Βήματα εμπρός για τον πετρελαιαγωγό και τον South Stream

Ως ένα διήμερο  που πήγε μπροστά τους σχεδιασμούς  για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς  – Αλεξανδρούπολης, καθώς και  για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream χαρακτηρίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Μόσχα...

Ως ένα διήμερο  που πήγε μπροστά τους σχεδιασμούς  για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς  – Αλεξανδρούπολης, καθώς και  για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream χαρακτηρίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Μόσχα.

Πέραν των ευρύτερης  πολιτικής σημασίας επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο ομόλογό  του κ. Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Πρόεδρο κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι εξελίξεις στο ενεργειακό ‘κομμάτι’ είχαν ως επίκεντρο τις επαφές του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας κ. Σεργκέι Σμάτκο.

Με βάση την προεργασία που είχε συντελεσθεί από τον  υφυπουργό, στο πλαίσιο και των  επανειλημμένων επαφών του με την  βουλγάρικη πλευρά, η οποία είναι  παρούσα και στα δύο μεγάλα αυτά ενεργειακά έργα, η Μόσχα αναγνώρισε την συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού, για την οποία ο ίδιος ο  πρωθυπουργός δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός 6 μηνών.

Οι δύο πλευρές  συμφώνησαν πως, με ευθύνη της Αθήνας, θα υπάρξει συντονισμός Ελλάδας-Ρωσίας προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας, ώστε να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις  της Σόφιας για το έργο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και  ο κ. Μανιάτης έθεσαν ως εκ των ων ουκ άνευ την διασφάλιση της ροής ποσοτήτων πετρελαίου από την  ρωσική πλευρά, κάτι που άλλωστε  έχει επισημάνει ήδη από τον Μάιο του ’09 η κατασκευάστρια εταιρία του έργου Trans Balkan Pipeline, στο πλαίσιο της συμφωνία διαμετακόμισης (draft transportation agreement) που είχε αποστείλει στην Μόσχα.

Η ρωσική πλευρά φέρεται να επεσήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η  προ μηνών ληφθείσα απόφαση για  τον διπλασιασμό των ποσοτήτων  πετρελαίου που  θα ρέουν από την  Kασπία προς την Μαύρη Θάλασσα, μέσω του αγωγού CPC. 

Επίσης οι Ρώσοι  έθεσαν θέμα αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αγωγό, ζητώντας να χαρακτηριστεί  ως έργο εθνικής προτεραιότητας προκειμένου να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις (για απαλλοτριώσεις και φορολογικά θέματα κλπ)

Ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι ήδη έχει τύχει επεξεργασίας το σχέδιο Νόμου, σε συνεννόηση με τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους τον κ.  Βλάση Αναστασόπουλο, το οποίο τις επόμενες μέρες θα σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή. 

Σε σχέση, δε, με τον  αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή της σύμβασης του καταστατικού της κοινής εταιρίας (Ελλαδας-Ρωσίας), με τον κ. Μανιάτη να ζητεί να υπογραφεί η σύμβαση σε ένα υψηλό βαθμό εκπροσώπησης, ώστε να υπάρξει ένας ιδιαίτερος συμβολισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση στο ανοικτό  γεύμα παρουσία των Πρωθυπουργών και των συναρμόδιων Υπουργών, ο Ρώσος Υπ. Ενέργειας έθεσε  και το ζήτημα να στηρίξει η Ελλάδα την ένταξη του έργου στα Ευρωπαϊκά  δίκτυα ενέργειας (όπως ο ITGI). 

Ο Έλληνας υφυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά αυτή την προοπτική και σε συνεννόηση  με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη που μετέχουν στο έργο (Ιταλία- Γαλλία- Σλοβενία- Βουλγαρία) θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως προς την ανανέωση, τέλος, της διακρατικής σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, η Μόσχα  εξέφρασε εκ νέου την θετική της διάθεση και, πλέον, το ζήτημα περνά σε τεχνικό επίπεδο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr