Στον «Προκρούστη» τα εργασιακά κατά την τηλεδιάσκεψη του Euroworking group

«Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», λένε κύκλοι της κυβέρνησης

Κατά τη συζήτηση της καυτής ατζέντας των εργασιακών στην τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, ενόψει του αυριανού EWG, οι εκπρόθεσμοι των θεσμών έθεσαν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις στην υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Ερωτήσεις έθεσε και η ελληνική πλευρά προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τα όρια που κινούνται οι θεσμοί.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας, «δεν μετατοπίστηκε η στρατηγική μας. Θα συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας έως ότου δούμε ότι και οι δανειστές περάσουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Γιατί έως τώρα δεν το έχουμε δει». Τη Δευτέρα οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα, στα εργασιακά διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών.

- Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

- Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

- Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση του lock out.

Τα πράγματα όμως είναι σχεδόν προαποφασισμένα. Την Δευτέρα αναμένεται ότι το κείμενο θα μιλά για «μεγάλη πρόοδο» αλλά θα αφήνει ανοικτά τουλάχιστον τις αλλαγές στα Εργασιακά θέματα, στις ιδιωτικοποιήσεις (βλέπε ΔΕΗ) και τις ρυθμίσεις για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr