Κίνα: Ίδρυσε την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που θα κάνει συναλλαγές σε γιουάν

Έδωσε άδεια στο κατάστημα της Bank of China (BOC) στη Νέα Υόρκη να κάνει εκκαθάριση (clearing) συναλλαγών στο κινεζικό νόμισμα (ρενμίνμπι ή γιουάν) στις Ηνωμένες Πολιτείες 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (People's Bank of China, PBOC) ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε άδεια στο κατάστημα της Bank of China (BOC) στη Νέα Υόρκη να κάνει εκκαθάριση (clearing) συναλλαγών στο κινεζικό νόμισμα (ρενμίνμπι ή γιουάν) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κίνα ιδρύει μία τράπεζα για την εκκαθάριση συναλλαγών σε γιουάν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η PBOC με την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve Board), σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

Οι ΗΠΑ αποτελούν, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τον βασικό προορισμό για το γιουάν στη διαδικασία διεθνοποίησής του. Υψηλόβαθμοι Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επικύρωσαν ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση συναλλαγών σε γιουάν και την εκκαθάρισή τους στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του όγδοου σινο - αμερικανικού στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο στο Πεκίνο.

Το κατάστημα της BOC στη Νέα Υόρκη είναι το μεγαλύτερο κινεζικό πιστωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει προωθήσει σθεναρά την παγκόσμια χρήση του γιουάν, καθώς επιδιώκει να μειώσει τα κόστη συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο, το οποίο διακανονίζεται κυρίως με αμερικανικά δολάρια.

Το ΔΝΤ αποφάσισε να περιλάβει το γιουάν στο νομισματικό καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), καθιστώντας το ένα από τα πέντε αποθεματικά νομίσματα. Η τελευταία έκθεση της PBOC ανέφερε ότι το γιουάν είχε γίνει, στο τέλος του 2015, το τρίτο περισσότερο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στο διεθνές εμπόριο και τις διασυνοριακές χρηματοδοτήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr