Οι ξένοι κόβουν τα δάνεια, οι Ελληνες όχι ακόμα…

Οποιος πρόλαβε… πρόλαβε, είναι ουσιαστικά το μήνυμα των τραπεζών προς τους νέους υποψήφιους πελάτες τους στην αγορά της στεγαστικής πίστης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη νέα εποχή των «κανονικών» δανείων χωρίς προσφορές, bonus, επιδοτήσεις επιτοκίων και κάθε λογής διευκολύνσεις που συνόδευαν μέχρι πρόσφατα τις χορηγήσεις τους στην Ελλάδα.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμη

Οποιος πρόλαβε… πρόλαβε, είναι ουσιαστικά το μήνυμα των τραπεζών προς τους νέους υποψήφιους πελάτες τους στην αγορά της στεγαστικής πίστης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη νέα εποχή των «κανονικών» δανείων χωρίς προσφορές, bonus, επιδοτήσεις επιτοκίων και κάθε λογής διευκολύνσεις που συνόδευαν μέχρι πρόσφατα τις χορηγήσεις τους στην Ελλάδα.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η απόφαση της Citibank να περάσει τη γραμμή από την άκρως επιθετική πολιτική που ακολουθούσε στη στεγαστική πίστη, στην αντίπερα όχθη -καταργώντας, όπως ανακοίνωσε, τα προϊόντα ειδικών προσφορών, λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος, στην Ελλάδα πάντα-, καταδεικνύει το τέλος της «κυνηγετικής περιόδου» πελατών.

Αντίστοιχες αποφάσεις έχει λάβει η HSBC στη Βρετανία και θεωρείται θέμα χρόνου η εφαρμογή της πολιτικής αυτής και σε άλλες χώρες, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινώσει πάγωμα στη χορήγηση στεγαστικών δανείων και η Halifax, η μεγάλη βρετανική τράπεζα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένες τράπεζες που κλείνουν τελείως  τη στρόφιγγα των χορηγήσεων εκτιμούν ότι τα δάνεια που χορηγούνται τώρα δεν θα καλύπτονται από την αξία των ακινήτων μεσοπρόθεσμα, γεγονός που μεταφράζεται ουσιαστικά σε «προεγγραφή» ζημίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά 20% - 30% την επόμενη διετία, επιβεβαιώνοντας το σενάριο της φούσκας.

Προσφορές κι όσο αντέξουν…
Η επαναφορά των τραπεζικών προϊόντων στην σκληρή πραγματικότητα του αυξημένου κόστους χρήματος ξεκινά από τις ξένες τράπεζες οι οποίες, όπως αποδεικνύεται, πιέζονται σοβαρά από την τρέχουσα κρίση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι ελληνικές, που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου μεγέθους προβλήματα, παρατείνουν όσο μπορούν το ευνοϊκό καθεστώς των προσφορών και των φθηνών δανείων.

Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να εκμεταλλευθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο και στις αρχές του δευτέρου τριμήνου του 2008 κάθε δυνατότητα στις χορηγήσεις, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τουλάχιστον για τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν στο πρώτο εξάμηνο.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, και κυρίως όσες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα, εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και «τρέχουν» τα δίκτυά τους  στο επίπεδο των χορηγήσεων, αντλώντας πελατεία από τις τράπεζες που εξ ανάγκης «αυτοπεριορίζονται». Αυτό το κάνουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τα επιτόκια
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να προσαρμόσουν και αυτές την τιμολογιακή τους πολιτική στα στεγαστικά δάνεια, διατηρώντας ίσως για μικρό ακόμη χρονικό διάστημα ορισμένες «ειδικές προσφορές» σε ρόλο κράχτη. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν υποχρεωμένες να ακολουθήσουν ορθολογική τιμολογιακή πολιτική, δεδομένου ότι η προσφορά υψηλών επιτοκίων έως και 6% στις καταθέσεις (προθεσμίας) και η χορήγηση στεγαστικών δανείων με επιτόκια που ξεκινούσαν από 2,90% (της Citibank) δημιουργεί τεράστια ανισορροπία στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο στην ουσία πριμοδοτούσε τα στεγαστικά προϊόντα με πολύ υψηλό κόστος.

Από τη στιγμή που το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί και συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις για τις τράπεζες, περιορίζονται στο ελάχιστο οι δυνατότητες των προσφορών και των bonus. 

Η αρχή έγινε από τις τράπεζες του εξωτερικού, όμως είναι θέμα χρόνου να υιοθετηθεί πλήρως και από την ελληνική αγορά, στον βαθμό που το κόστος των προσφορών θα αρχίσει να γέρνει επικίνδυνα εις βάρος της κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr