Κυπριακό φυσικό αέριο: Τέσσερις πετρελαϊκοί κολοσσοί θα κάνουν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Η Exxon Mobil του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με την Qatar Petroleum παίρνουν το οικόπεδο 10 - Στην ENI το 8 και στην κοινοπραξία ENI-TOTAL το 6

Με τις εταιρείες  Exxon Mobil και Qatar Petroleum θα αρχίσει διαπραγματεύσεις η κυπριακή κυβέρνηση για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, εξέτασε τις προσφορές που είχε ενώπιόν του για τα θαλάσσια «οικόπεδα» 6, 8 και 10, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης για έρευνες και γεωτρήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε πως για το οικόπεδο 6, η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL, για το 8 με την ΕΝΙ και για το 10 με τις Exxon Mobil και την Qatar Petroleum.

Σημείωσε παράλληλα, ότι θα συσταθεί μία διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από τον ίδιο, τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil είναι ο Ρεξ Τίλερσον, νέος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η σημερινή απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου αποτελεί πέραν των άλλων και απάντηση στις τουρκικές απαιτήσεις για «συνεννόηση» σε σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ. Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι οι έρευνες στην ΑΟΖ δεν αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, καθώς σε περίπτωση λύσης ο φυσικός πλούτος του νησιού θα ανήκει στο σύνολο του λαού και θα τυγχάνει διαχείρισης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μέχρι να συμβεί αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία ως η μόνη νόμιμη αρχή του νησιού θα υλοποιεί τους σχεδιασμούς που έχουν αποφασιστεί.



Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο όρισε διαπραγματευτική ομάδα της οποίας θα ηγείται ο ίδιος, μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και στην οποία θα συμμετάσχει αριθμός τεχνοκρατών και εξωτερικών συμβούλων, για να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής και νοουμένου ότι θα ληφθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι υπογραφές των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, θα προχωρήσουν με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει επιλαχόντας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον που υπήρχε για το ερευνητικό τεμάχιο 10, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του».

«Βεβαίως, με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους», είπε.

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από την απόσταση που θα διανύσουν οι δύο πλευρές στη διαπραγμάτευση. Εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Η διαπραγμάτευση, ανέφερε θα περιλαμβάνει όλους τους όρους που είναι δημοσιευμένοι στο έγγραφο του διαγωνισμού, οι όποιοι ήταν στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης και με τους οποίους λήφθηκε η σημερινή απόφαση.

«Η προσπάθεια θα είναι να βελτιωθούν αυτοί οι όροι τόσο οι τεχνικοί, οικονομικοί όσο και νομικοί πάνω στο συμβόλαιο», είπε.

Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι το κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών, η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.



«Ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης ήταν ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας. Και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων».

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «βλέπετε ότι προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας διότι η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό. Από κει και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΤOTAL το 2017, ανέφερε ότι η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια να ερμηνευτεί η γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε είναι και οι συζητήσεις που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με την αιγυπτιακή πλευρά για να λάβει τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, τα οποία θα βοηθήσουν να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr