Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί να περιμένεις να γίνει καλύτερη

«Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι αρκετά σύντομο» έσπευσε να προεξοφλήσει ο ίδιος αξιωματούχος εκμηδενίζοντας τις προσδοκίες που ακόμη και σήμερα καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση

«Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη» ήταν η ειρωνική φράση που χρησιμοποίησε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
για να σχολιάσει τις ατέλειωτες διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Καλύτερα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα νωρίτερα, παρά αργότερα, το να περιμένεις και να περιμένεις, αντίθετα με το κόκκινο κρασί, δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη, αλλά χειρότερη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος -σχεδόν κυνικά- ξεκαθάρισε ότι οι δανειστές δεν βιάζονται να κλείσουν την αξιολόγηση: «Δεν χρειάζεται να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των συνεδριάσεων των
Eurogroup, 20 Μαρτίου, μετά Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο «πολλά Eurogroup πριν από το καλοκαίρι» και η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ως τότε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε περιγράφοντας τη διαδικασία, με την επίτευξη ενός SLA τη σκυτάλη θα παραλάβει το Euroworking Group το οποίο στη συνέχεια θα προετοιμάσει το Eurogroup για να λάβει μια απόφαση.

Τα ανοικτά θέματα

Τα δύο μεγάλα ανοικτά θέματα που παραμένουν προς συζήτηση και ορίζουν σε μεγάλο βαθμό την διάθεση επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σχετίζονται με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Δεν φαίνεται να βιάζεται όμως ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ο οποίος ξεκαθαρίζει πως υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαδικασία μετά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών η οποία δεν τελειώνει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει μόλις το 1/3 των προαπαιτούμενων προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Αυτό δεν έχει αλλάξει, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα» είπε.

«Το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι αρκετά σύντομο» έσπευσε να προεξοφλήσει ο ίδιος αξιωματούχος εκμηδενίζοντας τις προσδοκίες που ακόμη και σήμερα καλλιεργεί η ελληνική κυβέρνηση ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως εξήγησε, δεν αναμένει μεγάλες αποφάσεις και βλέπει ως το καλύτερο σενάριο την ανακοίνωση για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών μετά το Eurogroup.  

Μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ο αξιωματούχος δήλωσε πως σχετικά με την συζήτηση για την Ελλάδα, στο Eurogroup της Δευτέρας θα εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων και θα καταγραφεί η πρόοδος, χωρίς όμως να αναμένει οποιαδήποτε συνολική πολιτική απόφαση πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών ο αξιωματούχος τόνισε πως «Αυτό που περιμένουμε είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων και με σαφή πρόοδο τις προηγούμενες ημέρες είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο ποιες είναι οι συνθήκες για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πάντως ότι είναι πιθανή μια συμφωνία τον Μάρτιο. «Ολοκληρώθηκε περιορισμένος αριθμός από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης… Οι θεσμοί διαφωνούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019» σημείωσε.

Ο αξιωματούχος εξήγησε πως το ζήτημα σήμερα είναι να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής για την προνομοθέτηση των μέτρων και έπειτα οι λεπτομέρειες των αριθμών θα αποσαφηνιστούν, όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα (όπως για παράδειγμα τα μέτρα 2% του ΑΕΠ).

Ουσιαστικά, το ακριβές ύψος των μέτρων που θα κληθεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία θα κριθεί από το κατά πόσο η δημοσιονομική υπεραπόδοση των μέτρων για το 2016 προκύπτει από μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή από μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Για τον αξιωματούχο της ευρωζώνης είναι σημαντικό να διαπιστωθεί κατά πόσον η υπεραπόδοση των μέτρων εκπίπτει από εφάπαξ έσοδα, τα οποία δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, ή από μόνιμα φορολογικά έσοδα. Στη συνέχεια ο αξιωματούχος συμπλήρωσε πως αναμένει να αποτελεί ένα μείγμα των δύο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr