Και ισοδύναμα μέτρα έως 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά ζητούν οι δανειστές

Δεν το συνδέουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά ως μέρος της β΄αξιολόγησης και των μέτρων της περιόδου 2017-2020

«Κοστούμι» με μέτρα ύψους 100 έως 150 εκατ. ευρώ ετοιμάζουν οι δανειστές στην κυβέρνηση, πέραν των δεσμεύσεων Τσακαλώτου
για περικοπές στις συντάξεις «αν χρειαστεί».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην Κομισιόν έφτασε μήνυμα από τους θεσμούς πως
μετά την αποδοχή της επιστολής Τσακαλώτου, κύκλοι των δανειστών θέτουν ήδη ζήτημα λήψεως ισοδυνάμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το 2017, είναι άσχετα από την παροχή στους συνταξιούχους που σχετίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι δανειστές ήδη τα ποσοτικοποιούν, εκτιμώντας τα σε περίπου 100-150 εκατ. ευρώ.
 
Έχοντας κατά νου, προφανώς, πως επίκειται και νέος κύκλος ακραίων αξιώσεων από ισχυρή μερίδα των δανειστών, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε άμεσα -και παρά εορταστική ραστώνη- να προκαταλάβει θετικά και δημοσίως τις εξελίξεις, χαιρετίζοντας την αναγγελία από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι με την επιστολή Τσακαλώτου έκλεισε το θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα και επανέρχονται πλέον σε ευθεία πορεία οι διαβουλεύσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους.
 
Νέο μέτωπο

Στο παρασκήνιο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί στην Ευρώπη (και ειδικά στο Βερολίνο) εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Θέτουν ήδη θέμα αδιαφάνειας στους χειρισμούς της κυβέρνησης και βάζουν στο τραπέζι την επανεξέταση του μέτρου για τον ΦΠΑ, όχι ως απειλή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ως μέρος της ευρύτερης β΄αξιολόγησης και των μέτρων της περιόδου 2017-2020, για τα οποία έχει προκύψει αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών αναρωτιώνται «γιατί», δείχνοντας να μην ξέρουν ή να μην καταλαβαίνουν τις κινήσεις αυτές. Ωστόσο είναι βέβαιον πως τα μηνύματα έχουν ήδη φτάσει. Αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων καθησυχάζουν πως πρόκειται για «σκιαμαχία για την τιμή των όπλων» και πως δεν μπορεί το μέτρο της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ σε 24% στα νησιά που πλήττονται από την κρίση.
 
Ενδεχομένως έτσι να θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για μια πίεση προκειμένου να συζητηθεί και να επισφραγιστεί από τους θεσμούς η εξαγγελία ως «δημοσιονομικά ουδέτερη» (επειδή λόγω της κρίσεως οι απαιτήσεις για αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ στις συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί να σταθεί) αλλά αυτό δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο για λήψη άλλων μέτρων, προκειμένου να βγαίνουν οι στόχοι για πρωτογενές πελόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.
 
Με άλλα λόγια, μπορεί η νέα «σφήνα» που επιχειρούν κύκλοι των δανειστών για τον ΦΠΑ στα νησιά να έχει περισσότερο «τελετουργικό» χαρακτήρα, αλλά έρχεται σαν «σφήνα» που θα δημιουργήσει ενδεχομένως επιπλέον πίεση στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για να μείζονα ανοικτά θέματα, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2020 και τις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά την λήξη του τρίτου δανειακού προγράμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr