Και πρόταση για ευρωπαϊκό “ΔΝΤ” λόγω της Ελλάδας...

Και πρόταση για ευρωπαϊκό “ΔΝΤ” λόγω της Ελλάδας...

Τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στα πρότυπα του αντίστοιχου Διεθνούς, προτείνει ως λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά και οποιασδήποτε ανάλογης κρίσης στο μέλλον, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος...

Και πρόταση για ευρωπαϊκό “ΔΝΤ” λόγω της Ελλάδας...
Τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στα πρότυπα του αντίστοιχου Διεθνούς, προτείνει ως λύση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά και οποιασδήποτε ανάλογης κρίσης στο μέλλον, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γερμανός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος.

Ο κύριος Γκρος, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, τόνισε πως εκείνο που χρειάζεται στην Ευρώπη είναι η δημιουργία ενός θεσμού που στα πρότυπα του ΔΝΤ θα χορηγεί τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάκαμψη «προβληματικών» ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ο κύριος Γκρος, εκ των επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων επί δημοσιονομικών θεμάτων της Κομισιόν, θεωρεί πως η «ελληνική κρίση» δεν είναι μη αναστρέψιμη, ενώ δεν διστάζει να τονίσει πως η πλέον πρόσφορη λύση στην δεδομένη χρονική στιγμή είναι η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. 
Κλείσιμο

Σε αντίθετη περίπτωση ο ίδιος θεωρεί πως η μόνη εναλλακτική που απομένει στην ελληνική κυβέρνηση είναι η υιοθέτηση «δρακόντειων μέτρων και μεταρρυθμίσεων». Κάτι που δεν το ... πολυπιστεύει πάντως!

Σε κάθε περίπτωση «βλέπει» τα πραγματικά προβλήματα θα γίνουν αισθητά σε περίπου δυο χρόνια. Και η αισθητή ανάκαμψη θα γίνει ομοίως αντιληπτή σε ορίζοντα δεκαετίας. Πάντως καταλήγει στην εκτίμηση ότι «αν η Ευρωζώνη, μαζί με την Ελλάδα, τελικά τα καταφέρουν, το ενιαίο νόμισμα θα γίνει πιο ελκυστικό».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Republica, θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι «αναπόφευκτες οι θυσίες μισθών», η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι «εξαιρετικά επώδυνη» και θα απαιτήσει «παρατεταμένες προσπάθειες σε χρονικό διάστημα 10 ή 20 ετών».

Πάντως, ενώ οι ειδικοί των διεθνών οικονομικών οργανισμών προβλέπουν «επώδυνες λύσεις» για την Ελλάδα, συνεχίζονται και τα σενάρια περί χορήγησης ή μη οικονομικού πακέτου στήριξης της χώρας μας. Επισήμως η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει ότι έχει τεθεί θέμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όμως, σε ομιλία της στο Αμβούργο, τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της πολιτικής στήριξης της Ελλάδας, που ούτως ή άλλως δεν ζητά οικονομική βοήθεια. 

Τα σενάρια πάντως δεν σταματούν εδώ καθώς σήμερα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπίνι Σμάγκι, τόνισε ότι η Ευρώπη«ίσως χρειαστεί» να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η όποια βοήθεια πιθανότατα θα είναι μικρότερη από το πακέτο ύψους 20-25 δισ. ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης