Που θα πάει το Χρηματιστήριο;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «που θα πάει το Χρηματιστήριο», δεν απασχολεί μόνο εκείνους που είναι «μέσα» στο παιχνίδι ή εκείνους που έχουν ρευστότητα και περιμένουν έναν πανικό που θα τους δώσει την ευκαιρία να μπουν. Απασχολεί τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς ο παράγοντας «αποτίμηση» παίζει σημαντικό ρόλο στην ίδια τη λειτουργία τους (π.χ. δανεισμός), απασχολεί όμως και την κυβέρνηση που πρέπει μέσα στη χρονιά να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα. Όσο πιο ψηλά είναι οι αποτιμήσεις των εταιρειών, τόσο πιο ψηλά θα πουληθούν και τα μερίδια της κρατικής συμμετοχής. 

ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, με το γενικό δείκτη στις 2.050 μονάδες και με τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια να έχουν πιάσει «ταβάνι» 17 μηνών, η απάντηση στο ερώτημα «που θα πάει το χρηματιστήριο», κρύβεται στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις 25 και 25 Μαρτίου που θα καθορίσει τον τρόπο «σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας. 

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ, σημαίνει, πέρα από την ελάφρυνση του βάρους των τόκων, φθηνότερο τραπεζικό δανεισμό. Και αυτός με τη σειρά του «μεταφράζεται» σε ανετότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών. Εν ολίγοις, ανοίγει και πάλι η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση και για την αγορά ακινήτων, που τώρα έχουν κυριολεκτικά παγώσει...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «που θα πάει το Χρηματιστήριο», δεν απασχολεί μόνο εκείνους που είναι «μέσα» στο παιχνίδι ή εκείνους που έχουν ρευστότητα και περιμένουν έναν πανικό που θα τους δώσει την ευκαιρία να μπουν. Απασχολεί τις ίδιες τις επιχειρήσεις, καθώς ο παράγοντας «αποτίμηση» παίζει σημαντικό ρόλο στην ίδια τη λειτουργία τους (π.χ. δανεισμός), απασχολεί όμως και την κυβέρνηση που πρέπει μέσα στη χρονιά να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα. Όσο πιο ψηλά είναι οι αποτιμήσεις των εταιρειών, τόσο πιο ψηλά θα πουληθούν και τα μερίδια της κρατικής συμμετοχής. 

ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, με το γενικό δείκτη στις 2.050 μονάδες και με τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια να έχουν πιάσει «ταβάνι» 17 μηνών, η απάντηση στο ερώτημα «που θα πάει το χρηματιστήριο», κρύβεται στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις 25 και 25 Μαρτίου που θα καθορίσει τον τρόπο «σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας. 

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ, σημαίνει, πέρα από την ελάφρυνση του βάρους των τόκων, φθηνότερο τραπεζικό δανεισμό. Και αυτός με τη σειρά του «μεταφράζεται» σε ανετότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών. Εν ολίγοις, ανοίγει και πάλι η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση και για την αγορά ακινήτων, που τώρα έχουν κυριολεκτικά παγώσει. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ, αλλά  πραγματικοί οι λόγοι που το χρηματιστήριο περιμένει την προσεχή εβδομάδα να πάρει από τις Βρυξέλλες «γραμμή» για την πορεία του. Να επισημάνουμε επίσης, ότι το 50% περίπου της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου βρίσκεται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, θα μετρήσουν ιδιαίτερα τις αποφάσεις της Συνόδου, προκειμένου να επιλέξουν αν θα φύγουν, ή αν θα επανέλθουν δυναμικά, αγοράζοντας τις «ευκαιρίες» στο ελληνικό ταμπλώ. Γιατί είναι αδιαμφισβήτητο, ότι ευκαιρίες – και μάλιστα μεγάλες – υπάρχουν, καθώς με καθαρά χρηματιστηριακούς όρους, η Ελλάδα είναι η φθηνότερη σήμερα αγορά της Ευρώπης! Πρόσφατη είναι η σχετική επισήμανση από τον οίκο Citigroup. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΕΝΑ της απόφασης που θα καθορίσει πολλά, μεταξύ των οποίων και την πορεία των μετοχών. 

Και μπορεί το σενάριο για το ΔΝΤ να είναι ισχυρό, αλλά τα κέρδη στο Χρηματιστήριο θα βγουν, όταν στις 26 του μηνός το σενάριο αυτό «καεί»! Στην περίπτωση αυτή, θα δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο να πιάνει τις αποδόσεις των άλλων σε χρόνο ρεκόρ. 

ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ για την Ελλάδα, που οδηγούν στο αισιόδοξο σενάριο: Είτε να υπάρξουν εγγυήσεις των μελλοντικών εκδόσεων του ελληνικού δημοσίου από το σύνολο της ΕΕ., είτε οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως στις τράπεζές τους να αγοράσουν με χαμηλά επιτόκια ελληνικά ομόλογα. Θα «κάτσει» μία από τις δύο;
 
ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΟΙ 2.500 ΜΟΝΑΔΕΣ  είναι ένα «λογικό» νούμερο για το ΧΑ. (Σ.Σ.Έχετε σκεφθεί που θα πάνε τα κέρδη των τραπεζών που είναι φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα, αν το spred πέσει 100 μονάδες κάτω;). Αν όχι, ακόμα και οι 2000 μονάδες είναι πάρα πολλές! Στα υπαρκτά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας θα προστεθεί ένα επιπλέον: Το σκοτάδι, σχετικά με την προοπτική εξόδου της από την ύφεση. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο αρνητικό για ένα χρηματιστήριο, από το να μην υφίσταται growth για την οικονομία και τις εισηγμένες εταιρείες του. 

Υ.Γ. Οι παραπάνω εκτιμήσεις, αφορούν στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Γιατί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα «συντονιστεί» και πάλι με την πορεία των ξένων. Και θα είναι για τους μετόχους μεγάλη «γκαντεμιά», αν ξεφύγουν από τη…Σκύλλα του δανεισμού του Δημοσίου και πέσουμε στη…Χάρυβδη μιας μεγάλης διόρθωσης στη Wall Street και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Προς το παρόν πάντως, oi τελευταίες εκτιμήσεις «βλέπουν» τον DOW JONES προς τις 10.940 και τον S@P προς τις 1240 μονάδες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr