Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, λένε στη ΝΔ

Ανώτερες πηγές της ΝΔ προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη κι αν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -QE- της ΕΚΤ τα βήματα προς την ανάκαμψη να είναι τόσο αργά που να μην επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο στις αγορές

Ανησυχία προκαλεί στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση επιτελών του Μοσχάτου «πιθανότατα χάνεται ένα ακόμη ορόσημο, αυτό της 5ης Δεκεμβρίου».

Ανώτερες γαλάζιες πηγές επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι «παρά τις αναμφισβήτητα θετικές εξελίξεις που θα δημιουργηθούν από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και την ένταξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος ούτως ώστε, ενώ η χώρα θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,  τα βήματα προς την ανάκαμψη να είναι τόσο αργά που να μην επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο στις αγορές».

Η κριτική που ασκούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΝΔ είναι ότι συνεχίζεται η τακτική της καθυστέρησης. Και γι΄ αυτό, όπως λένε, «έχουμε αργήσει πολύ και για το QE και για το χρέος». Υποστηρίζουν δε ότι η καθυστέρηση δεν προκύπτει από ουσιώδεις διαφωνίες, αλλά από την τακτική σύμφωνα με την οποία οι ιθύνοντες της κυβέρνησης «έχουν το ένα μάτι στους δανειστές και το άλλο στο εσωτερικό κοινό τους».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ακόμη ως επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας το γεγονός ότι «σοβαροί αναλυτές έχουν αρχίσει να μιλούν και να γράφουν στις εκθέσεις για το ενδεχόμενο ενός τετάρτου Μνημονίου». Και όλα αυτά στο επιτελείο του Μοσχάτου τα συνδυάζουν με την πολύ αργή υλοποίηση των μέτρων του υφιστάμενου προγράμματος που αφορούν το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Συμπληρώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε πρώτη το ζήτημα για αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής με πρόβλεψη για χαμηλότερα πλεονάσματα. «Μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν αρκούν, όμως», συνεχίζουν. «Χρειάζεται πιο τολμηρή προσέγγιση σε αρκετά ζητήματα, όπως των τραπεζών, όχι μόνο σε κόκκινα δάνεια, αλλά και σε επίπεδο διοίκησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, γαλάζιοι παράγοντες, υπογραμμίζουν την «επιμονή στο αίτημα για πολιτικής αλλαγής μέσα από εκλογές». Όπως λένε, «η χώρα χρειάζεται ένα πολιτικό restart τόσο στο επίπεδο της κυβέρνησης όσο και στο πεδίο της οικονομίας». Και καταλήγουν:  «Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μιλά τη γλώσσα των επενδυτών και όχι των συνιστωσών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr