για θέματα  του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου, και οι εξελίξεις σε αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί (π. χ Ελληνικό) ή  βρίσκονται στα σκαριά ( π.χ. Εγνατία).

Από Τρίτη σειρά παίρνουν τα ενεργειακά θέματα (όπως η απελευθέρωσης  της αγοράς φυσικού αερίου, η υπογραφή των συμβάσεων της ΔΕΗ με μεγάλους καταναλωτές κ.ά.) και μετά η λειτουργία από 1.1.2017 της Ανεξάρτητης Αρχής για την είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων.
Παράλληλα οι απεσταλμένοι των δανειστών θα ενημερωθούν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά, συλλογή αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα» και εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων από φορολογουμένους που θα πληρώσουν το νόμιμο φόρο χωρίς εκπτώσεις και «αμνηστεία».
 
Αν όλα πάνε καλά, τα 15 προαπαιτούμενα  πρέπει να κλείσουν πριν το EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου και να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Αλλιώς, όπως έχει προειδοποιήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), αν δεν εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα έως τις 31 Οκτωβρίου, τότε τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης θα χαθούν και θα πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν η διαδικασία έγκρισης για τυχόν μεταγενέστερη εκταμίευση.
 
Τι έρχεται τώρα, τι πάει για μετά
  
Στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης αφού εκτός από τα 15 προαπαιτούμενα μέτρα για την αποδέσμευση της… φθινοπωρινής υποδόσης πρέπει να τρέξει και άλλες 43 δράσεις στις οποίες θα επικεντρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.
 
Η πίεση προς την Ελλάδα είναι μεγάλη καθώς όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο πηγαίνει πίσω και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Στα  15 προαπαιτούμενα  που θα εξεταστούν άμεσα, περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
 
- Μεταφορά του δεύτερου «πακέτου» ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
- Κύρωση της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του Ελληνικού από τη Βουλή.
- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις συμβάσεις της Εγνατίας Οδού και των κάθετων οδικών αξόνων της.
- Ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ
- Στελέχωση του νέου Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
- πλήρης εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών, εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και μείωση των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.
- αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών
- ενίσχυση της επάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- καθορισμός των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
-  μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου
- αλλαγές στην κατανoμή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
- η τύχη του ΑΔΜΗΕ
- υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές
- υποβολή σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού
 
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο κυρίως της β΄αξιολόγησης, έρχονται τα Εργασιακά και άλλες ανατροπές. Από την Θεσσαλονίκη πάντως, ο πρωθυπουργός καθησύχασε για όλα.
 
Για παράδειγμα:
 
-        Για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2016 (το προσχέδιο του οποίου θα έρθει στην Βουλή την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου) ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσει ο «κόφτης»

-        Για τα Εργασιακά, ο πρωθυπουργός είπε πως η Αθήνα θα επικαλεστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» για να αποκρούσει τις πιέσεις του ΔΝΤ και να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Και στο βάθος...  φοροελαφρύνσεις
 
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε εξαγγελίες και για φοροελαφρύνσεις, αλλά με ορίζοντα διετίας, μετά το 2018 και εφόσον μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα: «Αν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, θα δώσουν δημοσιονομικό «χώρο» 3 δις. ευρώ, σε δύο χρόνια από τώρα» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «αν το πετύχουμε θα εξηγήσω το 2018 για το πώς θα γίνει η αξιοποίηση αυτού του ποσού».
 
Επιπλέον, για τον ΕΝΦΙΑ:  ο κύριος Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει στόχο να απαλλάξει εντελώς από τον ΕΝΦΙΑ φορολογούμενους που σήμερα έχουν έκπτωση 50% στον φόρο». Το μέτρο αφορά άγαμους με εισόδημα έως 9.000 ευρώ, άνεργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά. Το συνέδεσε όμως με την πορεία των εσόδων και την αύξηση της φορολογίας στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας (δηλαδή και στα αγροτεμάχια), ενδεχομένως και για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας από 50.000-60.000 ευρώ μόλις –με συντελεστές που θα αυξάνονταν όμως κατά πολύ για υψηλότερες αξίες.
 
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους, τη μείωση του ΦΠΑ ή την αναπλήρωση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τους κατοίκους των νησιών όπου ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 50% σε ένα χρόνο.
 
Προανήγγειλε όμως την καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που αποτελεί ειδικό κεφάλαιο στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που λόγω της διαφωνίας με τους δανειστές δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι σε αυτό τον λογαριασμό δεν θα μπορούν να γίνουν στο σύνολο του, ή σε ένα ποσοστό (πχ 80%) κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εξασφαλίζοντας έτσι μια ομαλή ροή εσόδων για τις επιχειρήσεις.

Με το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα θα καθορίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός).

Ωστόσο το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι συνάρτηση του ετήσιου εισοδήματος, με  κλίμακα για διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα (χωρίς τις δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ) ξεκινώντας ενδεχομένως από 15% για τα χαμηλότερα εισοδήματα, κλιμακούμενο σε 30% για εισδήματα έως 20.000 ευρώ και φτάνοντας και έως 40% για υψηλότερα εισοδήματα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr