Ήξεις – αφίξεις από τους εταίρους, μέσα σε υποστηρικτικό κλίμα για τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας...
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε την Τρίτη ότι η χορήγηση ενός πιθανού "πακέτου" βοήθειας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα συνιστούσε "σχέδιο διάσωσης" της χώρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει τη γερμανική υποστήριξη για την επίτευξη συμφωνίας. "Ξέρω την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι δεσμευμένη (στην ευρωπαϊκή υπόθεση) και δεν αμφιβάλλω ότι, εάν χρειαζόταν, θα ήταν υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα", τόνισε.
Σε μια προσπάθεια να επιτύχει ομοφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 25 και 26 Μαρτίου, ο Μπαρόζο επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα". Επισήμανε εξάλλου ότι το "πακέτο βοήθειας", που θα μπορούσε να έχει τη μορφή διμερούς δανεισμού, δεν θα αποτελεί "επιχείρηση διάσωσης" μιας άλλης χώρας-μέλους.
"Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης", είπε. "Το ελέγξαμε από νομικής πλευράς (...) Όμως το όχι στο σχέδιο διάσωσης δεν σημαίνει και όχι στην παροχή βοήθειας", πρόσθεσε.
Μολονότι ορισμένες χώρες-μέλη ζητούν επίμονα το θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπιστεί εντός της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο είπε επίσης ότι δεν θα ήταν αντίθετος σε μια παρέμβαση εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούτσεκ, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών δεν θα λάβει καμία απόφαση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η κα Μέρκελ υποστήριξε και πάλι πως η περίπτωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εξεταστεί τονίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο «σημείο χωρίς επιστροφή» ώστε να καταστεί αναγκαία η δράση των μελών της Ευρωζώνης.
Επιπλεόν, η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως η συνθήκη της Ε.Ε. χρειάζεται αλλαγές ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον καταστάσεις σαν της Ελλάδας καθώς τα διαθέσιμα εργαλεία δεν έχουν μεγάλο εύρος.
Οι Ιταλοί
«Η ιταλική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να πράξει ότι χρειάζεται από πλευράς της για να βοηθήσει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, κ. Φράνκο Φρατίνι ο οποίος σημείωσε ότι «όταν μια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση η παροχή βοήθειας αποτελεί ηθική και θεσμική υποχρέωση».
«Οι δυσκολίες μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να λύνονται με τρόπο διμερή αλλά μέσω ευρωπαϊκής επέμβασης», πρόσθεσε ο ιταλός Υπουργός, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι «στηρίζει εκατό τοις εκατό την δράση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Ο Τρισέ
Ως “πειστικά και θαρραλέα” χαρακτήρισε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι μετέχοντες στις χρηματοικονομικές αγορές θα το αναγνωρίσουν εντέλει, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης που αναμένει πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη, καθιστώντας μη απαραίτητη οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ταχθεί κατά ενδεχόμενης διμερούς στήριξης από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αν βέβαια αυτή διέπεται από αυστηρούς όρους.
Ο Τρισέ επανέλαβε πως το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι παράλογο. “Μοιραζόμαστε κοινή μοίρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γιούνκερ
“Η Ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα” δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , ενώ επεσήμανε ότι η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η Ελλάδα θα χρειαστεί τη βοήθεια άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που οι αγορές δεν πιστέψουν πως η χώρα είναι σε θέση να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
“Είμαι πεπεισμένος πως το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για συρρίκνωση του ελλείμματος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ενώ πρόσθεσε πως αν οι χρηματαγορές λειτουργήσουν φυσιολογικά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, λογικά θα υποχωρήσει.
“Αν οι χρηματαγορές δεν θελήσουν να πειστούν με κίνητρο το περιθώριο κερδοσκοπίας, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέσει τα απαραίτητα εργαλεία για να στηρίξει την Ελλάδα.
Ο Γιούνκερ τάσσεται κατά της στήριξης που εμπλέκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο δεν αποκλείει την παρέμβαση του Διεθνούς Οργανισμού.