Μετά το φιάσκο του ΔΕΣΦΑ οι δανειστές πιέζουν για τις άλλες ΔΕΚΟ

Σκληραίνουν τη στάση τους και ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για τους εκκρεμείς διαγωνισμούς - Η Ελλάδα έχει χάσει ήδη το στόχο του 2016 για έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων - Δανειστές και επενδυτές φοβούνται μην πάθουν... «ΔΕΣΦΑ» 



Οι πολιτικές ευθύνες που έχει το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και η αποχώρηση των Αζέρων και Ιταλών επενδυτών ενίσχυσε τους φόβους για νέο φιάσκο στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ μείωσε την επενδυτική εμπιστοσύνη, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει χάσει ήδη το στόχο του 2016 για έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Οι κυβερνητικοί..... συνδικαλισμοί «στοίχισαν» ήδη δύο δισ. ευρώ, καθώς το κράτος κατάφερε να βάλει μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία, από 2,5 δισ. ευρώ στόχο για το έτος που τελειώνει.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ δημιουργεί επιπλέον «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ύψους 188 εκατ. ευρώ, και πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει «ισοδύναμα» για την κάλυψη του κενού. Πέραν τούτο, οι δανειστές, υπό το φόβο του εκτροχιασμού, σκληραίνουν τη στάση τους και ζητούν  επίσπευση των διαδικασιών για τους εκκρεμείς διαγωνισμούς που περιλαμβάνονται στο τελευταίο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αυστηρότερη επιτήρηση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.    

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Επισπεύδονται οι πωλήσεις του 17% της ΔΕΗ, η πώληση του 66% της ΔΕΠΑ, οι πωλήσεις για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ αλλά και για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μετά το πάθημα του ΔΕΣΦΑ, οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο αυστηροί να ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής της ΔΕΗ, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, και η απόσχισή της από τη μητρική. Πλέον, ζητούν πρόοδο της διαδικασίας μέχρι τις αρχές του 2017, αλλιώς θα μπει σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο που είναι η διαδικασία για την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.

Οι «αντιστάσεις» , λοιπόν, μερίδας  υπουργών αποτέλεσαν τον βασικό λόγο που εκτροχιάστηκαν οι στόχοι εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2016, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Το ελληνικό δημόσιο “έχασε” 2 δισ. ευρώ, καθώς κατάφερε να βάλει στα ταμεία μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός του 2017. Παράλληλα, η υπουργοποίηση του  πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα διατάραξε τη ροή των οκτώ κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων του 2016, ενώ εντός του 2017 θα πρέπει “τρέξει” το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων (το οποίο θα εγκριθεί από το με γοργούς ρυθμούς η πώληση των ποσοστών της ΔΕΗ (17%) και της ΔΕΠΑ (65%).  

Πέρσι, οι στόχοι που είχαν τεθεί ανέφεραν ότι στα ταμεία θα μπουν έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο οι καθυστερήσεις από τις ηγεσίες του υπουργείων ήταν τελικά καθοριστικές για να μετατεθούν οι αποκρατικοποιήσεις για το 2017. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ΟΛΠ, Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, το υπουργείο Υποδομών καθυστερούσε την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και τα περιφερειακά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να μην έχει καταβληθεί από τη Fraport το εφάπαξ τίμημα των 1,23 δισ. ευρώ. Επίσης, οι ενέργειες του πρώην υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη  έφεραν την πώληση του ΔΕΣΦΑ και πιθανώς να είχαν εισπραχθεί τα 400 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές (Socar).  Η μεταβίβαση του ΟΛΠ στην Cosco, όπου  εισπράχθηκαν 280 εκατ. ευρώ  και η πώληση του Αστέρα στο αραβο-τουρκικό fund Jermyn, με έσοδα 95 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και 305 εκατ στην  Εθνική, κατάφεραν να δώσουν κάποια έσοδα το 2016.

Να θυμίσουμε, ότι κατά τη λειτουργία του Ταμείου από το 2011 έως και το 2016: α) υλοποιήθηκαν έργα αποκρατικοποιήσεων με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας 6,9 δισ. ευρώ και β) εισπράχθηκαν - εκπεφρασμένα σε ταμειακή βάση - έσοδα από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ.

Τι αναφέρει το αναθεωρημένο σχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση

Στο αναθεωρημένο σχέδιο που συντάσσεται από τους δανειστές και την ελληνική πλευρά, πρωταγωνιστούν οι ενεργειακές ΔΕΚΟ και οι Θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων, την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% της ΔΕΗ, του 5% του ΟΤΕ, του 34% των ΕΛΠΕ, του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με άμεση εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Προβλέπονται δε και δεσμεύσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, την αγορά των ΑΠΕ, με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τον περιορισμό των κρατικών μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαδικασία για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου που θα προετοιμάσει έκθεση σχετική με το μέλλον αξιοποίησης της ΕΑΒ.

Επίσης, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών (ΔΑΑ).  

Σχετικά με την  εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε. αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει διαδικασία κατασκευής τριών σταθμών διοδίων (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας). Για τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς (Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμωνικό), το υπουργείο Ενέργειας θα εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις που θα εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Η εταιρεία θα οριστικοποιήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής των τριών σταθμών. Τον Μάρτιο του 2017  ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις που θα θέσουν σε λειτουργία όλα τα διόδια της Εγνατίας Οδού που έχουν κατασκευαστεί.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με βάση  τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Τέλος, οι Αρχές, σε συνεργασία με τους επενδυτές, κλείνουν το θέμα των διατηρητέων κτιρίων και αρχαιολογικών θεμάτων στο Ελληνικό. Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εκδίδει επίσημη απόφαση πάνω στο προτεινόμενο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση. Υιοθετείται νέο πλαίσιο που αφορά την έκδοση άδειας καζίνο.

Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2018.  

ΑΔΜΗΕ

Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης πώλησης για το 24%, η παραχώρηση του 51% στην εταιρεία συμμετοχών και η υποβολή αίτησης για εισαγωγή στο χρηματιστήριο τουλάχιστον του 25% των μετοχών. Εφόσον διαπιστωθεί καθυστέρηση  τότε το σύνολο των μετοχών που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ θα πουληθούν σε διαγωνισμό που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017.

ΔΕΗ

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο κείμενο για τη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει “ η επιλογή συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016, που θα αξιολογήσουν τις εναλλακτικές επιλογές”, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ στις αρχές του 2017. Η ανακήρυξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση 24% του ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απόσχισης της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού.

ΔΕΠΑ

Για τη ΔΕΠΑ, η πώληση του 66% φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί με εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.  Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συνδέεται και με το θέμα εμπορίας αερίου στα δίκτυα πόλης, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), όπου στο τραπέζι έχει πέσει από τους δανειστές η πρόταση για αποχώρηση από την εμπορία, χωρίς αποζημίωση.Να σημειωθεί πως η  ΔΕΠΑ είναι μέτοχος κατά 51% των τριών ΕΠΑ, Ατττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες, όπως προβλέπει το μνημόνιο, πρόκειται να διαχωριστούν σε Εταιρίες Παροχής Αερίου, που θα ασκούν μόνον την εμπορία και σε Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση των δικτύων.

Σύμφωνα με το κείμενο,  για την αγορά του φυσικού αερίου, το ΚΥΣΟΙΠ θα πρέπει να καθορίσει έναν οδικό χάρτη αλλαγών για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ θα γίνουν νέες δημοπρασίες αερίου του 2017 από τη ΔΕΠΑ που θα αντιστοιχούν στο 16% της ετήσιας προμήθειας της εταιρείας.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr