Πιο μαύρα παρά ποτέ τα βλέπουν οι Έλληνες
08.04.2010
14:22
Μετά τις εξαγγελίες των μέτρων, τα ελληνικά νοικοκυριά είναι τα τα πλέον απαισιόδοξα στην Ευρώπη και κυριολεκτικά δεν βλέπουν φως από πουθενά
Το περιμέναμε αλλά ακόμη και έτσι δημιουργεί αίσθηση... Οι Έλληνες πολίτες τα βλέπουν πιο μάυρα παρά ποτέ και κυριολεκτικά ζουν μέσα στην ανασφάλεια για τα οικονομικά και τις δουλειές τους όντες, πλέον, οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη.
Η νέα έρευνα οικονομικής συγκυρίας που παρουσίασε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αναδεικνύει με πειστικό τρόπο την καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνει περαιτέρω πτώση τον Μάρτιο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, στις -58 μονάδες, μειωμένος κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι Έλληνες είναι και πάλι έτσι οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, καθώς οι σχετικοί δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη κινούνται στις -14 και -17 μονάδες αντίστοιχα, δηλαδή πολύ ψηλότερα σε σχέση με την χώρα μας.
“Η αβεβαιότητα, οι δυσοίωνες προβλέψεις συνολικά για την ελληνική οικονομία, τα συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία αρχίζουν να εφαρμόζονται, επηρεάζουν το εισόδημα και την καταναλωτική συμπεριφορά, δημιουργώντας δυσμενή ψυχολογία, ενώ προεξοφλούνται αρνητικά, ακόμα και αν δεν έχουν μεταφραστεί πλήρως σε πραγματική απώλεια εισοδήματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.
Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο προέρχεται από επιδείνωση όλων των επιμέρους δεικτών, η οποία ωστόσο είναι εντονότερη στις προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και της χώρας το επόμενο 12μηνο. Οι φόβοι για άνοδο της ανεργίας ενισχύονται και πάλι, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει νέο υψηλό ρεκόρ, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον αντίστοιχο δείκτη στην πρόθεση για αποταμίευση.
Αισθητή υποχώρηση των προβλέψεων της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν έντονη υποχώρηση για πέμπτο μήνα, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται κατά 11 μονάδες χαμηλότερα τον Μάρτιο, στις -45 μονάδες. Από τα νοικοκυριά, μόλις ένα 6% (από 8%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, με το 63% (από 53%) να προβλέπει επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -2 και -5 μονάδες αντίστοιχα.
Σημαντική πτώση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται σημαντικά, κατά 9 μονάδες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -44 μονάδες και το 66% (από 56%) των καταναλωτών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση, ενώ ένα 17% σταθερότητα (από 23%). Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -7 και -12 μονάδες αντίστοιχα.
Σε ιστορικά χαμηλά η πρόθεση για αποταμίευση
Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί κατά 4 μονάδες και διαμορφώνεται στις -60 μονάδες, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Από τους καταναλωτές, ένα 18% (από 19%) εξακολουθεί να κρίνει ως πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο διάστημα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (81% από 79%) δεν θεωρεί πιθανό να αποταμιεύσει το επόμενο έτος. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες παραμένουν στις -5 και -7 μονάδες αντίστοιχα.
Υψηλό ρεκόρ και στις προβλέψεις για την ανεργία
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται και οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να φθάνει τις +82 μονάδες (από +77). Και εδώ, η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (91% από 89%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12-μηνο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στις +41 και +46 μονάδες.
Υποχώρηση και της πρόθεσης για μείζονες αγορές
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) κινείται και αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο σχετικός δείκτης φθάνει στις -55 μονάδες (από -44). Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα αυξήσει λίγο ή πολύ τις δαπάνες του παραμένει στο 6%, ενώ αντίθετα, όσοι αναφέρουν ότι θα τις μειώσουν λίγο ή πολύ διευρύνονται στο 71% (από 63%). Στην ΕΕ και Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες περιορίζονται οριακά στις -24 μονάδες αντίστοιχα.
Εντείνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες
Οι πληθωριστικές προσδοκίες τον Μάρτιο εντείνονται, με το δείκτη εξέλιξης των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες να διαμορφώνεται στις +25 μονάδες (από +16), στην υψηλότερη επίδοση από τον Ιούλιο. Το 58% των νοικοκυριών (από 49%) προβλέπει αύξηση των τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, ενώ το 21% κρίνει ότι αυτές θα μείνουν σχεδόν αμετάβλητες (από 24%). Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες ενισχύονται στις +7 και +4 μονάδες αντίστοιχα.
Μικρή υποχώρηση του ποσοστού που «αποταμιεύει λίγο ή πολύ»
Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τα νοικοκυριά δηλώνουν σε ποσοστό 25% (από 27%) ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, ενώ το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» παραμένει στα ίδια επίπεδα (56% από 55%). Όσοι κρίνουν ότι έχουν χρεωθεί αυξάνονται ελαφρά στο 11% (από 9%), ενώ εκείνοι που δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους παραμένουν στο 8%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr