Κυβερνητικό σπριντ για αξιολόγηση και χρέος - Οι σύμμαχοι και οι... αντιρρησίες

Ορατή η «συμμαχία» Ευρώπης – ΔΝΤ για τη μείωση των πλεονασμάτων – «Τοίχος» από Βερολίνο – Ποιες είναι οι ημερομηνίες ορόσημα για την Αθήνα – Τη Δευτέρα η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή 

Ως δυνάμεις αντίρροπες εμφανίζονται για ακόμα μια φορά Βρυξέλλες και Βερολίνο για το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Ομπάμα από την Αθήνα. Ουσιαστικά, το Βερολίνο, επόμενος σταθμός του Αμερικανού προέδρου, υψώνει «τοίχο» στις προτροπές Ομπάμα για διευθέτηση του ελληνικού χρέους με τον πλέον απερίφραστο τρόπο: Όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «όποιος λέει ότι θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας, προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία».

Τον ρόλο του «καλού» ανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επανέλαβε ότι στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ τον Δεκέμβριο θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ανέφερε πως οι αιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η μείωση του στόχου για πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% από το 2018. Πιθανότερη αιτία για την αλλαγή στάσης, είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση των πλεονασμάτων προκειμένου να συμμετάσχει και το ίδιο στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας. «Θα πρέπει να μελετήσουμε πόσο επιεικές μπορεί να είναι το Eurogroup και ποιο θα μπορούσε να είναι ένα πιο ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφερε σύμφωνα με τους FT.

Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα της Αθήνας αποτελεί η μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2019 και μετά, ήτοι τη μείωση από το 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2-2,5% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς., ενώ ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν σχεδόν αδύνατο να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, καταβάλλει προσπάθειες για να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση και να αποφευχθούν κωλυσιεργίες, με ορίζοντα πάντα την 5η Δεκεμβρίου.
Οι ημέρες που απομένουν δεν είναι πολλές και η ελληνική πλευρά προσδοκά να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, «θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μέτρα για την επίλυση του ζητήματος του χρέους».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι την 5η Δεκεμβρίου

Για την κυβέρνηση, κρίσιμες ημερομηνίες από εδώ και στο εξής είναι:

- η 21η Νοεμβρίου, οπότε και αναχωρούν οι δανειστές από την Αθήνα. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε εργασιακά, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δημοσιονομικό.
- η 28η Νοεμβρίου, οπότε και στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Ττην ίδια ημέρα συνεδριάζει το EWG
- 5η Δεκεμβρίου: Συνεδριάζει το Eurogroup και η Αθήνα προσδοκά ότι εκεί θα τεθούν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους – σημείο όπου έχει πολλάκις αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κατάθεση προϋπολογισμού

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή και ο νέος προϋπολογισμός με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα, ενδεχομένως υψηλότερο από εκείνο του προσχεδίου, με επιχείρημα τη διατήρηση της υπεραπόδοσης εσόδων.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr