Πώς έστησε η Goldman το παιχνίδι της ελληνικής χρεοκοπίας

Οι τρεις πολυσέλιδες εκθέσεις για τα default swaps,  οι προτάσεις του Gary D.Cohn για αγορές από τους Κινέζους και το “Όχι” στους κερδοσκόπους από τον Γ. Παπανδρέου

Ένα «ριψοκίνδυνο»  παιχνίδι που οδήγησε το κόστος δανεισμού  στα ύψη για την Ελληνική Δημοκρατία φαίνεται ότι έπαιξε τους τελευταίους 8 μήνες ο μεγάλος επενδυτικός  κολοσσός της Goldman Sachs.   

Οι πανίσχυροι τραπεζίτες της Wall Street με τεράστια επιρροή στα επιχειρηματικά δρώμενα σε ΗΠΑ και Ευρώπη την ώρα που προσπαθούσαν να κλείσουν  «δυο μεγάλες δουλειές»  με την κυβέρνηση Παπανδρέου προκειμένου μεταξύ άλλων να πείσουν τους Kινέζους να μέρος του χρέους της χώρας , στην ουσία υπονόμευαν την προσπάθεια της χώρας καθώς σε 3 αλλεπάλληλες εκθέσεις τους πρότειναν στους πελάτες τους να επενδύσουν στην χρεοκοπία της χώρας μας.   

Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι έστω και αργά έγινε αντιληπτό  από το οικονομικό επιτελείο της  κυβέρνησης με αποτέλεσμα η εταιρία  –κολοσσός να τεθεί εκτός  από  την μεγάλη δουλειά της έκδοσης  των πρόσφατων  10ετων ομολόγων της Ελλάδος και να χάσει προμήθειες πολλών εκατ ευρω.  

Έτσι στην τελευταία  έκδοση των ομολόγων της η Ελλάδα έβαλε στο παιχνίδι ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ αυτών την Barclays Capital και την HSBC Holdings, τις ελληνικές Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και την ιαπωνική Nomura.  

Εκτιμάται δε ότι θα αποκλειστεί και από άλλες  δουλειές του ελληνικού δημοσίου στο άμεσο μέλλον.  

Όπως πληροφορείται  το protothema gr. η Goldman Sachs τον περασμένο Ιούλιο σε 48λιδη έκθεση της με τον τίτλο «C.D.S. 101» συμβούλευε τους πελάτες της να ανοίξουν θέσεις σε credit-default swaps, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, καθιστούν εύκολο στους επενδυτές το σορτάρισμα, δηλαδή το στοίχημα ενάντια σε συγκεκριμένους δανειολήπτες, που θα έφερνε τεράστια κέρδη αν αυτοί χρεοκοπούσαν.   

Η έκθεση δεν αναφερόταν τότε στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή  τα spreads των 10ετων ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν κοντά στις 100 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερμανικά ομόλογα.   

Η Goldman επανήλθε τον  Αύγουστο με άλλη έκθεση  που αφορούσε έρευνά της για την αγορά των hedge funds.  Σε αυτήν εστίαζε στα υποψήφια μελλοντικά θύματα, υποστηρίζοντας ότι η τιμή των swaps ήταν ενδεχομένως πολύ χαμηλή και ότι υποεκτιμά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες πρόσφατα είχαν προχωρήσει σε μεγάλο δανεισμό από τις αγορές ομολόγων.  

«Αγοράστε CDS κρατικών ομολόγων αναπτυγμένων χωρών» προέτρεπε  από τότε η έκθεση, χωρίς να αναφέρεται όμως ακόμα σε κάποια χώρα αλλά ήταν σαφές ότι έδειχνε και την  Ελλάδα .  

Από εκείνη την στιγμή με την δεύτερη έκθεση ξεκίνησε  η κούρσα των spreads των CDS και όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό (αφού οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία) και των ελληνικών ομολόγων.  

Από τις 120 μονάδες  τον Οκτώβριο εκτινάχθηκαν στις 150 τον  Νοέμβριο ,στις 200 στις αρχές Δεκεμβρίου στις 250 μονάδες στα μέσα του ιδίου μήνα , πάνω από 300 μονάδες στις αρχές Ιανουαρίου.  
Τότε ακριβώς εκδόθηκε η τρίτη έκθεση και τα spreads εκτινάχθηκαν  πάνω από 400 μονάδες τον Φεβρουάριο.  
Κι  όμως ζητούσαν δουλειές… 
Ενώ όμως με τις δυο  αυτές εκθέσεις στην ουσία (εάν και  δεν το έλεγε ευθέως όμως έδειχνε  την Ελλάδα , την Πορτογαλία και  την Ισπανία ) παρακινούσε τους πελάτες  της να ποντάρουν στην χρεοκοπία  χώρας μας την ίδια ώρα ένα  από τα μεγάλα αφεντικά της αμερικανικής εταιρίας  Gary D.Cohn συναντούσε τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και κάτω από άκρα μυστικότητα προσπαθούσε να τον πείσει ότι είναι σε θέση να προτείνει την κινεζική κυβέρνηση να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 25 έως 30 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα του ζήτησε να προχωρήσουν σε μία συμφωνία (swap), με την οποία θα «ρυθμίζονταν» τα χρέη των νοσοκομείων ύψους άνω των 4 δισ. ευρω. Όμως στην περίπτωση των νοσοκομείων ο chef της Goldman Sachs εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι» ενώ στην περίπτωση των Kινέζων η δουλειά δεν προχώρησε.  

Όπως πάντως αποδεικνύεται  σήμερα, τα CDS επιδείνωσαν τα προβλήματα δανεισμού της χώρας μας όπως και των υπολοίπων χρεωμένων  χωρών της Ε.Ε., τροφοδοτώντας  την αύξηση του κόστους αυτού  και προκαλώντας τις πρόσφατες  εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Κομισιόν, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για φραγμούς στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται με αυτά.  
Η προτροπή για άγριο  κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα CDS δημοσίου χρέους υπερχρεωμένων αναπτυγμένων χωρών δεν εμπόδισε την Goldman Sachs να συνεχίσει τη δεκαετή συνεργασία και προσφορά υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας μας.  

Σύμφωνα με επίσημα  τα στοιχεία της βρετανικής εταιρίας Dealogic, από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Goldman Sachs έπαιξε ρόλο underwriter στην έκδοση νέων ομολόγων συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 33 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Βρετανία.  

Οι τρεις χώρες  είναι από τις πλέον υπερχρεωμένες  αναπτυγμένες οικονομίες και τα CDS τους προφανώς αυτά που η Goldman προέτρεπε με τις εκθέσεις της τους πελάτες της να αγοράσουν.  
Πάντως θα πρέπει να τονισθεί με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα εκδώσει δολαριακά ομόλογα σε λίγους μήνες είναι υποχρεωμένη να βάλει στο παιχνίδι άλλες τράπεζες μεταξύ αυτών την Morgan Stanley κ.α.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr