Ψάχνονται ακόμη για την λύση...

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε....

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Αποφασισμένοι να επιτύχουν μία συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, όπως ανακοινώθηκε από το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δύο ανδρών, το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, «οι δύο ηγέτες προέβησαν σε μια ευρεία επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και διαπίστωσαν πλήρη ταυτότητα απόψεων καθώς και την κοινή τους αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε συμφωνία».
Μετά από αρκετές εβδομάδες διαφορών, οι χώρες της ζώνης του ευρώ φαίνεται να κινούνται προς μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, που θα συνδυάζει μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια ευρωπαϊκή βοήθεια. 

Η ΕΚΤ κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό, δήλωσε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βοήθεια προς την Ελλάδα θα ήταν επιζήμια για το ευρώ.

«Αν είχαμε προσφύγει στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα ήταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο με τη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού μέσα στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι εκπρόσωποι της Ασίας έχουν όλο και μεγαλύτερη επιρροή», δήλωσε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, στο γερμανικό περιοδικό Die Zeit.

Η πρόσφατη αντίδραση της αγοράς έδειξε ότι «μπορεί να είναι επιζήμια για τη σταθερότητα του ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Σμάγκι, αναφερόμενος στην πτώση που έχει σημειώσει το ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ιταλός αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιρροή που ασκεί το ΔΝΤ στην πολιτική της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιβάλλει «τους κανόνες του στο σύνολο της ζώνης του ευρώ καθώς και στη νομισματική πολιτική».

Επιφυλάξεις για ΔΝΤ


Την ίδια ώρα, ο γάλλος υπουργός Ανάκαμψης της Οικονομίας δήλωσε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα «θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείξει ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της νόμισμα». 

«Αν θέλουμε το νόμισμα μας -το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο- να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: 

«Θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η ισχυρή κερδοσκοπία, που έλαβε χώρα κατά της Ελλάδας, στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, στρέφεται και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος». 

Επιπλέον, ο γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία κατά τη στιγμή της επανένωσης και την κάλεσε σε κάνει το ίδιο τώρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr