Τεχνική ανάλυση: Συνέχεια στην ήπια διόρθωση του Γενικού Δείκτη 

Μια νέα στήλη  εγκαινιάζει, από σήμερα, το protothema.gr σε συνεργασία με την ΕΚΤΑ, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνικής ανάλυσης που διεθύνεται από τον κ. Πάνο Παναγιώτου...

Μια νέα στήλη  εγκαινιάζει, από σήμερα, το protothema.gr σε συνεργασία με την ΕΚΤΑ, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνικής ανάλυσης που διεθύνεται από τον κ. Πάνο Παναγιώτου, τεχνικού αναλυτή στο Λονδίνο.

Η ΕΚΤΑ είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα στην Αγγλία, η οποία έχει συνεργαστεί με το Bloomberg, το BBCGreek, δεκάδες ηλεκτρονικές εφημερίδες ενώ συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με το ΚΕΡΔΟΣ από το 2003. Η ΕΚΤΑ, μεταξύ άλλων,  εκδίδει βιβλία επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης και εκδίδει για τα μέλη της το site www.analitis.com, ενώ πραγματοποιεί σεμινάρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Το πιο πρόσφατο σεμινάριο ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2010 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα και το αμέσως προηγούμενο στις 22 Μαϊου 2009 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Ανάλυση

Χαμένη ευκαιρία ήταν η συνεδρίαση της Τρίτης για τον ΓΔ, καθώς, έχοντας βρεθεί σε υπερτιμημένα τεχνικοστατιστικά επίπεδα τιμών, μετά το εντυπωσιακό ράλι από τα χαμηλά του, του Φεβρουαρίου και όντας αντιμέτωπος με μία σειρά χρονικών και ποσοστιαίων αντιστάσεων, δέχτηκε πιέσεις και έκλεισε με απώλειες, σε μία ημέρα όπου η διεθνής αγορά απόλαυσε πολύ καλό χρηματιστηριακό καιρό.

Καταλύτης της  καλής διεθνούς χρηματιστηριακής εικόνας  της Τρίτης η πτώση του δολαρίου και αντίστοιχα η άνοδος του ευρώ, με το ευρωδολάριο να ξεκινά μία  δυνατή ανοδική αντίδραση από  το 1,366 και να εκτοξεύεται μέχρι  το 1,378, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση  και στην αγορά μετοχών και  εμπορευμάτων. 

Το πετρέλαιο, ακολούθησε παράλληλη πορεία με το ευρωδολάριο και ενώ στο ημερήσιο χαμηλό του βρέθηκε κάτω από τα 79,50 δολάρια, στη συνέχεια απογειώθηκε  αγγίζοντας μέχρι και τα 82 δολάρια.

Αντίστοιχα, ο  χρυσός, πέταξε από τα 1111 δολάρια  στα 1127, επιβεβαιώνοντας τη λειτουργία της ‘εξίσωσης της ανόδου’  στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Από την άλλη πλευρά, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες  μετοχών έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, με τους CAC και DAX να πλησιάζουν ακόμη  πιο κοντά στις προηγούμενες κορυφές τους και το FTSE να κλείνει πάνω από το προηγούμενο υψηλό του.

Παρά τον θετικό χρηματιστηριακό καιρό αλλά και  την άνοδο της ΕΤΕ, η οποία  αντέδρασε ανοδικά προς το τέλος  της συνεδρίασης, ο ΓΔ έκλεισε  με απώλειες 0,5%, με το δείκτη τραπεζών να χάνει 0,54%, το FTSEM 1,23% και το FTSES 1,43%. Από τις μετοχές τραπεζών μόνο οι ΕΤΕ και Κύπρου έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ΤΤ και MARFB. Στο τοπ 5 των  μετοχών με το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, μόνο η ΕΤΕ έκλεισε ανοδικά  ενώ οι ΑΛΑΠΙΣ, Eurobank, ALPHA, MARFB με απώλειες.
Η μηχανική τεχνική  ανάλυση βαθμολόγησε τη βραχυπρόθεσμη  τάση του ΓΔ με 1,52%, τιμή που ουσιαστικά είναι ουδέτερη αλλά και η μικρότερη  από την έναρξη του Μαρτίου, ενώ  η βαθμολογία της μεσοπρόθεσμης  τάσης παρέμεινε στο +21,16%.

Παρά την πτώση  του, ο ΓΔ κρατήθηκε πάνω από τις 2100 μονάδες αλλά και τον ΚΜΟ 50 ημερών του, ενώ συμπληρώνοντας 12 συνεδριάσεις θετικής βαθμολογίας της βραχυπρόθεσμης τάσης του, ισοφάρισε σε διάρκεια την άνοδο του περασμένου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το δείκτη 3FRally Up & Down, από το Νοέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 7 βραχυπρόθεσμα ράλι που απέσπασαν θετική βαθμολογία για διάστημα μεγαλύτερο των 10 συνεδριάσεων και από αυτά τα 6 ολοκληρώθηκαν ή έκαναν παύση στις 12 συνεδριάσεις, όσες δηλαδή έχει καταγράψει και το τρέχον ράλι, ενώ μόνο στο ράλι του περασμένου Μαρτίου συμπληρώθηκαν 13 συνεδριάσεις.

Αυτό σημαίνει πως την Τετάρτη ο ΓΔ θα κληθεί είτε να ισοφαρίσει σε διάρκεια το μεγαλύτερο βραχυπρόθεσμο ράλι των τελευταίων 2,5 ετών, αποσπώντας εκ νέου θετική βαθμολογία από το 3F είτε θα σταματήσει όπου και  τα 6 προηγούμενα μεγάλα ράλι από  το Νοέμβριο του 2008 και μετά. Αντίστοιχες  χρονικές αντιστάσεις δοκιμάζει  και η ΕΤΕ, η οποία έχει αποσπάσει, επίσης, θετική βαθμολογία σε κάθε συνεδρίαση του Μαρτίου.

Μία από τις  μετοχές που κατέγραψαν ένα αξιόλογο ράλι στο Μάρτιο είναι αυτή του  ΟΤΕ. Η μετοχή βρήκε στήριξη στο  χαμηλό της του Φεβρουαρίου και  έφτασε να ξεπεράσει τα 9,5 ευρώ, πριν δεχτεί πιέσεις από την αντίσταση  του χαμηλού της του Δεκεμβρίου (το οποίο έχει διασπαστεί) αλλά και  τον ΚΜΟ της 50 ημερών.

Κλείνουμε μία  ματιά στην αγορά CDS και ελληνικών  ομολόγων, όπου το CDS για την Ελλάδα κατέγραψε οριακή άνοδο, ενώ τα επιτόκια του δεκαετούς, πενταετούς και διετούς  ελληνικού ομολόγου κατέγραψαν πτώση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr