Βλέπουν πιέσεις στο ευρώ αλλά και STOP στις ρευστοποιήσεις ομολόγων

Λύση στο δανειακό πρόβλημα της χώρας και σημαντικό νέο θα προκύψει μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες εκτιμούν Έλληνες διαχειριστές του εξωτερικού, οι οποίοι ωστόσο συμπληρώνουν ότι, «τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε για την Ελλάδα». Η μορφή της λύσης θα αφορά την αναχρηματοδότηση παλαιών ομολόγων τα οποία λήγουν στις 20 Απριλίου, κι όπως είναι γνωστό εάν δεν βρεθούν...

Λύση στο δανειακό πρόβλημα της χώρας και σημαντικό νέο θα προκύψει μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες εκτιμούν Έλληνες διαχειριστές του εξωτερικού, οι οποίοι ωστόσο συμπληρώνουν ότι, «τα δύσκολα τώρα ξεκινάνε για την Ελλάδα». Η μορφή της λύσης θα αφορά την αναχρηματοδότηση παλαιών ομολόγων τα οποία λήγουν στις 20 Απριλίου, κι όπως είναι γνωστό εάν δεν βρεθούν τα χρήματα τότε η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση     

Και αν η μορφή της λύσης δεν είναι γνωστή, ο κ. Τρισέ φρόντισε να μας πει ότι υπάρχει σχέδιο διάσωσης εφόσον ζητηθεί. 

Τα άλλα δυο σημεία τα οποία επισημαίνονται από  τα ξένα funds είναι ότι αναμένεται νέα επίθεση κατά του ευρώ – με στόχο να βρεθεί κάτω από τα 1,30 δολάρια - και στροφή στα εμπορεύματα και, κυρίως, στο χρυσό.   

Όμως παρά το γεγονός ότι η η απόσυρση τιμών της 8ης  Απριλίου (συνέβη σε ηπιότερη μορφή πριν μερικούς μήνες) ήταν μια σκληρή απαίτηση από τους πωλητές –καθώς πωλούσαν με ζημιά το διετές ομόλογο στο 8% ή στις 692 μονάδες - υπάρχει μια αχνή ελπίδα ότι οι ρευστοποιήσεις θα μετριαστούν, διότι σε τρεις ημέρες οι συναλλαγές έφθασαν τα 800 εκατ. ευρώ  (στην ελληνική ΗΔΑΤ). 

Έτσι, Έλληνες μέλη των Dealing Rooms εκτιμούν πως έκλεισαν short θέσεις, έτσι θα μετριαστούν οι πιέσεις τις επόμενες ημέρες.  

Το ζήτημα λοιπόν είναι εάν το δημόσιο αποφασίσει να στηρίξει το κόστος δανεισμού, διότι την ερχόμενη εβδομάδα, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν τις  εκδόσεις εντόκων γραμματίων Πάση δυνάμει  πρέπει να εμφανιστούν ξένες τράπεζες και όχι μόνο γαλλικές τράπεζες τις οποίες έφερε, όπως λέγεται, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης.  

Δηλαδή, πρέπει να υπάρξει μια συμμετοχή από ξένους επενδυτές ώστε να αποδείξει το ελληνικό δημόσιο ότι μπορεί να δανειστεί, έστω και σ αυτά τα επίπεδα.                   

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει και η μονίμως απαισιόδοξη άποψη που αναφέρει ότι η Ελλάδα μοιάζει πλέον με ένα χρεωμένο που έχει δανειστεί με 5,9% με 6,4%, με 6,10 % και τώρα προσέρχεται στον τοκογλύφο ή την τράπεζα ο οποίος του λέει ότι θα δανειστεί, αλλά το επιτόκιο θα στο ανακοινώσουμε εμεις.              

Ισχυρές οι τράπεζες  

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες οι περισσότερες είναι στριμωγμένες στην γωνία και δεν λείπουν και ακραίες θέσεις που κάνουν λόγο για προβλήματα σε μια εξ αυτών, επειδή έγινε η συμμετοχή στο πακέτο για τις εγγυήσεις, ύψους 15 δισ. ευρώ. 

Τα όσα όμως αναφέρονται θεωρούνται ακραία από  τραπεζικά στελέχη που θυμίζουν ότι η συμμετοχή στο πακέτο έγινε κατόπιν εκκλήσεων από  το υπουργείο Οικονομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr