ΦΠΑ, 14ος μισθός, κεκτημένα και ΔΝΤ για …αιφνιδιασμό

ΦΠΑ, 14ος μισθός, κεκτημένα και ΔΝΤ για …αιφνιδιασμό

Η εβδομάδα αυτή, αλλά και οι δυο-τρεις  επόμενες,  θα είναι  οι πιο κρίσιμες για  την ελληνική οικονομία, καθώς έρχονται οι ελεγκτές και ετοιμάζεται ο νέος δανεισμός

ΦΠΑ, 14ος μισθός, κεκτημένα και ΔΝΤ για …αιφνιδιασμό
«Κρυφτούλι» με τις  αγορές αλλά και τις Βρυξέλλες  παίζει η κυβέρνηση. Μία μέρα πριν καταφτάσουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ και  ελάχιστες πριν αποτολμήσει το ελληνικό δημόσιο να βγει στις διεθνείς αγορές για δανεικά, ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ξεκαθαρίσει επακριβώς τι ζητάει από τους εταίρους της χώρας μας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αφήνει και πάλι ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.
Όπως όλα δείχνουν, η εβδομάδα αυτή (αλλά και οι δυο-τρεις  επόμενες) θα είναι οι πιο κρίσιμες για την ελληνική Οικονομία, από  τότε που ξέσπασε η κρίση. Καταφτάνουν στην Αθήνα οι ξένοι ελεγκτές που «στρώνουν χαλί» για νέα, πιο επώδυνα μέτρα. Θα πάνε και στο υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι μπαίνει και ο 14ος μισθός και ΦΠΑ.  
«Αιφνιδιασμός»  με μέτρα στις Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται πως ετοιμάζεται να αιφνιδιάσει  και επισπεύδει τα μέτρα, καθώς οι ευρωπαίοι δεν έχουν «ταμπού» για τα μέτρα που μας καλούν να πάρουμε. Η κυβέρνηση τραβάει πάντως την δική της "κόκκινη γραμμή", στο θέμα της κατάργησης του 14ου μισθού, που θα απέφερε 1,2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Πριν πάντως οι ελεγκτές σφίξουν τη θηλιά στην ελληνική Οικονομία, κυβέρνηση ετοιμάζει -και ίσως ανακοινώσει- το δικό της πακέτο με … «αντίμετρα» που μπορεί να αποδώσουν «εδώ και τώρα» επιπλέον 3 δισ. ευρώ, όπως:

αύξηση ΦΠΑ 2-3 μονάδες, που θα αποδώσουν 1,2  ως 1,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
αύξηση ΕΦΚ καυσίμων 10-12 λεπτά για έσοδα 700-850 εκατ. ευρώ,
Κλείσιμο
φόρο μέχρι 25% σε είδη «πολυτελείας» για άλλα 300-500 εκατ.ευρώ
επιπλέον περικοπή μέχρι και στο 20% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, για ακόμα 600-700 εκ. ευρώ.
Όπως  τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο περιοδικό SPIEGEL «όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση της χώρας μας. Έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω αυτή τη θέση μου».
«Ή μας σώζετε ή … ΔΝΤ»

Και όλα αυτά υπό  τον τρόμο των αγορών, καθώς το δημόσιο ψάχνει να δανειστεί 5 δισ. ευρώ  «εδώ και τώρα» και άλλα 20 σε λιγότερο από δύο μήνες, με επιτόκια κάτω από 6%. Σε θρίλερ εξελίσσεται έτσι το σχέδιο της ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε γραπτή –πλην «χαλαρή»- διάψευση για το δημοσίευμα του Spiegel ότι έχει προετοιμάσει σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα ύψους 20 ως 25 δισ. ευρώ.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επικαλείται άγνοια των προθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης.
Για την  ώρα δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, διότι δεν είναι της στιγμής. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να λάβουμε τέτοια μέτρα αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε έτοιμοι».
Οι εταίροι  πάντως κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους και για τη μορφή και τους όρους που θα λάβει η οικονομική βοήθεια. Δε μιλούν καν όμως για «σχέδιο αρωγής» στην Ελλάδα, αλλά για αναγκαία μέτρα που θα επιβληθούν χάριν της Οικονομικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η υπουργός Οικονομικών  της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Για την ώρα δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, διότι δεν είναι της στιγμής. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να λάβουμε τέτοια μέτρα αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε έτοιμοι».

Η ώρα  της αλήθειας πάντως πλησιάζει. Μιλώντας στο ΒΒC και απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν δεν μπορέσει να δανειστεί όσα και όσο χρειάζεται, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιο αρωγής το οποίο επιθυμεί να ακούσει από την ΕΕ:
«Δεν θα είναι σχέδιο διάσωσης», τόνισε. «Αλλά μπορεί να είναι ο, τιδήποτε, από μια εγγύηση μέχρι ανεύρεση νέων τρόπων δανεισμού. Και πάλι όμως, δεν θα είναι δωρεά. Η Ελλάδα θα δανειστεί χρήματα, τα οποία θα επιστρέψει. Αλλά θέλουμε να τα επιστρέψουμε με ένα επιτόκιο που δεν θα στραγγαλίζει την Οικονομία μας. Να είναι ανάλογο με εκείνο που έχουν άλλες χώρες».

Η κυβέρνηση  τα παίζει όμως «όλα για όλα»: Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε να διαφανεί πως αν οι κερδοσκόποι επικρατήσουν και πάλι, χωρίς να επέμβουν οι Βρυξέλλες για να δανειστεί φθηνά η Ελλάδα, τότε «η άλλη λύση είναι το ΔΝΤ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης