«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στην φορολογία

 Προς γενικευμένη  αύξηση ΦΠΑ κατά 2 μονάδες και προς 50% αύξηση ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα

Διάλογος ήταν και  πέρασε... Η ώρα των αποφάσεων  και των ανακοινώσεων έφτασε, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του, κατά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής ομάδας συντονισμού για τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στην κατάργηση  του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα κλπ). Αυτό σημαίνει ότι αγαθά και υπηρεσίες θα φορολογούνται πλέον με συντελεστές 9% και 19%, αντί 6,5% και 13% που ισχύει κατά παρέκκλιση για αυτές τις περιοχές.  

Ενδέχεται πάντως να τηρηθεί ένα πληθυσμιακό κριτήριο (πχ 2000  κάτοικοι και κάτω) για επιβολή χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. 

Το προσχέδιο νόμου που ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει, θα αναρτηθεί για μια τελική διαβούλευση στο διαδίκτυο και αναμένεται να κατατεθεί στην τελική του μορφή στις 8 Μαρτίου στη Βουλή –ενδεχομένως ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα πρόσθετα έκτακτα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων, όπως ή αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ή 3 μονάδες κλπ. 

Οι αλλαγές που η κυβέρνηση σχεδιάζει περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και:

νέα φορολογική κλίμακα, με ένα ενιαίο αφορολόγητο για όλους 12.000 ευρώ συνετεστές 18%-40%.

Σύνδεση  αφορολόγητου με τις αποδείξεις.

Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.

Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κλπ.

Λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων βάσει βιβλίων εσόδων – εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους .
Φόρος υπεραξίας μετοχών με συνυπολογισμό ενδεχομένων ζημιών, φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα του εισοδήματος.

Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Φόρος Ακίνητης Περιουσία (αντί  ΕΤΑΚ), με αφορολόγητο προσωπικής ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ και κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές που ξεκινούν 0,1% -1% (για αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 800.000 ευρώ).

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr