ΔΕΗσεις για βροχές και για … χώρο για το κάρβουνο
«Ελπίζω να βρέξει» ήταν η σε ελεύθερη απόδοση απάντηση που έδωσε ο μάνατζερ της ΔΕΗ κ.Τάκης Αθανασόπουλος στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων που αγωνιούν για το αν το καλοκαίρι που έρχεται μας περιμένει νέος γύρος μεγάλων διακοπών στην ηλεκτροδότηση!
Οι επαγγελματίες, όπως και οι καταναλωτές, ταλαιπωρήθηκαν τα μέγιστα με τις διακοπές κατά την διάρκεια της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα κόστη σε όλη την αλυσίδα της οικονομίας είναι τεράστια, Αλλά όπως φαίνεται τ
«Ελπίζω να βρέξει» ήταν η σε ελεύθερη απόδοση απάντηση που έδωσε ο μάνατζερ της ΔΕΗ κ.Τάκης Αθανασόπουλος στους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων που αγωνιούν για το αν το καλοκαίρι που έρχεται μας περιμένει νέος γύρος μεγάλων διακοπών στην ηλεκτροδότηση!
Οι επαγγελματίες, όπως και οι καταναλωτές, ταλαιπωρήθηκαν τα μέγιστα με τις διακοπές κατά την διάρκεια της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα κόστη σε όλη την αλυσίδα της οικονομίας είναι τεράστια, Αλλά όπως φαίνεται το έργο θα το ξαναδούμε και πάλι το ερχόμενο καλοκαίρι, εκτός εάν ο… Θεός της Ελλάδος φέρει βροχές για να ανεβάσει τα πολύ χαμηλά υδάτινα αποθέματα που μπορούν να καταναλωθούν για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Και, βεβαίως, θα συνδράμουν και πανάκριβες εισαγωγές ρεύματος από τους γείτονες. Πάντως οι επαγγελματίες ξεκαθάρισαν στην χθεσινή συνάντησή τους με την διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα προχωρήσουν στην κατάθεση αγωγών εφόσον υποστούν και νέες οικονομικές βλάβες από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Αλλά δεν είναι μόνο η βροχή για την οποία κάνουν ΔΕΗσεις οι υπεύθυνοι της επιχείρησης. Είναι και η εύρεση του κατάλληλου χώρου υποδοχής των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα (κάρβουνο) που θέλει να εγκαταστήσει και μόνη της και σε συνεργασία με την γερμανική RWE – το μνημόνιο συνεργασίας δεν θα συζητηθεί, αντίθετα με εκείνο που αφορά την Χαλυβουργική, ούτε στο διοικητικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης – η κρατική επιχείρηση.
Με δεδομένες τις μεγάλες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε περιοχές που φέρονται ως πιθανοί υποδοχείς και στις οποίες δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια ιδιαίτερη βιομηχανική δραστηριότητα με επιπτώσεις για το περιβάλλον, στο πλαίσιο του προωθούμενου από ομάδα ειδικών του χώρου ενεργειακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια, φαίνεται ότι θα παρουσιαστεί πρόταση για την εγκατάσταση τέτοιων εργοστασίων σε περιοχές όπως η Μεγαλόπολη και η Πτολεμαϊδα, όπου εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν ορυχεία της ΔΕΗ.
Το κόστος, βεβαίως, μεταφοράς του λιθάνθρακα από τα πλησιέστερα κατά περίπτωση λιμάνια θα είναι μεγάλο, αλλά ειδικά για την ΔΕΗ μπορεί να εξισορροπηθεί από το λιγότερο κόστος εκπομπών ρύπων, αφού ο λιθάνθρακας σε κάποιες περιπτώσεις γηρασμένων και μη αποδοτικών μονάδων της ΔΕΗ θα υποκαταστήσει τον ακόμη πιο ρυπαρό λιγνίτη.
Πάντως, στον ενεργειακό σχεδιασμό θα υπάρχει και σενάριο χωρίς την συμμετοχή του λιθάνθρακα στο ισοζύγιο καυσίμων της χώρας, με φόντο και την εκτόξευση της τιμής του, η οποία τον έχει καταστήσει ακριβότερο για χρήση σε σχέση ακόμη και με το φιλικότερο περιβαλλοντικά φυσικό αέριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr