Υποβαθμίζουν εκδόσεις ελληνικών τραπεζών Standard & Poor’s και Moody’s

Συνεχίζουν τα «παιχνίδια» τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που διάλεξαν την ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο θετικό για την Ελλάδα δημοσίευμα...

Συνεχίζουν τα «παιχνίδια» τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που διάλεξαν την ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο θετικό για την Ελλάδα δημοσίευμα μεγάλης ξένης εφημερίδας εδώ και μήνες, για να «χτυπήσουν» και πάλι τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές της χώρας μας, λίγες μέρες πριν τη νέα ομολογιακή έκδοση.

Την ίδια ώρα λοιπόν που με δημοσίευμά τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης καλούσαν την Ευρώπη να μην "στραγγαλίσει δημοσιονομικά" την Ελλάδα, αποφάσισαν να το πράξουν αυτές ...

Ο λόγος για την Standard & Poor’s και την Moody’s που φαίνεται πως δεν αλλάζουν εύκολα την πρακτική τους, ακόμα και μετά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται όχι μόνο από την ελληνική αντίδραση, αλλά και από τις κυβερνήσεις Ισπανίας και Γαλλίας που ερευνούν ενδεχόμενη σχέση τους με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των εθνικών οικονομιών της Νότιας Ευρώπης και του ίδιου του ευρώ γενικότερα.

Έτσι σήμερα, η Standard & Poor's υποβάθμισε εκ νέου κατά μία βαθμίδα την σύστασή της για όλες τις δομημένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Ελλάδας. Στην αιτιολογική της έκθεση αναφέρει πως «η ελληνική οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό μεσοπρόθεσμα από αυτό που προβλεπόταν» και καταλήγει εκφράζοντας ανησυχίες για το κατά πόσον θα μπορέσει η χώρα μας να καλύψει εγκαίρως τις εξωτερικές της πληρωμές αφού οι εκτιμήσεις των «ειδικών» της συγκλίνουν στην άποψη πως η ύφεση στη χώρα μας θα «βαθύνει το επόμενο έτος»!

Σε ίδια τροχιά και η Moody's η οποία ανακοίνωσε ότι θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την πλειονότητα των δομημένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.

Οι «ειδικοί» του συγκεκριμένου οίκου θεωρούν πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ως εκ τούτου «αυξάνονται οι πιθανότητες στάσης πληρωμών για τα στοιχεία ενεργητικού που έχουν χρησιμοποιηθεί στις περί ων ο λόγος τιτλοποιήσεις».

 Με δυο λόγια αμφισβητεί το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν εύκολα – και προπάντως φτηνά – τους τίτλους που έχουν ήδη διαθέσει στην αγορά.

Εντύπωση τέλος προκαλεί πως οι εκδόσεις που υποβαθμίστηκαν καλύπτονται από τιτλοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων!!!

Τώρα άραγε οι περιβόητοι ειδικοί των οίκων αξιολόγησης «βλέπουν» και ενδεχόμενη κρίση αλά Αμέρικα ;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr