"Δεν βγαίνουν" τα νούμερα, μας λένε οι Βρυξέλλες
26.02.2010
09:01
Προσγειώνονται κατά 1,5% με 2% του ΑΕΠ οι προβλέψεις της κυβέρνησης, ενώ η Ελλάδα αντικρούει την Eurostat για τα swaps της ΟΝΕ...
Κατά 1,5%-2% του ΑΕΠ «προσγειώνουν» τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι ελεγκτές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, στέλνοντας το μήνυμα στις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές ότι «δεν βγαίνουν» τα νούμερα στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Λίγο πριν αναχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα οι επιτηρητές των Βρυξελλών, προσδιόρισαν «ποσοτικά» το ύψος της διαφωνίας τους σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ για φέτος.
Όπως εξηγεί κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, υπήρχαν διαφωνίες σε τέσσερις βασικούς τομείς που ελέγχθηκαν από τα μικτό κλιμάκιο (έσοδα από Φόρους και ΕΣΠΑ, δαπάνες, ανάπτυξη, τόκοι). Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του κοινοτικού εκπροσώπου στην Αθήνα, Όλι Ρεν, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, οι ανακοινώσεις για τα έκτακτα μέτρα παρατείνονται, για τις 8 Μαρτίου .
Όπως εξηγεί κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η διαφωνία περί των αποκλίσεων στους στόχους δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα αντίστοιχου ύψους αν και το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα ανάμεσα σε αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση και σε αυτά που ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί, δηλαδή τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ΦΠΑ, τους φόρους στα καύσιμα, τις περικοπές λειτουργικών δαπανών και επιδομάτων κ.α.
"Το θέμα είναι να στείλουμε το σωστό μήνυμα στις αγορές από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα και ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική κοινωνία ούτως ώστε να μπορούμε να δανειστούμε με ευνοϊκότερους όρους τον Απρίλιο και το Μάιο και να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στη λύση του ΔΝΤ", επισημαίνει η κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Πηγές του υπουργείου Oικονομικών διευκρίνιζαν παράλληλα ότι η περικοπή 10% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι μόνιμη και φέτος θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή θα υπάρξει μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στους επόμενους μήνες.
Το σημείωμα της Eurostat
Σε σχέση, τώρα, με δημοσιεύματα ως προς το σημείωμα της Eurostat, στο οποίο αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται.
Κι αυτό γιατί στο σημείωμα η Eurostat αναφέρει ευθέως ότι το 2001 δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί μεθοδολογικοί κανόνες για τα swaps. Όταν η Eurostat ανέπτυξε κανόνες το 2002 οι Ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν.
Ειδικά για το είδος του swap που είχε συναφθεί το 2001, κανόνες καταγραφής δεν υπήρχαν έως τον Μάρτιο του 2008. Σε επίσκεψη της Eurostat τον Σεπτέμβριο του 2008, η τότε κυβέρνηση δεν έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία.
Η Eurostat αναφέρει ότι μετά τη δημοσιοποίηση των κανόνων καταγραφής τον Μάρτιο του 2008 για πρώτη φορά έλαβε τα απαραίτητα στοιχεία από τις Ελληνικές αρχές τον Φεβρουάριο του 2010.
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν δώσει όσες πληροφορίες ήταν δυνατό να διατεθούν στο σύντομα χρονικό περιθώριο που έπρεπε να αποσταλεί η σχετική απάντηση και είναι έτοιμες να παρέχουν οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ζητηθεί από τις Ευρωπαϊκές αρχές.
“Με το σημείωμα αυτό της Eurostat αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να προχωρήσει με καθαρούς λογαριασμούς για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να λυθούν σε στέρεες βάσεις τα προβλήματα της οικονομίας”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr