Προθεσμία 48 ωρών για τις απαντήσεις στον ESM πήρε η κυβέρνηση

Ακόμα οι πλέον φιλικοί μεταξύ των δανειστών πιστεύουν ότι η Αθήνα όχι μόνον ενήργησε μονομερώς αλλά και ότι έδωσε παροχές από πλεόνασμα που δεν υπάρχει

Διορία 48 ωρών ζήτησε και πήρε η κυβέρνηση, για να μελετήσει και να απαντήσει μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων στην επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM, στην οποία συμπυκνώνονται οι βασικές αξιώσεις των δανειστών.
 
Αν και για τα περισσότερα θέματα που περιέχει η επιστολή η Αθήνα ήταν υποψιασμένη και έχει σκεφτεί τις απαντήσεις, από άποψη τακτικής επιδιώκει να αποστείλει στις θέσεις της «σε νεκρό χρόνο», ακριβώς πάνω στην αργία όπου όλες οι υπηρεσίες και τα όργανα της ΕΕ θα υπολειτουργούν, προκειμένου να αποφύγει να εισπράξει άμεση απάντηση στην δήλωση δεσμεύσεων που προτείνει.
 
Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προσεκτικά το email του  ESM για να αποφύγει τις παγίδες, ειδικά στις ερωτήσεις που πίσω από τις λέξεις, μπορεί να κρύβουν «δράκους». Για παράδειγμα, αν και η κυβέρνηση φέρεται να μην έχει κανένα πρόβλημα να δεσμευτεί πως η παροχή στους συνταξιούχους δόθηκε άπαξ και δεν θα επαναληφθεί το 2017, ή ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει για έναν μόνο χρόνο, θέλει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στις  διατυπώσεις της όσον αφορά δεσμεύσεις όπως πχ για «τήρηση των στόχων σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση» τον Απρίλιο του 2017 γιατί, κάτω από τις οποίες μπορεί να κρύβονται αξιώσεις των δανειστών για περικοπές συντάξεων.
 
Θεωρείται αβέβαιο όμως όχι μόνο αν οι απαντήσεις που ετοιμάζει θα αρκέσουν στους θεσμούς, αλλά ακόμη και εάν η ίδια η επιστολή του ESM καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των δανειστών και ειδικά του Βερολίνου.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι θεσμοί δεν φαίνεται πως θα προλάβουν να απαντήσουν στην κυβέρνηση παρά την επόμενη εβδομάδα.
 
Το «κακό σενάριο» ωστόσο θα ήταν, ακόμη και αφού στείλει τις απαντήσεις της η Αθήνα, οι «σκληροί» των δανειστών να θεωρήσουν υπερβολικά μετριοπαθή την επιστολή του ESM και να απαιτήσουν προσθήκες για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν, όπως πχ οι περικοπές συντάξεων. Έτσι το «σήριαλ» της ανταλλαγής απόψεων και κειμένων θα μπορούσε να συνεχίζεται και μετά την Πρωτοχρονιά,  έως τις 5 ή και τις 12 Γενάρη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμα περισσότερο και η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
 
Τον φόβο αυτό, που βρίσκεται ήδη στον νου των επιτελών της κυβέρνησης, έρχεται να ενισχύσει και η άποψη που διατυπώνεται πλέον ακόμα και μεταξύ των πλέον φιλικών μεταξύ των δανειστών, ότι η κυβέρνηση όχι μόνον ενήργησε  μονομερώς και βιάστηκε να μοιράσει παροχές από το πρωτογενές πλεόνασμα πριν τελειώσει η χρονιά, αλλά και ότι έδωσε παροχές από πλεόνασμα που δεν υπάρχει, με την έννοια ότι στην πραγματικότητα ο κρατικός προϋπολογισμός συνολικά έχει έλλειμμα και δεν περισσεύουν αλλά λείπουν χρήματα, αν υπολογίσει κανείς και τις πληρωμές για τους τόκους των δανείων του 2016 (που δεν μετράνε μόνον για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος).
 
Με τα δεδομένα αυτά, ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, οι δανειστές θεωρούν  πως οι παροχές έγιναν με χρήματα από τα νέα μεγάλα δάνεια που πήρε η χώρα το 2015 και το 2016, και για αυτό θα επιμείνουν να αξιώνουν να μην επαναληφθεί ή και να υποκατασταθούν με άλλα μέτρα περικοπών ή λιτότητας.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr