Κ.Χατζηδάκης: Πρόταση νόμου για την απλούστευση της ίδρυσης των επιχειρήσεων
Πρόταση νόμου με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την ίδρυση των επιχειρήσεων παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουγρός κ. Κωστής Χατζηδάκης ...
Πρόταση νόμου με ρυθμίσεις που στοχεύουν στην απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την ίδρυση των επιχειρήσεων παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουγρός κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα που άπτονται της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων και τόνισε ότι ο κοινοτικός μέσος όρος για το διοικητικό κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης έχει οριστεί στα 830 ευρώ, ενώ, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το κόστος ξεπερνά τα 1366 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος χρόνου ίδρυσης μιας εταιρίας σε κοινοτικό επίπεδο έχει ορισθεί στις 15 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα είναι πάνω από 30 μέρες
“Συμπληρώνοντας τον πρώτο νόμο της Νέας Δημοκρατίας που θεσμοθέτησε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τον ν. 3419/2005, έχουμε ως σκοπό να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την ίδρυση μιας επιχείρησης, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την ίδρυση Υπηρεσίας-Μίας-Στάσης (one-stop-shop)”, ανέφερε χαρακτηριστικα΄ο κ. Χατζηδάκης.
Η πρόταση νόμου αποτελείται ουσιαστικά από δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος παρουσιάζει όλες τις απλοποιήσεις στη διαδικασία ίδρυσης, μεταβολής και λύσης μιας επιχείρησης. Περιλαμβάνει δηλαδή τις καινοτόμες προτάσεις αυτής της πρότασης νόμου.
Το δεύτερο μέρος είναι πιο τεχνικό και περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις στο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, στο νόμο περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και σε άλλα νομοθετικά κείμενο έτσι ώστε η ισχύουσα νομοθεσία να είναι συμβατή με τις νέες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με την πρόταση νόμου:
- Νομοθετείται το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο
- Δημιουργούνται Υπηρεσίες Μίας Στάσης
- Καθιερώνεται Ενιαίο Τέλος για την ίδρυση μιας εταιρείας
Το ΓΕΜΗ
1. Νομοθετείται το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μια βάση δεδομένων που διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις πληροφορίες για τις εγγεγραμμένες εταιρείες (έχει ήδη υλοποιηθεί σε ορισμένα Επιμελητήρια). Αυτό καθιστά λιγότερο γραφειοκρατική την όποια διαδικασία πληροφόρησης σχετικά με ήδη εγγεγραμμένες εταιρείες, αλλά και μελλοντικά για τις νεοσυσταθείσες εταιρείες. Η καταγραφή και αποτύπωση των εταιρειών σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο-μητρώο επιτρέπει όχι μόνο την συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους ή τη συνεργασία μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να καταγράφονται οι τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, οι γεωγραφικές κατανομές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ. Ουσιαστικά, το ΓΕΜΗ θα αποτελέσει την ηλεκτρονική χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
2. Αποκτούν επιπλέον αρμοδιότητες οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια, έτσι ώστε να αναδειχθούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης, ενώ δίνεται η δυνατότητα και τα ΚΕΠ να αποτελέσουν one-stop-shop. Στα one-stop-shop θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να συσταθεί μία εταιρεία (ΑΕ, ΕΠΕ, ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη), αλλά και κάθε άλλη πράξη και στοιχείο που υποβάλλεται σε δημοσιότητα, απλοποιώντας τη μέχρι σήμερα διαδικασία, τόσο από πλευράς ενεργειών όσο και από πλευράς χρόνου.
Αναλυτικά, κάθε Υπηρεσία ΓΕΜΗ - και όχι ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος που επιθυμούσε να ιδρύσει εταιρεία - υποχρεούται να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
- Καταχωρεί την εταιρεία στο οικείο Μητρώο. Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΓΕΜΗ με το ειδικά μητρώα των Νομαρχιών και των Πρωτοδικείων, ώστε οι σχετικές ενέργειες να διενεργούνται ηλεκτρονικά μέσω του ΓΕΜΗ (χορήγηση αριθμού μητρώου, εγκρίσεις, κλπ).
- Αναζητά α) από το ασφαλιστικό ταμείο του κάθε εταίρου, έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας (με ηλεκτρονική διαδικασία) και β) από το ΙΚΑ έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για την εταιρεία (με ηλεκτρονική διαδικασία).
- Επικοινωνεί με την οικεία ΔΟΥ για έκδοση ΑΦΜ της εταιρείας (με ηλεκτρονική διαδικασία).
- Εγγράφει οριστικά την εταιρεία στο Επιμελητήριο.
- Δημοσιεύει ηλεκτρονικά το καταστατικό και κάθε άλλη πράξη ή στοιχείο που υποβάλλεται σε εμπορική δημοσιότητα (π.χ. μέλη ΔΣ) στο Τεύχος ΓΕΜΗ. Έτσι, συντομεύεται ο χρόνος ίδρυσης επιχείρησης αφού δεν απαιτείται πλέον η αποστολή εγγράφων στο Εθνικό Τυπογραφείο. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον επιπλέον κόστος λόγω του αντίστοιχου τέλους που κατέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Η πρόσβαση στο Τεύχος ΓΕΜΗ είναι ελεύθερη και ατελής.
3. Καθιερώνεται Ενιαίο Τέλος για την ίδρυση εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των τελών, φόρων και εισφορών που προβλέπονται μέχρι σήμερα για την ίδρυση εταιρείας. Το τέλος αυτό καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μία φορά στην αρμόδια ΔΟΥ, μειώνοντας έτσι και το κόστος αλλά και το χρόνο που χρειαζόταν μέχρι σήμερα για την καταβολή όλων των τελών, φόρων κλπ (ο ενδιαφερόμενος ήταν υποχρεωμένος να πηγαίνει σε διαφορετικά ταμεία για την καταβολή των τελών αυτών). Με την καταβολή του ενιαίου τέλους, ο ενδιαφερόμενος κάνει στη ΔΟΥ έναρξη δραστηριότητας και θεώρηση βιβλίων.
- Το ενιαίο τέλος περιλαμβάνει (σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα):
- Παράβολο ύψους περίπου 30€ για τον έλεγχο της επωνυμίας.
- Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου ( 1% επί εταιρικού κεφαλαίου).
- Παράβολο Δημοσίου και παράβολο 0,1% υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή τη στιγμή τα παράβολα αυτά καταβάλλονται στην Εθνική Τράπεζα.
- Εγγραφή στο Επιμελητήριο.
Επίσης, λόγω της απλοποίησης των διαδικασιών, κάποιες εισφορές που προβλέπονταν μέχρι σήμερα απαλείφονται, μειώνοντας μάλιστα το ύψος των τελών που καταβάλει ο ενδιαφερόμενος για την ίδρυση νέας επιχείρησης. Για παράδειγμα, καταργούνται τα εξής:
- Εισφορά 0,5 % επί κεφαλαίου υπέρ Ταμείου Νομικών.
- Εισφορά 1% επί κεφαλαίου υπέρ Ταμείου Προνοίας Νομικών.
- Ένσημα αξίας περίπου 6€ το ένα και 30 λεπτών το άλλο υπέρ Ταμείου Προνοίας και Νομικών αντίστοιχα.
- Παράβολο ΤΑΠΕΤ (Ταμείο Προσωπικού Εθνικού Τυπογραφείου).
Από 18 βήματα σε 2
Με το νέο ΓΕΜΗ και τη νέα διαδικασία, μειώνεται σημαντικό ο αριθμός των διαδικασιών για την ίδρυση μιας εταιρείας, π.χ. από 18 βήματα για ίδρυση ΕΠΕ, σε 2.
Τα δύο βήματα είναι δηλαδή:
- Πρώτον, η κατάθεση των εγγράφων στην Υπηρεσία Μίας Στάσης.
- Και δεύτερον, η καταβολή του ενιαίου τέλους στην Εφορία.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 1 ή 2 εργάσιμες μέρες, εκτός κι απαιτείται έλεγχος νομιμότητας (π.χ. για ορισμένες κατηγορίες εταιρειών) οπότε και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 8 εργάσιμες ημέρες.
ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
|
ΟΕ-ΕΕ
|
ΕΠΕ
|
ΑΕ
|
Σύνολο διαδικασιών με υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο |
16 |
18 |
14 |
Σύνολο διαδικασιών με νέο νομοθετικό πλαίσιο |
2 |
2 |
2 |
Παράδειγμα απλοποίησης διαδικασίας ίδρυσης ΑΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr