Με «υποσχετική» οι συλλογικές διαπραματεύσεις, μένει το «αγκάθι» των ομαδικών απολύσεων

Με «υποσχετική» οι συλλογικές διαπραματεύσεις, μένει το «αγκάθι» των ομαδικών απολύσεων

Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ αξιώνουν να καταργηθεί το υπουργικό βέτο και το όριο των απολύσεων να αυξηθεί από 5% σε 10% μηνιαίως

Με «υποσχετική» οι συλλογικές διαπραματεύσεις, μένει το «αγκάθι» των ομαδικών απολύσεων
Το «αγκάθι» των ομαδικών απολύσεων θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο να μεταθέσει για αργότερα, προβάλλοντας προς το παρόν τη χαραμάδα αισιοδοξίας για συμφωνία στα εργασιακά που άνοιξε χθες, Τρίτη, ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Eυρωπαίος επίτροπος έδωσε «υποσχετική» ότι η ΕΕ θα δεχθεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς να προσδιορίζει αν αυτό θα γίνει με το κλείσιμο της αξιολόγησης
ή με τη λήξη του προγράμματος το 2018. Στις δηλώσεις του έδειξε να συμμερίζεται  τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας πως «η Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης»

Άλλωστε και στο πρώτο προσχέδιο συμφωνίας της 18ης Νοεμβρίου γίνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σε συνεννόηση με τους θεσμούς και τους κοινωνικούς εταίρους ένα «αξιόπιστο διοικητικό σύστημα» που θα ελέγχει την αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων. Αυτό ερμηνεύθηκε και ως «παράθυρο» για τη μελλοντική επαναφορά της επέκτασης των κλαδικών υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Κλείσιμο
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί - Αχτσιόγλου έκαναν λόγο για σαφέστατη πρόοδο και δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά.

Η ελληνική πλευρά είχε ποντάρει από την αρχή στο «χαρτί» της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, επικεντρώνοντας στην επαναφορά της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής (κλαδική, επιχειρησιακή, ατομική).

Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ στα κείμενά του τάσσεται υπέρ της υπέρ της κυριάρχησης των επιχειρησιακών συμβάσεων με ευέλικτους μισθούς έναντι των κλαδικών. Αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τηρούν πιο ήπια στάση, δεν διαχωρίζουν τη θέση τους. Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι με το «ΔΝΤ εργαζόμαστε από κοινού για την εξεύρεση λύσης και αυτό είναι προς όφελος της Ελλάδας».

Οι δανειστές φέρονται να έχουν αποδεχθεί επίσης την 6μηνη επέκταση της μετενέργειας των συμβάσεων αντί της 3μηνης που ισχύει σήμερα.

Μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο παραμένει η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων καθώς οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ αξιώνουν να καταργηθεί το υπουργικό βέτο και το όριο να αυξηθεί από 5% σε 10% μηνιαίως.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να μεταθέσει το θέμα γι΄αργότερα, διαμηνύοντας ότι δε συζητά την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης