Εξαίρεση των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια ζητά τώρα η κυβέρνηση

Εξαίρεση των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια ζητά τώρα η κυβέρνηση

Στον «αέρα» οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, όλα ανοιχτά για  ΔΕΣΦΑ - Προσπαθεί να κρατήσει το 51% του ΔΕΣΦΑ ο Σταθάκης για να μην τα... κάνει σαν τους άλλους

Εξαίρεση των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια ζητά τώρα η κυβέρνηση
Πολλές οι ανοιχτές εκκρεμότητες για την ιδιωτικοποίηση  του ΔΕΣΦΑ, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι υπόλοιπες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο συζητήσεων με τους Θεσμούς
για την επανεκκίνηση διαγωνισμών. 

Πηγή του υπουργείου Ενέργειας διαμηνύει ότι όλα είναι ανοιχτά και στέλνει μήνυμα κυβερνητικών προθέσεων, ότι  το μόνο σίγουρο είναι ότι "δεν θα προχωρήσουμε με βάση το παλιό μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης, με το οποίο και διαφωνούμε". Μην ξεχνάτε ότι συζητάμε με τους δανειστές ποια μεταφερθούν στο νέο Υπερταμείο.

Να σημειωθεί ότι  η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πώληση μεριδίων ευαίσθητων εταιρειών, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.

Η ίδια πηγή, διευκρίνισε ότι  για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις η μοναδική υποχρέωση βάσει συμφωνίας είναι η πρόσληψη συμβούλων, πχ για τη ΔΕΗ. Τέλος, για τη διαπραγμάτευση οι ίδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή τόσο συνολικά όσο και ειδικά στα ενεργειακά που υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες. 
Κλείσιμο

Μοντέλο ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΣΦΑ - Προσλαμβάνει σύμβουλο για το τίμημα

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ, όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή, είναι σε εξέλιξη διάλογος με τους δανειστές για το ποσοστό, αφού ο υπουργός Ενέργειας παρουσίασε ένα νέο σχέδιο με επίκεντρο να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο το 51%, στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ, χωρίς ακόμα να διευκρινίζεται η στάση της τρόικας. Όπως τονίζεται, τουλάχιστον το 31% του ΔΕΣΦΑ, που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να πωληθεί. Ως εκ τούτου παραμένει άγνωστη η φόρμουλα για να μπορέσει να πείσει η ελληνική πλευρά να διατηρήσει το 51%,

Το υπουργείο προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί με κάποιες αλλαγές που να τον προσαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα και αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους θεσμούς. Σύμφωνα με το υπουργείο, στην προκήρυξη του νέου διαγωνισμού έχουν συμπεριληφθεί δύο νέοι όροι για να διασφαλιστούν ο σεβασμός του ευρωπαϊκού πλαισίου και η προσέλκυση του καλύτερου δυνατού τιμήματος. Ο πρώτος όρος αφορά την απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγός και έμπορος φυσικού αερίου. O δεύτερος όρος αφορά την υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο αγοραστής.

Ποιοι ενδιαφέρονται

Πηγές αναφέρουν ότι οι μνηστήρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, η ρουμανική Transgas, αλλά και ο ισπανικός διαχειριστής Enagas, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό σε συνεργασία με άλλη εταιρεία.

Το καλύτερο σενάριο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο ειδικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος. Ανοιχτό, βέβαια, παραμένει  το θέμα για το ύψος του ποσοστού που θα δεχθούν να πουλήσουν τα ΕΛΠΕ, όπου κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται το 31% του ΔΕΣΦΑ, το 35% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια και το 34% στο Δημόσιο. Στον προηγούμενο διεθνή διαγωνισμό είχε βγει προς πώληση ποσοστό 66% (το 31% του ΤΑΙΠΕΔ και το 34% των ΕΛΠΕ) έναντι 400 εκατ. Ευρώ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης