Σε ετοιμότητα για δανεισμό από τις αγορές
25.03.2010
23:42
Ανάσα και για τις τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση προσβλέπει σε επιτόκιο κάτω από 5,75% από τις αγορές με δεδομένο ότι το ΔΝΤ διαθέτει “πακέτο” της τάξης των 20 δισ. ευρώ με επιτόκια που μπορεί να διαμορφωθούν στο 2,5% ή και χαμηλότερα...
Την ερχόμενη Δευτέρα ενδέχεται να κάνει το αποφασιστικό βήμα η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, ώστε να κεφαλαιοποιήσει το συντομότερο οφέλη από την συμφωνία που επήλθε στις Βρυξέλλες για «το όπλο και τις σφαίρες» με το οποίο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τους κερδοσκόπους και να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο εξετάζει να δανειστεί με πενταετή ή και επταετή (!) ομόλογα, ποσό το οποίο θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν την επομένη της Συνόδου Κορυφής και μέσα στο σαββατοκύριακο.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο φτάνουν μηνύματα πως, σε ένα τέτοιο εγχείρημα, το επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα είναι τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το 6,30% που διαμορφώθηκε προ εβδομάδων στην τελευταία δημοπρασία.
Αισιοδοξούν όμως πως θα είναι τελικά αισθητά χαμηλότερο από 5,75% καθώς το ΔΝΤ ετοιμάζεται να προσφέρει όχι μόνο ως 10 δισ. ευρώ αλλά τα διπλά και με επιτόκιο κάτω από 2,5%.
Αντιθέτως, σε περίπτωση που δεν κριθεί ικανοποιητικό το επιτόκιο, η κυβέρνηση ενδέχεται να τρενάρει το δανεισμό για να φανούν οι τάσεις και οι προθέσεις των επενδυτών. Αν τα προβλήματα συνεχιστούν, παρατηρούν κυβερνητικοί κύκλοι, τότε η Ελλάδα θα πατήσει «το κουμπί» για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες κατά των κερδοσκόπων.
Την απόφαση θα λάβει τότε το Eurogroup αλλά τίθεται ζήτημα επίτυξης της απόλυτης ομοφωνίας που απαιτείται, καθώς ενδέχεται να ανακύψουν ξανά τότε ερωτήματα εάν και κατά πόσον είναι πραγματικά η "έσχατη λύση" για την Ελλάδα, το "εργαλείο" που της προσφέρει η ΕΕ.
Η αντίδραση Τρισέ
Το ευρωπαϊκό σχέδιο των 22 δισ. ευρώ συναντά πάντως αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν κρύβει την ενόχλησή του για πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ευρωζώνης.
Από πλευράς τους, κοινοτικές πηγές επέμεναν πως ο ρόλος του ΔΝΤ θα εξαντλείται στη συγχρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης, χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις.
Παράγοντες του ΔΝΤ ενίσχυαν το σενάριο για μη εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού στα εσωτερικά της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Διευκρινιζαν πως ο ρόλος του θα είναι κυρίως «τεχνικού χαρακτήρα», καθώς ήδη το ΔΝΤ έχει επισήμως επαινέσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και δεν προτίθεται να ζητήσει νέα.
Άφηναν ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «χαλαρή παρακολούθηση» της πορείας επίτευξης των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση, τότε μόνο να εισηγηθούν συμπληρωματικά μέτρα.
Έντονες φήμες για 5ετές με επιτόκιο 5,4%
Λίγη ώρα, πάντως, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα – με ένα μικτό σχήμα με διμερή δάνεια από ευρωπαϊκές χώρες και βοήθεια από το ΔΝΤ – στην μαρκέτα κυκλοφόρησε φημολογία ότι το ελληνικό δημόσιο θα σπεύσει να δανειστεί μέσω έκδοσης πενταετών ομολόγων με ένα επιτόκιο 5,4% περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από διαχειριστές ομολόγων του εξωτερικού, αμέσως μετά την συμφωνία κυκλοφόρησε η πληροφορία, ότι, το δημόσιο θα δανειστεί μ ένα spread 315-319 μονάδες, πάνω από το γερμανικό ομόλογο.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους εδώ και αρκετό διάστημα προσανατολίζεται να στραφεί σε ομόλογα πιο κοντινής διάρκειας, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει και τον δανεισμό στις εκδόσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία βγήκε στις αγορές προ μερικών εβδομάδων για να δανειστεί με έντοκα γραμμάτια έξι μηνών. Η κυβέρνηση, αλλά και οι υπεύθυνοι του ΟΔΔΗΧ θέλουν να δουν την επίδραση που θα έχει ο αντίκτυπος της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, δηλαδή αν εκτονωθούν οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομόλογων κυρίως για τις εκδόσεις της 10ετίας που μέχρι πρόσφατα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με ορισμένους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους, αν η Ελλάδα ξεπεράσει τον “κάβο” του δανεισμού το διάστημα Απριλίου – Μαϊου (24 δισ. ευρώ) μέσω κοντινότερων εκδόσεων και χαμηλότερων επιτοκίων, τότε πλέον τον Σεπτέμβριο – και ανάλογα με την πρόοδο των μέτρων – τα spreads θα έχουν αρχίσει την αποκλιμάκωση σε πιο λογικά επίπεδα.
Ανάσα για τράπεζες και χρηματιστήριο
Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ανάσα για τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματιστήριο αποτελεί η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ να επεκτείνει έως το 2011 τον χρόνο αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας.
Είναι προφανές ότι, μέσα στο καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες θα σπεύσουν να αντικαταστήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ, με δάνεια μικρότερης διάρκειας.
Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν απορροφήσει περί τα 60 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr