Το Ίδρυμα Robert Bosch «προπονείται για το μέλλον»

Το Ίδρυμα Robert Bosch «προπονείται για το μέλλον»

Το ανθρωπιστικό και κοινωνικό όραμα του ιδρυτή του Robert Bosch, ο οποίος υποστήριζε τις καινοτόμες ιδέες που μπορούσαν να επιφέρουν την αλλαγή - Το πρόγραμμα «Start» για όσους Έλληνες πτυχιούχους επιθυμούν να ασχοληθούν με το τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης



Το Ίδρυμα Robert Bosch «προπονείται για το μέλλον»
Γνώριζες, ότι η Bosch είναι μια εταιρεία τεχνολογίας μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο; Ότι το 92% των μετοχών της ανήκει στο Ίδρυμα Robert Bosch; Ότι το Ίδρυμα Robert Bosch αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως φιλανθρωπικά ιδρύματα που σχετίζονται με ιδιωτική εταιρεία; Όλα τα παραπάνω στοιχεία  μαρτυρούν πως η εταιρεία Bosch δεν αρέσκεται μόνο σε λύσεις και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας αλλά και στην προσφορά πλούσιου φιλανθρωπικού έργου για πάνω από 50 χρόνια, συνεχίζοντας το ανθρωπιστικό και κοινωνικό όραμα του ιδρυτή της.

Κλείσιμο


Ο Robert Bosch δεν ήταν ο «κλασσικός» επιχειρηματίας. Ήθελε να συνεισφέρει στην κοινωνία ως πολίτης αλλά και ως ιδρυτής, αφήνοντας πίσω του  σημαντικό έργο. «Να έχετε πάντα ανθρωπιστικά ιδεώδη και να σέβεστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στις συναλλαγές σας με τους άλλους.», δεν παρέλειπε να αναφέρει. Η δωρεά ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων το 1910 στο Πολυτεχνείο της Στουτγάρδης σηματοδοτεί το ξεκίνημα του φιλανθρωπικού του έργου. Ένα έργο το οποίο θα κορυφωθεί το 1940 με την κατασκευή ενός νοσοκομείου στη Στουτγάρδη, το οποίο θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της Γερμανίας. Στόχος του Robert Bosch ήταν η υποστήριξη ιδρυμάτων και οργανισμών που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν καινοτόμες ιδέες και να επιφέρουν την αλλαγή. Επιπλέον η παροχή κινήτρων στους άλλους, προκειμένου να χρησιμοποιούν τις δικές τους δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής.

Το Ίδρυμα Robert Bosch, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, με πρόθεση την ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και την προώθηση της ηθικής, σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης των ανθρώπων, επικεντρώνει τη δράση του σε 5 τομείς : την υγεία, την επιστήμη, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τις διεθνείς σχέσεις. Στο τομέα της υγείας φροντίζει να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα για άτομα με χρόνιες παθήσεις, εκπαιδεύοντας όσους εργάζονται σε υπηρεσίες της υγείας τόσο σε νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας όσο και σε νέες μεθόδους προσέγγισης και υποστήριξης των ασθενών. Στο τομέα της επιστήμης ενισχύει την έρευνα για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόρων και η αστικοποίηση. Στο τομέα της εκπαίδευσης το Ίδρυμα προσφέρει νέες μεθόδους διδασκαλίας, υποτροφίες για σπουδές, προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ενώ στο κοινωνικό τομέα επικεντρώνεται στο να έχουν όλοι οι άνθρωποι ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας, ανεξαρτήτου φύλλου, θρησκείας, χρώματος, κουλτούρας και ηλικίας. Όσον αφορά τον τομέα των διεθνών σχέσεων το Ίδρυμα Robert Bosch από την αρχή της σύστασής του φρόντιζε να δραστηριοποιείται όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές, ενισχύοντας υπάρχουσες συνεργασίες και δημιουργώντας νέες.

Στην Ελλάδα το Ίδρυμα Robert Bosch σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe χρηματοδοτεί από το Σεπτέμβριο του 2015 το πρόγραμμα “START”, ένα πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών για όσους Έλληνες πτυχιούχους επιθυμούν να ασχοληθούν με το τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης. Ενώ από φέτος το Σεπτέμβριο υλοποιεί σε συνεργασία με την Bosch Ελλάδας το πρόγραμμα «Προπονούμαι για το Μέλλον». Το «Προπονούμαι για το μέλλον» είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει η Bosch Ελλάδας αφιλοκερδώς στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την αφύπνιση, την παρακίνηση και τον προσανατολισμό των νέων, ώστε να θέσουν, να επιδιώξουν και να πετύχουν τους στόχους τους για το μέλλον. Μέσω διαδραστικών παρουσιάσεων οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήματα του τύπου : «Τι μου αρέσει να κάνω ;», «Σε τι είμαι καλός ;», «Tι χρειάζεται να βελτιώσω ;», «Ποια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για τη προσωπική και επαγγελματική μου επιτυχία ;», και μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και εσωτερικών αναζητήσεων.



**Η Robert Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch στην Ελλάδα από το 1992, αν και η παρουσία της καταγράφεται ήδη από το 1913, και απασχολεί σήμερα προσωπικό  67 ατόμων. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία οι συνολικές πωλήσεις της για το 2015  ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στους τομείς των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρικών Εργαλείων, Συστημάτων Θέρμανσης, Συστημάτων Ασφαλείας καθώς και στους Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής ποιότητας.Στη Robert Bosch Ελλάδας υπάγονται και οι δραστηριότητες της Κύπρου, της Αλβανίας και της Μάλτας.

Ο Όμιλος Bosch είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών. Το οικονομικό έτος 2015  είχε πωλήσεις της τάξης των 70,6 δις ευρώ και απασχολούσε περίπου 375.000 υπαλλήλους .Οι δραστηριότητες του ομίλου χωρίζονται σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς: Μobility Solutions, Βιομηχανικής Τεχνολογίας, Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων. Τον Όμιλο Bosch αποτελούν η Robert Bosch GmbH και οι περίπου 440 θυγατρικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες. Εάν συμπεριληφθούν οι αντιπροσωπείες και τα γραφεία πωλήσεων, τότε η Bosch εκπροσωπείται σε 150 χώρες. Η καινοτομία της Bosch αποτελεί τη βάση της μελλοντικής της ανάπτυξης.
Η Bosch απασχολεί 55,800 υπαλλήλους στο τομέα της έρευνας σε 118 περιοχές της υφηλίου. Στρατηγικός της στόχος είναι να παρέχει καινοτόμες λύσεις για το διαδίκτυο των αντικειμένων (Internet of things).

Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες του ομίλου Bosch έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την ποιότητα ζωής, παρέχοντας λύσεις τόσο καινοτόμες όσο και επωφελείς. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία προσφέρει «Τεχνολογία για τη ζωή» σε όλον τον κόσμο.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1886 στη Στουτγάρδη από τον Robert Bosch (1861-1942) με την ονομασία “Εργαστήριο Μηχανικής Ακριβείας και Ηλεκτρικής Μηχανολογίας”.  Η ειδική ιδιοκτησιακή δομή του Ομίλου Bosch εγγυάται την επιχειρησιακή του ελευθερία. Έτσι η εταιρεία κάνει μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και πραγματοποιεί εκ των προτέρων σημαντικές επενδύσεις οι οποίες διασφαλίζουν το μέλλον της. Το 92% των μετοχών της Robert Bosch GmbH ανήκουν στο κοινωφελές ίδρυμα Robert Bosch Stiftung. Οι επιχειρηματικές λειτουργίες της εταιρείας γίνονται από την Robert Bosch Industrietreuhand KG. Οι υπόλοιπες μετοχές ανήκουν στην οικογένεια Bosch και στη Robert Bosch GmbH.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε :
www.bosch.gr -- www.bosch.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης