Φτωχοί και πριν την κρίση!

Ένας στους πέντε Έλληνες, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης των 27 χωρών είναι στο 17%, βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας ήδη από το 2007...

Δραματικές είναι οι προβολές που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την έρευνα που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος σε σχέση με τον κίνδυνο φτώχειας για την ελληνική κοινωνία.
Και αυτό καθώς ήδη από το 2007, πολύ πριν η εκδηλωθεί η οικονομική κρίση και, φυσικά, όοταν τα σκληρά μέτρα περικοπής του εισοδήματος δεν υπήρχαν ούτε ως ...εφιάλτης στην καθημερινότητά μας, ο ένας στους πέντε συμπολίτες μας βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας με εσόδημα χαμηλότερο των 6.480 ευρώ.
Δηλαδή, ζούσε με 500 ευρώ τον μήνα...

Σύμφωνα με την έρευνα, στις 15 χώρες της Ευρωζώνης, ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται στο 16%, κυμαινόμενος μεταξύ 11% στην Ολλανδία, 12% στην Αυστρία και Σλοβενία, 19% στην Ιταλία και 20% στην Ελλάδα και Ισπανία.

Στις άλλες χώρες της Ευρώπης ο κίνδυνος φτώχειας ποικίλλει, με ποσοστά που κυμαίνονται από 9% στην Τσεχία, μέχρι και 26% στη Λετονία, χώρα η οποία μαζί με την Ρουμανία (23%) και την Βουλγαρία (21%) είναι οι μόνες φτωχότερες της Ελλάδας στην Ευρώπη των 27 χωρών, όπου ο μέσος όρος είναι στο 17%, δηλαδή σαφώς καλύτερος της δικής μας πραγματικότητας.

Μάλιστα, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 22%, όντας, πάντως, μειωμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέχεται σε 37%, με σημαντική αύξηση
κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πάντα με βάση την έρευνα της ΕΣΥΕ, τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι συντάξεις μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 18,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, ο  κίνδυνος φτώχειας, αφού συμπεριληφθούν στο διαθέσιμο εισόδημα εισοδηματικές ροές, όπως ιδιοκατοίκηση, παροχές σε είδος προς μισθωτούς και ιδιοκατανάλωση, μειώνεται κατά περίπου 3,3 ποσοστιαίες μονάδες

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύονται από την Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών  Διαβίωσης των Νοικοκυριών (European Union - Statistics on Income and Living Conditions) έτους 2008, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2007.

Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr