Οι δανειστές θα ζητήσουν νέα μέτρα 3,6 δισ. από την Αθήνα

Εκ των οποίων τουλάχιστον το 1,8 δισ. με αφορολόγητο και συντάξεις πρέπει να νομοθετηθεί τώρα - Σε εξέλιξη  η κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, με συντονιστή τον Ντάισελμπλουμ

Σε μια έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου
και Ευρωπαίων δανειστών που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση.

Οπως μετέδωσε πριν λίγο το Reuters οι δανειστές θα καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).

Πηγές των Βρυξελλών δήλωσαν στο protothema.gr ότι συζητείται λίστα μέτρων που θα περάσουν από Βουλή τώρα​,​ αλλά θα εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από στόχους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση ε​σ​τιάζει στο ύψος μέτρων και ότι ίσως ​συζητηθεί​ και δεύτερη λίστα με εφεδρικά μέτρα που δεν θα περάσουν ​τώρα ​από Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ​εμφανίζεται ​να είναι πιο σκληρό​ ​στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τ​ώ​ρα έχει και αφορολόγητο και συντάξεις. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όχι όμως και το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των βασικών "παικτών" του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όμως αρνήθηκε ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι σε κρίση. Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Περίπου στις 15:30 το μεσημέρι προσήλθε στο κτήριο του Ευρωπαικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισσελμπλουμ, χωρίς ωστόσω να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση.

Οπως αποκάλυψε πριν λίγο, Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg, η στάση Ευρωζώνης και ΔΝΤ στη σημερινή συνάντηση θα είναι κοινή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετέβη στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Φεβρουαρίου, να κλείσει η εκκρεμότητα και να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα οι Θεσμοί. 


Ξεκίνησε η συνάντηση - Ποιοι συμμετέχουν 

Ξεκίνησε πριν από λίγο, στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ, η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
 
Τα αναμενόμενα θέματα συζήτησης αφορούν το «δημοσιονομικό διάδρομο» που πρέπει να συμφωνηθεί, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018. Σχετικά με τη προνομοθέτηση, η ίδια πηγή σημειώνει πως η Επιτροπή αν και δεν τα βλέπει από θετική σκοπιά, εάν αυτό χρειάζεται για να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία και να αποφύγουμε παράταση στην αβεβαιότητα δεν θα σταθεί εμπόδιο.
 
Συνεπώς στόχος σήμερα είναι να συμφωνηθεί όσο περισσότερο γίνεται ένα περίγραμμα μέτρων, τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει τη συγκατάθεση του και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
 
Η επιστροφή τους, σύμφωνα με άλλη κοινοτική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στις αρχές τις εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα ή την Τρίτη, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για μια τεχνική συμφωνία πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
 
Σημειώνουμε πως στις 24 Φεβρουαρίου που θα διαλυθεί το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας στη Χάγη, δεν θα υπάρχει κανένας χώρος ελιγμών, λόγω προεκλογικής περιόδου και έτσι οδηγηθούμε σε τεράστιες καθυστερήσεις. 

Ο αναπληρωτής του κ. Τσακαλώτου, Γ. Χουλιαράκης πάντως σε δηλώσεις του δείχνει το δρόμο του συμβιβασμού, δηλώνοντας χθες από το Λονδίνο «καλύτερα μία συμφωνία τώρα, παρά μία καλύτερη μετά». Μία τοποθέτηση που δείχνει και την τεράστια πίεση που δέχεται η κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. 

Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr