Υποδιοικητής ΤτΕ: Δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο και σταθερό, με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, «πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης»

Αισιόδοξος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη για μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση εμφανίστηκε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Θεόδωρος Μητράκος, ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Επιβιώνοντας από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς», που διοργάνωσε η εταιρεία "Μαυράκης-Ορκωτοί Εκτιμητές- Real Estate Chartered Surveyors" (RECS). Όπως είπε, παρότι το τελευταίο διάστημα έχουν λεχθεί πολλά για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης, ακόμη και από διεθνείς φορείς, η άποψή του είναι ότι "τα νούμερα που ακούγονται δεν είναι ορθά, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αυτή τη στιγμή σταθεροποιηθεί".

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο και σταθερό, με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, «πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης». Ενδεικτικά ανέφερε ότι από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 18%, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%. «Αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα από άποψη κεφαλαίων και σταθερότητας», τόνισε.

Αισιόδοξος αλλά εφικτός ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. έως το 2019
Κατά τον κ. Μητράκο, το τραπεζικό σύστημα έχει βέβαια να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, με κυρίαρχη τα κόκκινα δάνεια, όπου όμως έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα από την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΕ. «Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος είναι ενθαρρυντικά. Ο στόχος που έχει τεθεί, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019 θεωρώ ότι είναι αισιόδοξος, αλλά εφικτός» είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το αν υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για την πορεία επίτευξης -ή όχι- του στόχου για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Μητράκος είπε: «Εχει ξεκινήσει διαδικασία στοχοθεσίας με reporting ανά τρίμηνο. Τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όχι απλά σταθεροποιήθηκε στα 107,7 δισ ευρώ, αλλά και μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το ποσοστό τους σταθεροποιήθηκε στο 45,1% του συνόλου των χορηγήσεων».

Έτσι θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια
Η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ ότι την περίοδο Ιουνίου 2016-Δεκεμβρίου 2019 υπενθυμίζεται ότι επιδιώκεται αρχικά κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, οριστικών διευθετήσεων, επιλεκτικών διαγραφών δανείων και ρευστοποίησης εξασφαλίσεων. Σταδιακά, πρόσθεσε ο κ. Μητράκος, ιδίως το 2019, μεγαλύτερη βαρύτητα θα αποκτήσουν οι πωλήσεις δανείων, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ενεργοποιηθεί πλήρως και οι εταιρίες διαχείρισης και απόκτησης απαιτήσεων και θα έχουν διαμορφωθεί κατάλληλες τιμές στην αγορά. «Σωρευτικά την περίοδο Ιουνίου 2016-Δεκεμβρίου 2019, οι επιτυχημένες ρυθμίσεις δανείων αναμένεται να αντισταθμίσουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι διαγραφές δανείων αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 14 δισ. ευρώ στη μείωση του υπολοίπου μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων 11,5 δισ. ευρώ, οι πωλήσεις δανείων 7,4 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις από μερική ή ολική αποπληρωμή στο πλαίσιο ρύθμισης 6 δισ. ευρώ. Η σημαντικότερη συμβολή στην επίτευξη του συνολικού στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να προέλθει από το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων», διευκρίνισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Μητράκος σημείωσε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το υψηλότερο ποσοστό αυτών καταγράφεται στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%) και ακολουθούν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%) και τα καταναλωτικά δάνεια (55,3%). Λιγότερο υψηλό ποσοστό καταγράφεται στα στεγαστικά δάνεια (41,8%) και ακόμη χαμηλότερο στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%). Σχετικά με την ποιότητα χαρτοφυλακίου κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%) και των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), καθώς και σε κάποιους υποκλάδους της μεταποίησης. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στον κλάδο της ενέργειας (3,7%). Οι κλάδοι των κατασκευών και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας εμφανίζουν υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, 52,8% και 50,3% αντίστοιχα.

Σε διαδικασία έγκρισης άλλα 10 αιτήματα αδειοδότησης για εταιρείες διαχείρισης
Αναφορικά με τη δευτερογενή αγορά απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια, ο κ. Μητράκος επισήμανε ότι "στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 χορηγήθηκε η πρώτη σχετική άδεια σε εταιρία διαχείρισης, η δεύτερη άδεια αναμένεται να χορηγηθεί τις μέρες αυτές, ενώ άλλες 10 περίπου άδειες έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης". Για το αμέσως προσεχές διάστημα, πρόσθεσε, σημαντική προτεραιότητα, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και υποχρέωση βάσει του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και της τρέχουσας διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η ολοκλήρωση του πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών, κατέληξε ο κ. Μητράκος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr