Ντοκουμέντο: Η επιστολή του ESM με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Η πρόταση περιλαμβάνει «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, χρήση swap και άρση προστίμων - Δεν αναφέρεται αν θα ζητηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα

«Πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, χρήση swap και άρση προστίμων είναι ορισμένα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει ο ESM.

Το protothema.gr
δημοσιεύει την εξασέλιδη πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η οποία δεν έχει γίνει ακομα αποδεκτή από τους υπουργούς της Ευρωζώνης
αλλά θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επιπροσθέτως, το απόρρητο έγγραφο δεν αναφέρει αν θα ζητηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα και ποια θα είναι αυτά.

Με την εφαρμογή των προτάσεων του ESM, εκτιμάται ότι έως το 2060 ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των επίσημων εκτιμήσεων της Ευρωζώνης το χρέος θα φθάσει, το 2060, στο 104,9% του ΑΕΠ.

Την ύπαρξη του κειμένου με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει χθες η Wall Street Journal χωρίς ωστόσο να δημοσιεύσει το επίμαχο έγγραφο.

Ο εκπρόσωπος του Μηχανισμού μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα τόνισε πως πρόκειται για «έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

Στα μέτρα που προτείνει ο ESM περιλαμβάνονται η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.

Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.







































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr