Τέλος στις συμβάσεις εργασίας
31.03.2010
00:01
Ο ΣΕΒ, πάντως, επισήμως δεν θέτει θέμα συλλογικών συμβάσεων, έχοντας υποστηρίξει ότι «από τη στιγμή που καταλήγουμε σε μια συμφωνία ακόμα και μετά από σκληρή μάχη , αυτό σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του θεσμού»...
Σταδιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές και ατομικές θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο συστάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , με το οποίο θα επανέλθει σύντομα ανά χείρας ο Ολι Ρέν.
Ο Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις έχει αφήσει να εννοηθεί στις συναντήσεις του με το οικονομικό επιτελείο ότι θεωρεί την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «αγκάθι που πρέπει να ξεριζωθεί» με το επιχείρημα ότι αυτός ο «εξωτικός» θεσμός που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και στο Βέλγιο αυξάνει το κόστος εργασίας με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας .
Την κατάργηση του θεσμού των κατωτάτων αποδοχών – που σήμερα είναι 740 ευρώ - και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και περαιτέρω ευελιξία πρότεινε στον Ανδρέα Λοβέρδο και ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία , για να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας .
Ο ΣΕΒ επισήμως δε θέτει θέμα συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι «από τη στιγμή που καταλήγουμε σε μια συμφωνία ακόμα και μετά από σκληρή μάχη , αυτό σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του θεσμού.»
Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΣΕΒ , το ΙΟΒΕ , προτείνει στη μελέτη του απευλευθέρωση του ωραρίου εργασίας ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος με επιστολή του στον Υπουργό Εργασίας ζήτησε ουσιαστικά να μην “πειράξει” με το “κατασταλτικό “ του νομοσχέδιο για το εργασιακό τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που ισχύουν εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ .
Στην πράξη ακυρώνονται...
Στην πράξη πάντως οι συλλογικές συμβάσεις σταδιακά ..ακυρώνονται και η αγορά κατακλύζεται από ελαστικές μορφές εργασίας. Οι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μετατροπή της εργασιακής σχέσης σε μερική απασχόληση η εκ περιτροπής εργασία , μετατροπή που οδηγεί σε περικοπή αποδοχών ,δώρων , αποζημιώσεων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Το κέντρο πληροφόρησης της ΓΣΕΕ ( ΚΕΠΕΑ) δέχεται τελευταία έως και 30 τηλεφωνήματα την ημέρα εργαζομένων που πιέζονται για μετατροπή της σύμβασής τους . Μάλιστα στην ατομική συμφωνία δεν αναφέρεται ημερομηνία λήξης που σημαίνει ότι η εκ περιτροπής εργασία τείνει να γίνει μόνιμη χωρίς να προβλέπεται επαναφορά στο πρότερο καθεστώς.
Τα συνδικάτα υπερασπίζονται το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων , σημειώνοντας ότι η εθνική συλλογή σύμβαση αποτελεί το ελάχιστο εργαλείο προστασίας για 300.000 Έλληνες που αμείβονται με τους κατώτερους μισθούς και σίγουρα τα 700-800 ευρώ δεν αποτελούν απειλή για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ..
Οι πιέσεις της Κομισιόν όμως επεκτείνονται και στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με τις οποίες συμφωνούνται υψηλότερες αμοιβές από την εθνική συλλογική σύμβαση ενώ χορηγούνται και πολλές έξτρα αποδοχές κάτω από το τραπέζι.
Σ’ αυτό το εργασιακό γήπεδο, η στρατηγική των εργοδοτών παραμένει σκληρή , αρχής γενομένης από τους τραπεζίτες που έχουν δύο χρόνια να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ ενώ προχωρούν σε αυξήσεις μισθών ανά τράπεζα ,απαξιώνοντας ουσιαστικά το ρόλο της ομοσπονδίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Όπως προβλέπει η νομοθεσία , η ΟΤΟΕ προσέφυγε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας ( ΟΜΕΔ) ενώ την ίδια τακτική ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ , στο Μέταλλο, στην Κλωστουφαντουργία , οι λογιστές , οι οικοδόμοι και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων μετά την άρνηση των εργοδοτών να συνάψουν συμφωνία για αυξήσεις .
Το πεδίο για τις κλαδικές συμβάσεις παραμένει θολό ,φέτος περισσότερο από ποτέ άλλοτε, με δεδομένη την εξασθενημένη οικονομία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που έχουν κατακλύσει την αγορά.
Το μήνυμα που έχει «περάσει», πάντως, είναι μηδενικές αυξήσεις.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την επόμενη συνάντηση ΓΣΕΕ-ΣΕΒ την οποία και οι δύο πλευρές δε βιάζονται να προγραμματίσουν ελπίζοντας στη βελτίωση του κλίματος μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις κατά των εξοντωτικών μέτρων.
Τα συνδικάτα ελπίζουν σε μία αύξηση των κατώτερων αμοιβών ( διεκδικούν 60 ευρώ ) και οριακές αυξήσεις έως 1,5% για τις υψηλότερες αποδοχές σε μια προσπάθεια να αναθερμανθεί η κατανάλωση. Η επιθυμία του ΣΕΒ αλλά και των μικρότερων εργοδοτών είναι να δοθεί έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας με δεδομένα τα «μαύρα μαντάτα» που διαμηνύουν μελέτες και δημοσκοπήσεις για κλείσιμο 120.000 μικρών επιχειρήσεων έως το τέλος του 2010.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr