Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί διάσημων φοροφυγάδων
Εβδομάδα των Παθών για 100 διάσημους όσο και κοσμικούς γιατρούς και 20 συμβολαιογράφους που τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν εισοδήματα όσο ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ.
Εβδομάδα των Παθών για 100 διάσημους όσο και κοσμικούς γιατρούς και 20 συμβολαιογράφους που τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν εισοδήματα όσο ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε κατόπιν προσεκτικών χειρισμών να προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους προκειμένου να «δέσει» τις ενδείξεις φοροδιαφυγής και να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα ή ακόμα και στο κλείσιμο ιατρειών και των συμβολαιογραφείων όπως προβλέπει το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.
«Θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Έχουμε ανακαλύψει ότι γιατροί και συμβολαιογράφοι κρύβουν τα έσοδα τους», τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες στον ΣΔΟΕ προετοιμάζονται με προσεκτικά βήματα.
Το έργο των άρχων όμως δεν πρόκειται να είναι τόσο εύκολο. Και τούτο διότι μια τράπεζα μπορεί να καθυστερήσει, επικαλούμενη διάφορους λόγους , όσο διάστημα θέλει να δώσει τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές .
Παρόμοιο παράδειγμα υπάρχει στην υπόθεση του Ναμμος της Μύκονου καθώς μεγάλη τράπεζα η όποια λειτουργεί υποκατάστημα στο κέντρο της πόλης δεν έχει παραδώσει τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών στις αρχές εδώ και 6 μήνες.
Όσον αφορά τώρα τους γιατρούς η υπόθεση ξεκίνησε όταν στα τέλη του χρόνου από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόνο 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν τρεις γιατροί που ενώ διατηρούν ιατρείο σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδημα από 300 έως 1.002 ευρώ!
Με αυτά τα ευρήματα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες εξαπέλυσαν φοροκυνηγητό στο Κολωνάκι για να διαπιστώσουν επιτόπου αυτό που υποψιάζονταν: στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ήταν είδος... υπό εξαφάνιση, ενώ κενά ήταν και τα βιβλία ασθενών. Παράλληλα βρήκαν και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: πολλοί από τους μεγαλογιατρούς αξιοποιώντας τις διατάξεις περί αυτοπεραίωσης που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν φροντίσει να κλείσουν πιθανές εκκρεμότητες με την Εφορία και καταβάλλοντας μικροποσά, να θεωρούνται ειλικρινείς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr