«Καμπανάκι» εξ ανατολών για τις τράπεζες

Ως απαρχή μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε Ρουμανία, Πολωνία, αλλά και σε άλλες ανατολικές χώρες θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζές τους. Την ίδια δε περίοδο παρατηρείται υποχώρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία της Τουρκίας, χώρα στην οποία ελληνικές τράπεζες – και δη η Εθνική – έχουν ήδη συμφέροντα.

Σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ αποφασίζουν να κάνουν ακριβότερο το κόσ

Ως απαρχή μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε Ρουμανία, Πολωνία, αλλά και σε άλλες ανατολικές χώρες θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζές τους. Την ίδια δε περίοδο παρατηρείται υποχώρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία της Τουρκίας, χώρα στην οποία ελληνικές τράπεζες – και δη η Εθνική – έχουν ήδη συμφέροντα.

Σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ αποφασίζουν να κάνουν ακριβότερο το κόστος χρήματος, καθιστώντας παράλληλα ελκυστικές τις επενδύσεις στους ξένους επενδυτές.  

Αυτή, όμως, η αύξηση του επιτοκίου -στην καλύτερη εκδοχή- σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις επιβράδυνση της ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα οι συνέπειες είναι αλυσιδωτές. Αμεσο αποτέλεσμα της αύξησης του επιτοκίου είναι η μείωση της κυκλοφορίας του χρήματος, η μείωση του δανεισμού και κατά συνέπεια της κατανάλωσης.         

Η ρουμανική τράπεζα αύξησε το επιτόκιό της την περασμένη Παρασκευή κατά 0,50% σε 9,5%, ενώ για το 2007 το ρουμανικό νόμισμα έχει ήδη υποτιμηθεί κατά 18% σε σχέση με το ευρώ.

Βεβαίως, οι επιπτώσεις από την απόφαση των κεντρικών τραπεζών δεν θα είναι άμεσες καθώς οι επιδράσεις στην οικονομία απαιτούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο.   

Στην δε Τουρκία, όπου υπάρχει και ο συναλλαγματικός κίνδυνος από τις αυξομειώσεις της λίρας, ο ρυθμός ανάπτυξης για το δ΄τρίμηνο του 2007 στην οικονομία ήταν 3,4%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 5% σχεδόν  Και συνολικά η χρονιά έκλεισε στο 4,5%, όταν η κυβερνητικός στόχος ήταν στο 5% και όταν η οικονομία της γείτονος ερχόταν από ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 7% έναν χρόνο νωρίτερα.

Κίνδυνοι από το ισοζύγιο 
Αντίθετες, όμως, με τις παραπάνω εκτιμήσεις είναι οι απόψεις της Διεύθυνσης Μελετών της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει έκθεση με ημερομηνία 31 Μαρτίου, για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία: «Παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τα υψηλά επιτόκια, σημειώθηκε αύξηση της τραπεζικής διαμεσολάβησης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω, αφενός, της άρσης των μέτρων περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης στις αρχές του 2007 και, αφετέρου, της γενικότερης ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα».           

Η ίδια μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στις χώρες της ΝΑΕ-5  (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Σκόπια) μετά τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής.
Συμπεραίνει ακόμη ότι η πιστωτική επέκταση θα συνεχιστεί παρά τα προβλήματα.

Ωστόσο, ως «αδύνατους» κρίκους των παραπάνω χωρών η έκθεση θεωρεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (εισαγωγές - εξαγωγές) τόσο για τις πέντε χώρες όσο και για την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής θεωρεί πως οι ξένες επενδύσεις στις χώρες αυτές θα αντιστρέψουν τα αρνητικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr