Μέτρα 2,5 δισ. έναντι δέσμευσης για ελάφρυνση χρέους «αν χρειαστεί»

Μπαράζ επαφών Τσακαλώτου με Σόιμπλε – Ντάισελμπουμ έως τις 20 Φεβρουαρίου - «Πάμε για συμφωνία» εκτιμούν στην Αθήνα - «Πρώτα κλείστε την αξιολόγηση» λέει ο Ντράγκι

Διάδρομο για συμβιβασμό και συμφωνία -μέσα στον Φεβρουάριο ενδεχομένως- με τους Ευρωπαίους δανειστές φαίνεται πως ανοίγει η έκθεση του ΔΝΤ που αποκάλυψε το protothema.gr
.  

Το μυστήριο για την συμμετοχή του Ταμείου παραμένει και μετά την χθεσινή συνεδρίαση στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι «πάμε για συμφωνία, το
ΔΝΤ δεν φαίνεται "να τα σπάει" και να φεύγει» - αν και τώρα εμφανίζονται να μην το θέλουν πια, παρότι πριν δύο χρόνια επιζητούσαν διακαώς την παρουσία του.


«Χρυσώνουν το χάπι» στην κυβέρνηση
Στο παρασκήνιο, Αθήνα και Βρυξέλλες εργάζονται για μια συμφωνία που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ταμείου, όπως να αναγγείλουν από τώρα (αντί στα τέλη του 2018) οι Ευρωπαίοι τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα ενεργοποιηθούν όμως «εάν χρειαστεί», με αντάλλαγμα τα προληπτικά μέτρα λιτότητας που θα καταθέσει από τώρα για μετά το 2018 η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αυτά θα παραμείνουν «αχρείαστα» και δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ.

Αλλά όπως φαίνεται, ακόμα και να μην υπήρχε το ΔΝΤ που απαιτεί να είναι «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα (εκτιμά πως θα φτάσει στο 170% του ΑΕΠ το 2020) η προκαταβολική περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης θα ήταν και πάλι στο προσκήνιο επειδή και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χθες έθεσε σαν προαπαιτούμενο για να αποκτήσει πρόσβαση η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση «να είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο», αλλιώς δεν θα μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.


«Σκόντο» 2 δισ. στα μέτρα από το ΔΝΤ
Από την άλλη, η Αθήνα δεν γλιτώνει την λήψη προκαταβολικών μέτρων. Στην κυβέρνηση διαβλέπουν, όπως έλεγε χθες ανώτατος αξιωματούχος, ότι με βάση την έκθεση του ΔΝΤ, μειώνεται η πίεση για πρόσθετα μέτρα λιτότητας στα 2,5 δισ. ευρώ αντί  4,5 δισ. που ως τώρα ζητούσε το ΔΝΤ. Αφήνουν έτσι δηλαδή περιθώριο συζήτησης για μόνιμα πρόσθετα μέτρα λιτότητος 2,5 δισ. ευρώ και για μετά το 2018 (παρά τις αντιρρήσεις περί συνταγματικότητος κλπ) προκειμένου να προλάβει η Αθήνα να κλείσει συμφωνία τον Φεβρουάριο και την ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο ή στα τέλη Απριλίου – το πιθανότερο.


«Θυσία» οι συντάξεις
Με βάση την έκθεση του ΔΝΤ, σε αυτά περιλαμβάνονται και περικοπές κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων (κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δηλαδή) και δραστική μείωση του αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Από τον Οκτώβριο του 2016 άλλωστε ο Βόφλγκανκ Σόιμπλε έλεγε πως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προέλθει όχι μόνο από τους δανειστές αλλά «και από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα».
 
Από χθες πάντως ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως πρώτα θα πρέπει η κυβέρνηση να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση με τα μέτρα που την συνοδεύουν και στην συνέχεια μόνον (χωρίς να ξεκαθαρίσει πόσο σύντομα όμως) να αναμένει αποφάσεις για συμφωνία ελάφρυνσης στο χρέος και στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθεί τελικώς διάσκεψη στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, όπως φέρεται να επιδιώκει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται μπαράζ συναντήσεων Τσακαλώτου με Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί πριν από τις 20 του μήνα, με βάση την αποτύπωση της κατάστασης από το Euroworking Group μεθαύριο Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr