Reuters: Η προσπάθεια της Ελλάδας μοιάζει πλέον λιγότερο με του Σίσυφου, αλλά με άθλο του Ηρακλή

Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρει μια καλή συμφωνία, μπορεί να παραιτηθεί και αυτό να οδηγήσει σε μια πιο συνεργάσιμη και δυνατή κυβέρνηση, τονίζει ο αρθρογράφος του πρακτορείου

Η προσπάθεια της Ελλάδας μοιάζει πλέον λιγότερο με του Σίσυφου και περισσότερο με άθλο του Ηρακλή, σχολιάζει ο αρθρογράφος John Foley του πρακτορείου Reuters, αναφερόμενος στις αποφάσεις του
Eurogroup και τα μέτρα για το χρέος.

«Κάποιες πολύ δύσκολες ενέργειες παραμένουν» γράφει, καθώς «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις αξίας έξι δισ. ευρώ, ενώ πέρσι κατόρθωσε να μαζέψει μόλις 500 εκατ. ευρώ. Ακόμα πιο ονειρική μοιάζει η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για αρκετά χρόνια, κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως αυτό δεν γίνεται. Η Γερμανία διαφωνεί». 

Σχολιάζοντας ακριβώς αυτό όμως, ο John Foley επισημαίνει πως πρέπει να δούμε το νούμερο αυτό όχι τόσο σαν υπολογισμό, αλλά ως πεδίο διαπραγμάτευσης. «Η Γερμανία δεν θέλει να υποχωρήσει εύκολα απέναντι σε μια χώρα της οποίας τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης απέτυχαν» γράφει και υπογραμμίζει πως από την ελληνική πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά και «διαρκώς χάνει την δημοτικότητά του, δεν θέλει να φανεί αδύναμος ή να υποχωρήσει σε στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει». Η ουσία πάντως κατά το Reuters, έγκειται στο εξής: «Όλοι γνωρίζουν ότι αν η Αθήνα κατορθώσει να επανακτήσει την έξοδο στις αγορές, τότε υπάρχει ελπίδα» και επομένως «υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού». 

Ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για ένα ή δύο χρόνια και μετά να υποχωρήσει στο 2,5%, για παράδειγμα, σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Αλλά, η Αθήνα θα πρέπει να δώσει κάτι για να πάρει κάτι άλλο. Οι μισοί από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της χώρας δεν πληρώνουν καθόλου φόρους. Το κράτος αποδίδει στο συνταξιοδοτικό περίπου το 10% του ΑΕΠ, τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - και πάλι η κυβέρνηση αρνείται πως αυτό είναι πολύ γενναιόδωρο». 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πιέσει πολύ, και δεν θα έπρεπε», επισημαίνει ο Foley, καθώς επίκεινται εκλογές στην Γερμανία και την Δανία. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να φανούν πολύ μαλακοί, μπροστά στην Ιταλία, που μόλις έδιωξε τον μεταρρυθμιστή Ματέο Ρέντσι και χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», γράφει και καταλήγει: «Και αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία, τότε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παραιτηθεί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση - ίσως και πιο "Ηράκλεια"». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr