Αμηχανία Τσακαλώτου: Η ψήφιση νέων μέτρων υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Αμηχανία Τσακαλώτου: Η ψήφιση νέων μέτρων υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται το «αγκάθι» του ΔΝΤ, αλλά λέει ότι η νομοθέτηση μέτρων δεν είναι απαραίτηση- «Μπορούμε να καλύψουμε τις δεσμεύσεις - Υπερβαίνει την ευρωπαϊκή κουλτούρα η λήψη μέτρων για δύο χρόνια μετά»

Αμηχανία Τσακαλώτου: Η ψήφιση νέων μέτρων υπερβαίνει το ευρωπαϊκό πλαίσιο
Την κυβερνητική θέση ότι δεν υπάρχει λόγος να νομοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018, δείχνοντας ωστόσο και το αδιέξοδο, επανέλαβε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup
ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ευρισκόμενος, ωστόσο, σε εμφανή αμηχανία.

Ο υπουργός Οικονομικών βλέπει στην όλη διαδικασία «δημοκρατικό έλλειμα», καθώς εξηγούσε  γιατί δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος στο σημερινό Eurogroup, εξερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αρχικά μια αναφορά στην υπεραπόδοση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των θεσμών, λέγοντας πως υπήρχε αναγνώριση και από τους εταίρους  για το γεγονός αυτό.
Κλείσιμο

Στη συνέχεια όμως τόνισε πως το κυριότερο πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο, είναι η στάση του ΔΝΤ
, που εμμένει στην απαίτηση για λήψη μέτρων από τώρα για μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Ο κ. Τσακαλώτος εκφράζοντας τη διαφωνία του ανέφερε πως από την ώρα που δημοσιονομικά, η ελληνική οικονομία τα πάει τόσο καλά και ξεπερνά τους στόχους της, υπάρχει μειωμένη ανάγκη θεσμοθέτησης τέτοιων δημοσιονομικών μέτρων.

Ο δεύτερος λόγος διαφωνίας όμως είναι πως η στάση αυτή «δεν συνάδει με τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης».  «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομοθετήσει σε βάθος τριετίας τι θα κάνει το 2019, αυτή είναι μια δέσμευση που προσπερνά το Ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοκρατίας» συμπλήρωσε.   

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός ανέφερε πως αναμένει πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον, συμπληρώνοντας πως καθώς όλες οι πλευρές θέλουν «γρήγορη πρόοδο», παραμένει αισιόδοξος.

To πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Τσακαλώτου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα δεν απασχόλησε μεγάλο τμήμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Είχαμε κάποιες συναντήσεις νωρίτερα και στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και των συναντήσεων αυτών, βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό κοινός τόπος.

Υπάρχει εν πρώτοις κοινή αντίληψη ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι ακόμα καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και σε αυτή την περίπτωση, θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μολονότι κάποιοι προέβλεπαν για το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή – σας υπενθυμίζω ότι είχαμε δημοσιονομικό στόχο ύψους 0,5% και πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για σημαντική υπεραπόδοση.

Υπάρχει και το τρίτο επίπεδο της συμφωνίας, το οποίο δεν αφορά γεγονότα αλλά εκτιμήσεις, καθώς όλοι πιστεύουν ότι με δεδομένη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στην ολοκλήρωση όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης, στο χρέος και στη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος.

Νομίζω ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο, είτε στις συναντήσεις προ του Eurogroup είτε στη συνεδρίαση αυτού, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας χρόνος και ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε λύση.

Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μερους του -ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται.

Ο δεύτερος λόγος, όμως, για τον οποίο είναι αναγκαία αυτή η επανεξέταση, είναι ότι εκφεύγει κατά πολύ των αναγκών της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019. Πρόκειται για μια δέσμευση που εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και στο εξής για να γεφυρωθεί το κενό και νομίζω ότι, επειδή όλες οι πλευρές δεσμεύονται για μια γρήγορη λύση, μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης